world's smallest parrotAssalaamu’alaikum w.b.t…….  Pasukan ekspedisi BBC ke Papua New Guinea telah menemui banyak spesis baru binatang termasuklah seekor spesis burung Nuri yang terkecil di dunia. Saiznya hanya sebesar kebiasaan ibu jari tangan orang dewasa.

Eskpedisi itu dibuat bersempena dengan rancangan BBC programme Lost Land of the Volcano, yang akan disiarkan di television UK kalau tak silap pada hari ini. Rata2 burung Nuri itu setinggi 9cm dan berat 11.5 g sahaja. Mereka ditemui di kawasan tanah rendah bahagian utara pulau New Guinea.

Burung yang jantan dan betina kelihatan hampir sama, cuma yang betinanya ada tanda yang lebih sedikit pada bahagian kepala. Nama manjanya ialah buff-faced pygmy parrots (Micropsitta pusio).

Subhanallah, masih banyak spesis yang baru ditemui dan belum ditemui. Ini baru di bumi ini sahaja, belum lagi di tempat2 lain.  Sesungguhnya Allah itu Maha Mencipta.

Bagi sesiapa yang nak tengok klip videonya, sila ke sumber berita ini di BBC News.

Tikus gergasi

a giant rat - bosavi woolly rat

Antara penemuan lain termasuklah seekor tikus yang didapati sebagai terbesar di dunia sekarang ini. Saiz nya lebih kurang sama dengan seekor kucing biasa. Ni kalau jumpa kucing ni mesti kucing yang lari dulu ni.

Nama tikus gergasi yang bertuah tu ialah Bosavi Woolly Rat. Ukurannya 32 inci (82cm) dari hidung ke ekor dan beratnya  3 paun (1.5kg)

Warna bulunya keperakan dan daripada kajian terhadap gigi comelnya, binatang ini mungkin memakan tumbuh2an. Hhmmm ada jugak tikus makan tumbuh2an yer, ingatkan suka mencuri sisa2 makanan kat rumah2 je.

Dan camam2 spesis binatang baru lagi yang dijumpai yang pelik2 dan comel2, subhanallah. Bersedialah untuk melihat camam2 lagi spesis dan perkara pelik di akhir zaman ini insyaAllah  …….

About these ads