Download E Kitab Islam

Silakan download ebook islamik percuma yang disusun dalam format CHM help file yang lebih mudah dibaca dan menarik. Jazaakumullahu khoirol jazaa’  :)

Pembatas kepalsuan dan kebenaran (kajian kristologi) – Shahil Talib

Keindahan di langit – Harun Yahya

Jihad menentang agama batil – Harun Yahya

.


Download banyak lagi di  Download ebook Islam

 

.

Ekstra slideshow

Seandainya Quran bisa berbicara

7 Kalimah Allah

Bulan bukti kebenaran Al Quran

Cinta yang sesungguhnya

Dalam rahim ibu

Makhluk halus dan penyakit

Sembahyang

Prophet Muhammad PBUH

True love

Children of Palestine

123 Komen (+add yours?)

  1. sribuat
    Jan 31, 2007 @ 13:54:21

    i like to joint this website to improve my knowledge in islam

    Balas

  2. sribuat
    Jan 31, 2007 @ 13:55:49

    i’d like to joint tihs website to improve my knowledge in islam through tihs website

    Balas

  3. musgmypm
    Apr 08, 2007 @ 13:14:16

    Asalamualaikum w.b.a.

    Alhamdullillah. Teruskan dakwah dan jihad anda.
    Semuga Allah s.w.t memberkati usaha murni anda dengan rezeki di dunia dan pahala di akhirat.

    Balas

  4. Diamantino Soares
    Mei 08, 2007 @ 15:41:36

    aku ingin bergabung dengan program ini tapi aku lagi bingung , bagaimana cara yang untuk bergabung dengan program ini .
    adakah syarat – syaratnya .

    Balas

  5. hana
    Jul 20, 2007 @ 09:27:06

    Assalamualaikum.laman ini memberikan kesedaran kpd saya betapa pentingnya ajaran islam pd masa skrang t’utama skali pd pghujung zaman ini(allahualam).Sbgai s’orang muslimah yg insaf sy ingan mgajak rkan2 dsana untuk bsama2 mghayati makna sebenar islam..

    Balas

  6. farhanah
    Jul 20, 2007 @ 09:33:14

    assalamualaikum….seperti hana…saya sbgai seorg muslimah turut t’tarik dgn ucapan ny…jd,kpd smua muslimin dan muslimah yang diberkati allah(insya allah)….diharap agar sedar dari segala kealpaan duniawi yang hanya sementara…jangan lah hanya mengejar keduniaan kerana hidup kita di dunia ini hanya sementara…sekian…wassalam:)

    Balas

  7. azmi
    Ogo 06, 2007 @ 18:28:52

    Salam untuk semua.

    Terdapat virus Trojan horse Generic6.KA dalam beberapa file yang ada.Cuba gunakan AVG antivirus free edition daripda webside avg.Kesannya saya tak pasti.Harap pihak berkenaan cuba mengenalpasti masalah ini.Maaf kalau saya tersilap.

    tk.
    azmi

    Balas

  8. hikmatun
    Ogo 07, 2007 @ 15:39:43

    Azmi : Salaam, astaghfirullah, terima kasih banyak2 wahai akhi Azmi, Ana x perasan semua itu, kerana file2 ekitab tu dah lama berada dalam server hosting yang ana simpan tu, Dan dah lama x cek.

    Terima kasih kerana sudi bgtau, nanti ana cuba cek balik. Jazaakallahu khoiron katsiiro. Dan maaf kan ana andai ada salah silap pada ekitab2 tersebut.

    Ma’assalamah :)

    Balas

  9. azmi
    Ogo 07, 2007 @ 15:49:21

    Salam.

    Terima kasih,skg saya dah download file tu.

    Tk.
    azmi

    Balas

  10. siti
    Ogo 15, 2007 @ 21:02:17

    Tima acih.

    Balas

  11. ROMADONA ZIKRI BIN ASLIM
    Ogo 22, 2007 @ 03:49:03

    assalamualaikum…
    saya amat tertarik dengan lawan web nih…sangat bagus…
    saya harap dapat masukkan artikel tentang perubatan islam..
    contohnya..adab seorang doktor muslim, masalah pesakit dalam menunaikan ibadah dan cara mengatasinya…dan lain-lain lagi…
    saya seorang pelajar perubatan di mesir…
    so,saya perlu didedahkan dengan benda2 seperti itu terlebih dahulu supaya dalam menjadi mu’min doktor…
    diharap permintaan saya nih ditunaikan…wassalam…

    Balas

  12. hikmatun
    Ogo 25, 2007 @ 04:35:18

    ROMADONA : W salam w.b.t.. ya akhi. Terima kasih atas cadangan tu. Tetapi di sini ana mahu rekomen anta pergi ke Homepage kita ni,

    http://hikmah.sitesled.com/perubatan_islam.htm

    Semoga anta akan dapat apa yang dicari di situ walaupun tidak lengkap kesemuanya,
    Jazaakallahu khoirol jazaaa’ :)

    Wallahu a’lam.

    Balas

  13. Qaswa
    Ogo 29, 2007 @ 12:21:05

    Terima kasih banyak! moga koleksinya nambah.

    Balas

  14. Web baru perkembangan Sains dan teknologi «
    Sep 01, 2007 @ 10:43:29

  15. Perkembangan Sains dan Teknologi terkini « Sureco martabatkan produk halalan toyyiban
    Sep 01, 2007 @ 11:37:01

  16. benny
    Sep 02, 2007 @ 13:07:02

    translate on indonesian, please

    Balas

  17. benny
    Sep 02, 2007 @ 13:09:15

    awak lupa terima kasih karana bisa download

    Balas

  18. hikmatun
    Sep 04, 2007 @ 01:52:29

    Benny : Salaam ya akhi. maaf, ana tak fasih Indonesia hehe, just melayu jer. Ana rasa sudah banyak e-book islami dalam bahasa indonesia kan ? :)

    Balas

  19. rezaldi
    Sep 12, 2007 @ 18:45:29

    assalamu’alaikum.. syukro ya..

    Balas

  20. Sabar, Perlahan-lahan, Kasih-sayang dan Lemah-lembut « Blog Hikmah
    Sep 24, 2007 @ 14:57:18

  21. jundullah87
    Okt 08, 2007 @ 14:45:57

    syukran yaaa….. Jazakumullah Khoir

    Balas

  22. muzari
    Okt 11, 2007 @ 15:29:25

    assalamu’alaikum…
    trims atas gratisannya
    moga aja dapat gratisan tiket surga

    Balas

  23. matlamat kami.......
    Okt 22, 2007 @ 08:47:01

    Allahu yubarik fik……..syukran atas kumpulannya,moga diberi rahmat syurga padanya

    Balas

  24. siti
    Okt 27, 2007 @ 12:16:23

    salamualaikum….apa khabar?? E-kitab yang siti download hari tu rupanya ada virus trojan la awak….kalau siti download lagi, ada kemungkinan tak virus tu ada lagi…yang selamat ada 5 jer….yang lain semua kene virus. …Wallahua’lam…

    Balas

  25. abdullah
    Feb 20, 2008 @ 02:47:41

    Salam

    You can download also Islamia E-KItab on http://jendrami.wordpress.com/download-kitab-kitab/

    wassalam

    Balas

  26. fiela muhammad nuryasin
    Feb 22, 2008 @ 22:51:59

    tanks for your knowledge. salamii ilaikum ya ahlu jironil bilad. ana min indonisia syukron ila ilmikum wa antum isyaalloh fi ridolohi majilmu fi khoirim

    Balas

  27. loko9691963
    Feb 29, 2008 @ 23:04:35

    Salam,Kaifa haluka?
    Al-A’malulillah fi syiarina….
    Jadikan media sebagai salah satu medium untuk menangkis serangan barat terhadap orang Islam.
    “Alangkah ruginya jika setitik tinta menjadi dosa, tapi alangkah bertuahnya jika ianya dikira sebagai pahala”. ilal liqa’ ya akh

    Balas

  28. Rudi
    Mac 05, 2008 @ 11:13:31

    ASS, salam kenal yahhh.. Syukron ana sudah download ebooknya. Tapi ada kendala kenpa Riadhus Shalihin tak bisa. SUDAH download tapi dibuka di zIP ADA PESAN EROR. TERIMA KASIH

    Balas

  29. Hikmatun
    Mac 05, 2008 @ 15:36:38

    Rudi : salaam ya akhi. Ooopss maaf, saya tidak tahu plak pasal tu. Tetapi sekarang server yang jadi host kepada ebook yg saya letak tu sedang ada masalah. InsyaAllah nanti kalau server tu ok, saya cuba ikhtiar tengok macam mana yaa. Jazaakallahu khoirol jazaaa, terima kasih …….

    Balas

  30. Hikmatun
    Mac 05, 2008 @ 15:43:12

    Rudi: Ok saudara Rudi, saya telah tukar ebook tu ke server lain. Harap saudara boleh cuba donwload nya semulaa. selamat semua nya yaa, all the best :) …….

    Balas

  31. adiel
    Mac 05, 2008 @ 17:19:53

    We. e. e. e. e…………

    Selamat berjuang mengobarkan semangat jihat fi sabilillah.

    tank’s !
    ana telah mendownload ebook yang ada namun belum sempat to membacanya. tapi jikalau terlihat sekilas emang sangat eye katching. to komentar selamjutnya nunggu ampe aku membacanya yach…….!

    adiel

    Balas

  32. Rudianto
    Mac 08, 2008 @ 07:02:31

    Assalamu’alaikum. Gabung lagi nih. Mau tanya, bagaimana ana bisa pesan versi offline dari website hikmatun itu dicopy kan kedalam cd. karana ana download semua agak berat juga nih. Bisa tidak ya?Materinya bagus untuk kami siarkan di radio komunitas 107,9 FM Nurani Islam di Provinci Banten Kota Tangerang Indonesia. Moga berjaya. Syukran Rudi from Indonesia

    Balas

  33. Hikmatun
    Mac 08, 2008 @ 11:31:03

    Rudi: Wa’alaikumussalaam w.b.t…. alahai, maaf kan saya saudara Rudi, kami tiada buat dalam bentuk CD. Diharap dapat download pelan-pelan ya. Sebenarnya ebook2 ini kecil sahaja saiznya, insyaALlah dalam masa tidak sampai sehari boleh download semuanya tu. Sekali lagi saya mohon maaf, dan semoga semuanya memberi manfaat, amiiin ya robbal ‘aalamiin , jazakallahu khoirol jazaa’ :)

    Balas

  34. Rudi
    Mac 10, 2008 @ 13:56:43

    Assalamu;alaikum. Terimakasih, Insya Allah ana tiap hari walau hanya 5 menit ana selalu kunjungi blog hikmah ini tiap hari. Syukran for Blog Hikmah, boleh sekiranya materi yang terdapat dalam Blog ini ana ubah semula untuk keperluan materi Buletin Islam, Kebetulan ana bekerja di bagian promosi Toko Buku Islam terbesar di Indonesi yaitu Toko Buku Wali Songo, dan kini saya dibagian promosi rencanannya materi yang ada di Web site ini akan ana tampilkan dibuletin tersebut dan tentu saja ada perubahan susunan bahasa yang perlu kiranya kami sesuaikan, boleh? Mohon izinnya. Thanks to Hikmah. Salam

    Balas

  35. Hikmatun
    Mac 10, 2008 @ 14:11:19

    Rudi: Wa’alaikumussalaam w.b.t.. terima kasih kembali ya akhil kareem. Tiada hak cipta pada blog ini wahai Rudi, anta bebas untuk buat apa saja asalkan niatnya baik dan demi menegakkan Islam yang tercinta. Dan syukron juga di atas kerjasama anta wahai saudara merangkap jiran negaraku. Jazaakallahu khoirol jazaa’ wa ma’assalaamah. Allah ma’ak! :)

    Balas

  36. Rudi
    Mac 11, 2008 @ 16:49:03

    Assalamu’alaikum wr. wb. ana minta tolong lagi nih file zip berlemah lembut sesama ahlu sunnah ana dah download tapi tidak sempurna. error. syukran.

    Balas

  37. Rudi
    Mac 11, 2008 @ 18:20:11

    Assalamu’alaikum, afwan sebelumnya. Alhamdulillah semua e-booknya sudah berhasil download. Tidak ada masalah. Syukran

    Balas

  38. Ahmad Nadhif
    Mac 12, 2008 @ 17:56:09

    Assalamu’alaikum wr. wb.

    Terima kasih banyak ya file2 ebook Islamnya, teruskan perjuangan da’wah online. Oh ya. file2 ini aku kirim ke shobat2 muslim ya.

    Balas

  39. Hikmatun
    Mac 12, 2008 @ 20:58:21

    Rudi : Salaam. Tahniah wahai Rudi dan selamat maju jaya dengannya. Jazaakallahu khoirol jazaaa’ :).

    Ahmad Nadhif : Salaam. Sama2 kasih, sila2 semoga kita mendapat manfaat bersama, amiiiin. Jazaakallahu khoirol jazaaa’ :) Salaam ukhuwwah semuaaaaa …….

    Balas

  40. Rudianto
    Mac 13, 2008 @ 09:56:59

    Assalamu’alaikum. Ana punya cd software riyadhus shalihiin lengkap matan hadits dan penjelasan tapi bahasa arab dilengkapi audio oleh syekh al qahthani dan syarah oleh syekh Utsaimin. kini edisi terjemahnya sudah ana download di sini. Demikian juga dengan karya Imam Nawawi lainnya yaitu Al Adzkar, apa sudah ada terjemahnya.

    Balas

  41. Hikmatun
    Mac 13, 2008 @ 11:21:34

    Rudianto: Salaam ya akhi, syukron kerana telah download. Dan berkenaan Al Adzkar tu masih tidak ada terjemahannya dengan saya. Kalau saudara ada, boleh share sama yaa :) Jazaakallahu khoirol jazaa’, baarokallahu fiik …….

    Balas

  42. Rudianto
    Mac 19, 2008 @ 08:45:57

    Assalamu’alaikum. Kabar? Apakah sudah ada e-book terbarunya. sykukran

    Balas

  43. dumi2020
    Mac 22, 2008 @ 15:02:10

    Alhamdulillah….

    Balas

  44. jendrami
    Mac 26, 2008 @ 03:07:04

    Balas

  45. Rudianto
    Mac 31, 2008 @ 12:33:17

    Ass. Alhamdulillah ana dah tengok lagi nih blog Hikmah. Syukran atas kitab barunya. Kalao ada boleh dikirim via e-mail ya.

    Balas

  46. Shauqi
    Apr 04, 2008 @ 17:09:04

    Assalamualaikum…

    Pertama kali melawat blog ni. Tahniah kerana menyediakan banyak info yg menarik. Teruskan perjuangan dakwah demi kecemerlangan dunia akhirat.

    Wassalam

    Balas

  47. Muhammad
    Apr 05, 2008 @ 22:00:20

    syukron!

    Balas

  48. rudianto
    Apr 10, 2008 @ 22:47:06

    Ass. mau tanya ahas Multyply masih bisa download ya. Karena di Indonesia Multyply di blok gimana ya?

    Balas

  49. Hikmatun
    Apr 11, 2008 @ 02:15:52

    SAlaam wahai Rudianto. Ya saya ada dengar negara kamu sudah memblok Multiply kan. MMmm saya tak tahu lah sampai bila tuuu. Tapi kalau awak ada nak lagu mp3 nasyid apa2, sila bagi tahu di sini, Mana yang saya ble cuba dapatkan saya cuba insyaAllah :)

    Balas

  50. Rudianto
    Apr 24, 2008 @ 11:30:03

    Alhamdulillah Multiply saat ini ana masih bisa ana download nasyid-nasyidnya. Info: Perkembangan Nasyid di Indonesia saat ini masih belum bangkit, seperti era 90an-2000. Kini industri nasyid di Indonesia agak menurun lebih cenderung aliran pop religi yang sedang naik daun. Ana sangant tertarik dengan perkembangan nasyid di Malaysia, karena setahu ana Nasyid cukup diakui dinegeri jiran ya. Boleh berbagi tentang nasyid di e-mail ke akhrudianto@yahoo.com. Insya Allah isu seputar perkembangan nasyid senantiasa di forumkan di NURANI ISLAM 107,9 FM Tangerang-Indonesia. Ya kami sedikut banyak meniru pola siaran IKIM FM lho…ya IKIM FM nya Indonesia begitu. Syukran…

    Balas

  51. Rudianto
    Apr 25, 2008 @ 10:30:34

    Assalamu’alaikum. Untuk b log hikmah saya sangat tertarik sekali dengan artikel dari semua kategori itu, gmana ya jika ana pesan melalui cd/dvd bisa tidak dan dikirimkan ke alamat rumah ana. kalo boleh berapa biaya?

    Balas

  52. rudianto
    Apr 25, 2008 @ 17:56:51

    Info Nasyid terbaru negeri jiran awal tahun 2008 atau sampai bulan april apa saja, nasyid terkini ya.syukran

    Balas

  53. fairiz
    Apr 25, 2008 @ 18:23:46

    salam,

    SEDIKIT KEKELIRUAN –

    maaf ada pembetulan sedikit, sbnrnya saya baru shj membaca ebook DAJJAL YAKJUJ WA MAKJUJ nie,
    tetapi byak perkara yang bercanggah sama sekali, dan ini boleh memesongkan beberapa pandangan mengenai kajian serta tulisan lain amnya, sbnrnya telah byk buku yang saya baca mengenai dajjal ini, terutama nya dari karangan tulisan MUHAMMAD ISA DAWUD. tetapi sangat berlainan dengan apa yang dipaparkan oleh ebook ini. persoalannya Hikmatun tidak melihat dahulu atau tidak disengajakan dengan menyalin sumber2 buku ini tanpa membuat perbandingan dengan mana2 huraian dan terbitan lain amnya.

    mungkin sesiapa yang pernah membaca mengenai dajjal ini ada pandangan dan ulasan sendiri.

    mohon maaf …

    sila betulkan mana yang silap dari sy

    Balas

  54. Hikmatun
    Apr 26, 2008 @ 02:33:12

    Salaam alaikum w.b.t…

    Rudianto: Maaf ya akhi, saya tak berapa faham maksud saudara :)

    Fairiz : Bagus ya akhi kerana komentar itu. Sebenarnya saya pun dah lama baca buku Muhammad Isa Dawud itu, dan saya juga bersetuju dengan pendapat dia.

    Tentang ebook Dajjal di sini, itu bukan karangan saya, hehe. Dan perkara ini sebenarnya banyak pendapat. Saya sendiri pun akan menulis tentang isu DAJJAL ini di blog ini (dalam proses dah sebenarnya) akan datang insyaALLAH.

    Balas

  55. Rudianto
    Mei 05, 2008 @ 09:12:21

    Ass. Apa khabar?

    Balas

  56. Jafar Soddik
    Mei 07, 2008 @ 18:43:41

    Assalamu’alaikum

    Saya jafar dari Indonesia, berbagi info saja bagi yang mau download ebook islami atau artikel tentang komputer dan Islam bisa kunjungi website saya http://www.dhuha.net.

    Semoga bisa bermanfaat :)

    Balas

  57. rudianto
    Mei 26, 2008 @ 16:24:50

    ssalamu’alaikum. Ada perkembangan e-book baru tidak ya? Tiap hari Insya Allah ana selalu lewat ni blog. Sykrn

    Balas

  58. Hikmatun
    Mei 26, 2008 @ 16:34:57

    Wa’alaikumusSalaaam w.b.t… Rudy, semoga sihat dan bahagia selalu. Ana dah bagi link baru kat atas sana, saudara boleh cek ya. Macam website Smart Library tu ble dload sekurang2nya 200 ebook. Semoga memberi manfaat :)

    Balas

  59. Abdul Mutaqabbir
    Mei 30, 2008 @ 18:32:28

    Assalamu’alaikum Wr Wb,,,

    Segala puji Bagi Allah yang Maha Mempunyai Ilmu dan Maha Pemberi Rahmat bagi siapapun yang diinginkan-Nya,,,dan salawat bagi junjungan kita Nabi Muhammad. SAW atas segala apa2 yang diajarkan beliau kpd umatnya sehingga kita menjadi mahluk yg mulia di sisi Allah. SWT,,,Ucapan Terima kasih Kepada Saudara-saudaraku semuslim di blog ini yang telah menyumbangkan apa2 yang mereka punya demi kebaikan semua umat Islam yang mau membacadan belajar mengenai Islam yg hakiki,,,dan semoga rahmat Allah.SWT tercurah pada kita yang mau membagi sesuatu kebaikan kepada sesama muslim,,,dan rahmat pula bagi kita yang mau belajar dan mencari ilmu-ilmu yang telah Allah berikan kepada orang-orang yang dikasihi-Nya,,,Akhir kata teruskan perjuangan kalian saudaraku,,,dan terima kasih Moga-moga Rahmat ALLAh kepada kita semua,,,Amin Ya Robbal Alamin.

    Wassalamu’alaikum Wr. Wb

    Balas

  60. erwan
    Jun 01, 2008 @ 12:42:05

    Terimakasih atas semua syiarnya,mudah2an Allah SWT memberikan balasan yang seindah-indahnya. Dan semoga semua amal perbuatan baik dapat menjadi saksi kelak di yaomil akhir,aamiin. Wass.wr.wb

    Balas

  61. kinu2h
    Jun 01, 2008 @ 14:48:49

    Alhamdulillah sangat bermanfaat untuk menambah pengetahuan tentang keislaman dan keimanan kita. Dan ini merupakan salah satu syiar kita untuk kembali menegakan dan mengagungkan kembali cahaya Islam yang telah lama pudar.

    Balas

  62. Dasiri
    Jun 13, 2008 @ 06:10:17

    Assalamu’alaikum Wr. Wb

    terima kasih atas sumbangannya ini sangat membantu utk mempelajari pemberian saudara. klo di izinkan saya mohon di kirim lewat email e book : Sejarah Hidup nabi Muhammad SAW dan file yang ada di ekstra slideshow. karena saya mendownload tapi belum bisa save as. maturnuwun (terimakasih).

    Salam Kenal

    Dasiri
    Jl. Dr. Cipto 180 Semarang

    Balas

  63. rudianto
    Jun 17, 2008 @ 12:33:32

    Ass, bagi sahabat semua yang ingin mengkoleksi e-book islami lengkap bisa hubungi ana di telp. 021-99187391. Insya Allah ada 2 buah DVD yang berisikan Mega E-Book islami. Syukran. Bagi sahabat yang membutuhkan translator Arabic-Inggris, inggris-Arabic bisa hubungi di No yang sama ya. Salam buat Hikmah Blog ini….

    Balas

  64. Rudianto
    Jul 08, 2008 @ 11:04:31

    Assalamau’alaikum, dah tengok lagi ni blog, udah ada yang baru belum ya?

    Balas

  65. Hikmatun
    Jul 08, 2008 @ 16:32:46

    Wa’alaikumussalaam w.b.t.. wahai akhi Rudi. Ada juga ana tambah yang baru alhamdulillah. Dan lain kali kalau ada sesuatu yang baru, ana akan letak dalam list pada kedudukan paling ATAS sekali, harap maklum yerr. Apa kabar anda dan bagaimana perkembangan stesen radio anda? Jazaakallahu khoir :)

    Balas

  66. vsame de nabele
    Jul 08, 2008 @ 23:54:12

    Salam….hanyer nak masuk nama jer

    Balas

  67. Jafar Soddik
    Jul 09, 2008 @ 18:43:26

    Untuk menambah koleksi e-book Islami bisa kunjungi situs ini

    http://dhuha.net/en/downloads/ebook-islam

    Semoga bermanfaat bagi kita semua

    Balas

  68. Rudianto
    Jul 15, 2008 @ 09:57:18

    Assalamu’alaikum Wr. Wb.
    Alhamdulillah khair, Perkembangan station radio ana Alhamdulillah sudah berjalan dan full Islami, insya Allah. Doakan kami ya agar tetap istiqomah berdakwah di Radio. Oia ana ingin sekali jadi sahabat anda nih di E-mailkan boleh. Sesekali ana berkirim pesan. boleh?

    Balas

  69. Hikmatun
    Jul 15, 2008 @ 17:20:01

    wa’alaikumussalaam w.b.t. ya akhi Rudianto. Alhamdulillah suka saya mendengar perkembangan itu. Semoga Allah bantu menguatkan kita semua untuk berdakwah di jalanNya, amiin. InsyaALLAH nanti saya cuba emailkan pada saudara yerr :)

    Balas

  70. Abi Zahra
    Sep 06, 2008 @ 13:44:04

    Assalamu’alaikum.
    Salam kenal dari Medan. Sumatera Utara.
    Web dunia_islam udah kami link dari blog kami.
    Terima kasih.

    Balas

  71. faizalkamal
    Nov 08, 2008 @ 00:48:10

    terimaksih . . .
    saya nemu blog bagus malemini, akan saya baca terus selanjutnya . . .

    semoga kaum muslim banyak yang baca ya

    terimaksih

    Balas

  72. rudianto
    Nov 17, 2008 @ 18:10:33

    Assalamu’alaikum, lama tak bersua dengan ni blog.salam

    Balas

  73. BornMuslimKnowLittle
    Dis 21, 2008 @ 18:05:58

    Superb! site.
    Please help put more and more islamic knowledge. Make it one-stop-knowledge-center in Islam.

    Syabas!

    Balas

  74. shahil
    Jan 01, 2009 @ 08:31:45

    Assalaamualaikum.

    Ya syeikh, ana memerlukan bantuan anta untuk mengemaskinikan blog ana.

    Ana telah menghantar no. hp ana pada emali anta.

    Tolong bantu ana.

    Wassalam.

    Balas

  75. Hikmatun
    Jan 02, 2009 @ 17:45:17

    Wa’alaikumussalaam w.b.t… ya akhi Shahil, ambe dah bagi no empon ambe kat anta. Kalau ada apa2 sila la tanya, ikut YM pun ble tanya insyaAllah. Tapi saya tidak tahu masa mana saya ada masa, pasal sentiasa sibuk ntah hapa2 , haiizz cobaan2 :)

    Tp cuba la godeh2 kat wordpress ni yer, insyaALlah pelan2 bole faham. Saya pun belajar sendiri je ari tu hehe.

    Terima kasih atas komen semua. Baarokallahu lakum ……. Jazaakumullahu khoirol jazaa’

    Balas

  76. hasnida
    Jan 20, 2009 @ 04:20:52

    saya suka websaite ini

    Balas

  77. ayub
    Feb 15, 2009 @ 12:25:11

    akum,terima kasih sebab buat maklumat ttg kisah nabi ;kalau ada cerita kisah nabi sampai2kan kat saya

    Balas

  78. ayub
    Feb 15, 2009 @ 12:27:33

    boleh saya tahu banyk lagi kisah ttg nabi?

    Balas

  79. saladin
    Mac 11, 2009 @ 17:22:09

    Salam,

    Pls refer ‘Shaykh Muhammad Abdul Wahab’..!! ni tak silap saya pengasas fahaman Wahabi tu. Pls double-check..

    Balas

  80. anza
    Apr 08, 2009 @ 16:24:14

    uote]Kewajipan seorang muslim
    solat lima waktu (suara ramai)

    Ku dengar merdunya suara azan
    berkumandang melantunkan seruan sembahyang
    memenuhi kewajipan seorang muslim
    solat lima waktu sehari semalam

    Bergunung pahala menyucikan diri
    berkiblat menghadap Ilahirobbi
    berdoa memohon petunjuk suci
    Pada Mu Ya Allah Yang Maha Memberi

    Kini hamba datang lagi
    dengan hati berseri
    ingat akan janji
    bahawa hidup mati Ilahirobbulalamin

    Kini hamba datang lagi
    pasrah berserah diri
    mendekat kan hati pada Mu Yang Maha Suci.[/quote]

    Balas

  81. anza
    Apr 08, 2009 @ 16:24:48

    Assalamualaikum

    nak minta lagu nih ada tak?
    Kewajipan seorang muslim
    solat lima waktu (suara ramai)

    Ku dengar merdunya suara azan
    berkumandang melantunkan seruan sembahyang
    memenuhi kewajipan seorang muslim
    solat lima waktu sehari semalam

    Bergunung pahala menyucikan diri
    berkiblat menghadap Ilahirobbi
    berdoa memohon petunjuk suci
    Pada Mu Ya Allah Yang Maha Memberi

    Kini hamba datang lagi
    dengan hati berseri
    ingat akan janji
    bahawa hidup mati Ilahirobbulalamin

    Kini hamba datang lagi
    pasrah berserah diri
    mendekat kan hati pada Mu Yang Maha Suci.[/quote]

    Balas

  82. waddah
    Mei 12, 2009 @ 14:37:41

    salam.. blogx bagus….
    banyak ilmu y bisa didapat.
    maksi..

    Balas

  83. rusydee
    Jul 08, 2009 @ 12:36:17

    alhamdulillah
    semuga bermanfaat seterusnya amin
    ttp . mengapa setengah dari slide show load tak bulih .
    alhamdulillah

    petani , selatan Thailand

    Balas

  84. bidin
    Jul 26, 2009 @ 12:06:40

    slm…………..boloh hantar kpd saya tak nota nota ilm tajwid dan video tarannum………

    Balas

  85. Ahmad Nizam
    Sep 13, 2009 @ 21:52:59

    Salaam. Ok link yang aktif telah dihidupkan kembali. Harap maaf sebelum ni link2 semua mati kerana hosting hikmah.sitesled saya dah ditutup akaunnya, mungkin kerana lama saya tidak login ke situ huhu

    Balas

  86. sangkebenaran
    Sep 16, 2009 @ 06:09:51

    -http://sangkebenaran.blogspot.com/-

    Inilah contoh ajaran PEDOFILIA Muhammad:

    Dikisahkan Jabir bin ‘Abdullah: Ketika aku menikah, Rasullah bersabda kepadaku, perempuan macam apa yang kamu nikahi? Aku menjawab, aku menikahi seorang janda muda? Beliau bersabda, Mengapa kamu tidak bernafsu pada para perawan dan memanjakannya? Jabir juga berkisah: Rasullah bersabda, mengapa kamu tidak menikahi seorang perawan muda sehingga kamu dapat memuaskan nafsumu dengannya dan dia denganmu?

    Hadits Bukhari Vol.7, Kitab 62, Pasal 17.

    A’isyah (Allah dibuatnya bahagia) diceritakan bahwa Rasullah (semoga damai sejahtera atas beliau) dinikahi ketika usianya tujuh tahun, dan diambilnya untuk rumahnya sebagai pengantin ketika dia sembilan tahun, dan bonekanya masih bersamanya; dan ketika beliau (Nabi Yang Kudus) mampus usianya delapan belas tahun.

    Kitab Sahih Muslim 8, Pasal 3311.

    Dikisahkan A’isyah: bahwa Nabi menikahinya ketika dia berusia enam tahun dan menikmati pernikahannya ketika berusia sembilan tahun. Hisham berkata: Aku telah menceritakan bahwa A’isyah menghabiskan waktunya dengan Nabi selama sembilan tahun (yaitu hingga kematiannya).

    Bukhari Vol.7, Kitab 62, Pasal 65.

    Muhammad telah bernasu birahi kepada anak berusia enam tahun. Apa yang tersimpan di dalam otak Muhammad? Apa pikiran mesum nabi merupakan perbuatan suci?

    Balas

  87. Mu'adzin
    Okt 11, 2009 @ 11:49:30

    Wahai non muslim! dalam agama kami (Islam) tidak pernah ada ajaran untuk menghina nabi-nabi lain. Masih banyak persoalan kepercayaan dan ajaran agama kalian yang harus kalian benahi.. ga usah ikut campur persoalan yang kalian sendiri tidak tahu dan tidak fahami. Jika ingin tahu hakikat sebenarnya ajaran agama kami, buka dulu hati, akal dan semua indra yang kau punya.. jika tidak, jangan bicara karena hal itu malah akan lebih menampakkan kebodohan kalian.
    Jangan kau kotori halaman yang tidak pernah punya niat jahat pada siapapun..

    @Admin Hikmatun: Jazakallah khairan jaza atas setiap usaha dan niat baik akhi dalam menyediakan wawasan dan keilmuan yang penuh manfaat ini. salam kenal dari Mu’adzin di Indonesia.

    Balas

  88. Dody A
    Dis 25, 2009 @ 01:08:15

    Assalamualaikum sodara islam
    wahai non muslim juga
    kami islam
    A.Tidak ada membedakan ras ,bangsa ,warna, kulit, suku, daerah dll(semua mendapatkn
    hak dan kedudukan yang sama di mata Allah SWT) (makanya kami mau ibadah di negara
    lain benua lain sesama islam dalam beribadah bisa masuk kemana aja)
    KALAU MEMBEDAKAN-BEDAKAN BERARTI ITU SIFAT SIFAT DARI MANUSIA (bukan dari TUHAN)
    B Tidak ada dosa turunan (karena sesuatu perbuatan buruk di tanggung diri sendiri,
    hidup ini tidak mudah krn sesuatunya harus bertanggung jawab dengan apa yang
    diperbuat..bukan orang lain yang nanggung..(DOSA DAN PAHALA ditanggung sendiri)
    KALAU MAU ENAKNYA BERARTI SIFAT-SIFAT DARI MANUSIA
    DOSA MENUJU NERAKA……PAHALA MENUJU SURGA
    C Tidak ada dosa terhapus dengan alat pembayaran
    Begitu mudahkah dengan seakan-akan mengedipkan mata…lalu dosa hilang
    tanpa perjuangan (menambah pahala sebanyak mungkin menjauhi larangannya
    menjalankan perintahnya dan mencintai allah sepenuh hati..dimana tiap hari 24 jam
    di isi dengan ibadah tanpa kecuali baik itu lagi sakit,sehat…dengan ini pun
    kami umat islam tidak berani bahwa dosa kami akan terhapus..karena di ajarkan
    untuk bertanggung jawab,jangan sok tahu dari apa yang tidak engkau ketahui,
    jangan menyamakan pemikiran manusia dengan TUHAN, banyak berandai-andai,menghayal
    ,karena Allah tidak bisa di nilai dengan apapun apalagi dengan harta(harta punya
    Allah bukan punya manusia) hak prerogatif ALLAH SWT…
    D Di islam tidak mengenal satu komando (perintah,revisi,edit,merubah,evaluasi)
    (karena di islam harus murni yang tidak bisa di ubah-ubah)(tidak ada perwakilan
    ALLAH SWT tidak butuh manusia tapi manusia yang butuh ALLAH SWT)
    Di islam baik awal Alquran ada sampai sekarang dimana pun berada tidak ternodai
    manusia utk merubahnya..baik puluhan tahun lalu ratusan tahun lalu maupun berabad
    -abad(1400)..baik antar benua negara dll..disemua penjuru islam sama tidak beda.
    E Di islam tidak memanfaatkan harta dalam beribadah
    (Makanya di islam di setiap mosque dimanapun berada bisa di gunakan umat islam
    tidak ada perkelompokan makanya dalam ibadah tidak ada keharusan tapi semampunya
    di islam utk ibadah bukan utk yang lain-lain)
    tidak mengenal membebani misal 10% di potong dari masing-masing umatnya
    di suatu tempat ada 100 householders a salary $1000/months 10% cut of
    =$10000 woow amazingg…money was not for flock
    ada di yohanes
    but for worship leaders who control places of worship
    KARENA ITU SIFAT SERAKAH MANUSIA (BUKAN FIRMAN ALLAH SWT karena ALLAH tidak mem
    bebankan makhluknya)
    F Di islam tidak mengenal penciptaan jagat raya dengan waktu tapi MASA
    G Di islam tidak mengenal makhluknya dapat hidup bareng tuhan..tapi di alam
    yang sudah di tentukan tempat tuhan bukan surga..surga di peruntukan untuk
    ciptaannya yang hanya menjalankan perintah dan menjauhi larangannya
    H di islam wajib menjaga
    mata dari yang haram
    hidung dari yang haram
    telinga dari yang haram
    mulut dari yang haram
    pikiran dari yang haram
    anggota badan dari yang haram
    karena apa yang di peroleh dengan baik maka yang mengalir di dalam darah maka akan
    baik(perbuatan dan tingkah laku akan terjaga A=A B=B bukan menjadi A=Z)
    I Di islam menghormati para nabi dan rasul tentunya Allah SWT juga donk
    Allah itu hebat dia bisa menciptakan apa saja alam(makhluk) tidak nyata dan nyata
    bisa langsung jadi dalam mencipta..+70 jenis makhluk..puluhan alam..ratus ribuan
    benda…di bumi aja baru berapa jenis makhluk(manusia,hewan,tumbuhan,jin,bakteri
    dan virus)
    bumi ini bagaikan virus tidak terlihat(tapi ada)…begitupun ALLAH tidak
    terlihat tapi ada…kagak perlu Allah SWT disamakan dengan manusia…apalagi
    lahir di rahim makhluk ciptaannya sendiri…maukah manusia di samakan dengan
    binatang atau di samakan dengan sesama manusia…tentu tidak mau…apalagi
    sang pemilik alam ..neraka selamanya.. hukumannya
    lihat dulu siapa yang ngangkat manusia sebagai tuhan..(bukankah ada gangguan
    dalam berpikir)(dan juga yunani ada politik dengan roma saat itu)
    bisa kah batu matahari roh benda2 langit,manusia,hewan, yang sampai sekarang ini
    masih di sebut tuhan…dapatkah mereka2 di atas mencipta seperti yang ALLAH SWT
    cipta..hasilnya gampang di tebak=0 BESAR
    J Islam tidak mengenal tidak ada batasan dosa
    K ETC …DAN LAIN-LAIN

    SESUNGGUHNYA SANGAT SEDIH PARA NABI DAN RASUL UNTUK PEMBAWA BERITA DARI ALLAH SWT
    AGAR MENYEMBAH KAPADANYA ALLAH SWT…JANGAN MENYEMBAH PATUNG, ROH, BENDA2 LANGIT,
    API,GUNUNG, DLL..KETIKA NABI DAN RASUL TIADA…MANUSIA KEMBALI LAGI SEPERTI
    NENEL MOYANGNYA APA YANG DI TERIMA DI MATA DAN MENUTUP PINTU HATI..YAITU
    MENYEMBAH PATUNG, ROH, BENDA2 LANGIT,API,GUNUNG, DLL
    TUHAN DAN AGAMA DI PERMAINKAN AKAL MANUSIA
    MAUNYA MENYESAL DULU BARU BERTOBAT KALAU DAH DIE PERCUMA
    BANGUN BENDA DAN LUKIS LALU SEMBAH SENDIRI (PERCUMA)
    MAKANYA TURUN ISLAM MEMPERLENGKAP DAN MEMPERTEGAS
    DI islam teori dan praktek sama A adalah A…B adalah B….Manusia adalah Manusia
    dari 1400 tahun lalu sekarang dan akan datang isinya tetap sama.
    Di islam menerangkan masa lalu…masa sekarang…dan masa datang secara lengkap
    Allah tidak mengenal istilah istirahat karena Allah tidak butuh ituuu.
    ALLAH SWT:
    the migthty, the compeller, the majestic, the creator, the evolver, the fashioner
    the forgiver, the subduer, the bestower, the provider, the opener, the all knowing
    the constrictor, the expander, the abaser, the exalter, the honorer, the dishonorer
    the all hearing, the all seeing, the judge, the just, the subtle one, the aware
    the forbearing on, the great one, the all forgiving, the appreciative the most high
    the most great, the preserver, the maintainer, the auditor, the sublime one
    the generous one, the watchful, the responsive, the all embracing, the wise
    the loving most glorious one, the resurrector, the witness, the truth, the trustee
    the most strong, the firm one, the protecting friend, the praiseworthy
    the reckoner, the originator, the restorer, the giver of life, creator of death

    Wahai ingat non islam

    Its you people really do not know ..in your heart is written the name of GOD ALLAH SWT
    LEFT ATRIUM
    flow veins found in the heart.

    “”surga bukan tempat tinggal tuhan””tapi alam utk yang patuh dan taat

    Sodara Islam sampai bertemu di surga dan patuhi ALLAH SWT
    see u
    semoga terhindar dari siksa kubur

    tuh hebatnya islam yg ada di KORAN masa lalu masa sekarang dan akan datang

    DODY A JAKARTA
    bukan ustadz tp Businessman
    (SAYA SENANG DENGAN WEB INI KARENA MEMBERI ILMU
    KALAU SAYA MENJAWAB YANG CONVERT ISLAM AUSSIE
    YANG PASTI ISLAM TIDAK MEMAKSA KARENA KESADARAN SENDIRI..ISLAM SUDAH TUMBUH
    LUAR BIASA DI EUROPE DAN USA KALAU AUSSIE SEDANG BERJALAN)

    Balas

  89. Hassin
    Jan 08, 2010 @ 18:04:32

    Shahil bin Talib al-Ahmadi Menegenai tulisan tuan “pembatasan dan Kebenaran” ada beberapa fakta sejarah mengenai penulisan bible, siapa penulisnya, bila ia (bible) mula ditulis perlu diperkemaskan. Dan perlu dingat bahawa bila penulis itu adalah yahudi maka tulisannya menjurus kpd “ISRAELIAT”

    Balas

    • Ahmad Nizam
      Jan 08, 2010 @ 18:41:02

      Salaam wahai Hassin, semoga saudara sihat dan bahagia sentiasa

      Saudara Shahil adalah seorang sahabat online saya. Ntah dia akan datang baca ke sini atau tidak

      CUma saya nak perjelaskan mengenai cerita2 israeliyyat

      Cerita2 israeliyyat adalah dijuruskan kepada cerita2 dari Perjanjian Lama dan juga tulisan2 Yahudi dan Nasrani. Tetapi kita mesti tahu, ada antaranya yang betul, terutamanya yang melibatkan SEJARAH

      Tetapi kita TIDAK BOLEH menjadikan cerita2 Israeliyyat sebagai HUJJAH dalam agama ISlam. Tetapi ianya biasa dirujuk sebagai sejarah walaupun tidak semuanya betul

      Lagi pun saya rasa, tujuan saudara SHAHIL itu bukan untuk dijadikan HUJJAH yang melambangkan dari pihak ISLAM, tetapi hanya hujjah terhadap umat Kristian agar mereka berfikir dan merenung kembali

      Mesti diingatkan, dalamm kitab2 Ulamak lama pun ada kisah2 Israeliyyat juga. Yang mana TIDAK BERTENTANGAN dengan ISLAM itu tidak mengapa dibaca sekadar ILMU dan INGIN MENGETAHUI apa yang mereka tulis. Asalkan tidak percaya kepada yang mengarut2 atau MITOS yang mana NYATA bercanggah dengan ISLAM

      Banyak pendapat tentang ini. Perkara2 cabang tidak menjadi masalah sangat, selagi TIDAK MELIBATkan AQidah insyaAllah :)

      Balas

  90. Ahmad Nizam
    Jan 08, 2010 @ 18:50:57

    Dengan kata lain, menggunakan kisah2 Israeliyyat dan menyandarkan pada Islam, atau dengan mengatakan ini ialah cerita dalam ISlam. Itu baru JANGAN dibikin

    Semoga memahami …….

    Balas

  91. amiena
    Jan 09, 2010 @ 00:52:55

    assalamulaikum
    israilieyyat. apakah yg dikatakan dengan israillieyyat
    satu lagi persoalan benarkah dalam kisah israk mikraj banyak kisah isrilieyyat.
    anataranya yg saya dengar masa nabi naik burak dan dikejar iblis nabi ada baca ayat / berlayan dan akahirnya iblis terbakar, itu dikatakan citer israillieyyat dalam isra mikraj.

    Balas

    • Ahmad Nizam
      Jan 09, 2010 @ 01:00:17

      Wa’alaikumussalaam w.b.t… Untuk penerangan mudah, kisah2 israeliyyat ni jika sekiranya kisah tersebut TIDAK ADA dalam hadith2 nabi, bermakna mungkin betul atau mungkin TIDAK

      Bermakna , ianya tidak perlu DIPEGANG atau PERCAYA sangat, sekadar membaca sahaja itu lain cerita :)

      Saya tidak pernah pulak mendengar kisah Iblis terbakar mengejar nabi di atas buraq itu. Wallahu a’lam :)

      Balas

  92. Mohammad Sayidin
    Mac 12, 2010 @ 23:50:17

    terima kasih linknya. mari kita berdakwah selama kita masih di beri umur oleh allah swt. allaahu akhbar

    Balas

  93. jalil
    Mac 27, 2010 @ 20:15:18

    teruskan usha tegakkan kebenaran

    Balas

  94. nasrullah
    Apr 23, 2010 @ 11:13:44

    terima ksih atas izin downloadnya mudah-mudahan diberkati oleh Allah, amin

    Balas

  95. liyus
    Sep 24, 2010 @ 20:41:28

    sy tak ingat tarikh sy mula2 melawati tapak web ini.namun,mungkinkah ini permudahan yang telah Dia tunjuki kpd hambaNya yg menerima sinar ketuhanan ini.
    syabas kpd saudara AN.
    (buat masa ini sy berada dlm semester 3 mengikuti latihan separa perubatan di Jalan Puncak Borneo,Kuching)

    salam perkenalan dan persaudaraan buat semua.

    Balas

  96. Jomblo
    Nov 16, 2010 @ 12:04:41

    Balas

  97. Asyrof
    Nov 28, 2010 @ 17:46:19

    ASsalammualikum…Sya nak tanya tuan punya WordPress nie BgAimna nak Setup WordPress..Install & sbagainya shingga ia berfungsi…Sya sudah buat..tapi sehingga sekarang x dpat berfungsi…tHat’s mean..X kluar di lman Website Sya yng tlah didaftarkan….Hrap dpay mmbantu sSma Saudara Islam…Syukron…

    Balas

  98. Muhammad Aiman
    Nov 30, 2010 @ 19:56:09

    Salam…bagus laman saudara ini, tetapi mengapa ada sesetengan kitab yg tidak dapat di download?

    Balas

  99. Rusman Mulyana
    Feb 15, 2011 @ 11:25:38

    Makasih atas sumber bukunya yang sangat bermanpaat

    Balas

  100. anwar
    Mac 14, 2011 @ 15:48:15

    As salam… sya wakil dari group entrtainmnt of muslim art uitm dungun(nasyid)… nk tnye… ade x lagu y bnar2 ssuai utk di bwa smpena ceramah permasalahan siswi buat msa skrang…. :) thanx… salam perkenalan

    Balas

  101. kaman
    Apr 17, 2011 @ 18:10:15

    saya cuba DL ebook tapi tidak boleh buka/open apa itu esnip

    apa yang perlu saya buat dgn esnip ni

    Balas

  102. Ashwin Dexter Winongo
    Jun 21, 2011 @ 18:43:13

    rame bet ni blog.. ijin donlot ya

    Balas

  103. Bk Smada Palopo
    Jul 23, 2011 @ 21:17:38

    Assalamu alaikum bagaimana cara download semua e book di atas? kok tidak bisa ya…??? ada yg bisa tolong sy…trms..wassalam

    Balas

  104. irfan sholahudin
    Okt 21, 2011 @ 19:59:17

    saya lagi butuh buku ulumul quran…
    ada yang punya

    Balas

  105. Ody
    Okt 29, 2011 @ 00:47:59

    mau tanya nih.
    dari mana adanya dosa besar dan kecil? kalu memang toh adanya hudud.

    Balas

  106. nuue
    Nov 21, 2011 @ 12:13:11

    sangat membantu banget … banyak istilah” materi agama yg gga ada di buku .. tapi disini dijelaskan dgn dtail

    Balas

  107. chabibi
    Jan 22, 2012 @ 22:22:11

    Bisa shering tentang hukum islam yang benar gak???

    Balas

  108. rudi
    Feb 28, 2012 @ 12:26:51

    Assalamu’alaikum…
    mohon maaf, sy izin untuk menshare slidenya ya

    Balas

  109. haris
    Mac 05, 2012 @ 19:12:49

    terimakasih …..besar saya telah menemukan sumber mana yang benar dan mana yg salah….

    Balas

  110. Abdulkhalik
    Mac 22, 2012 @ 22:54:12

    Bismillah….

    Balas

  111. dadang
    Apr 02, 2012 @ 18:19:54

    saya minta untuk dikirim buku – buku islami yang diatas

    Balas

  112. Habibi ahmad
    Apr 09, 2012 @ 12:30:02

    Tolong untuk donwlaowd di permudah

    Balas

  113. yasin
    Mei 24, 2012 @ 00:43:24

    aku ingin buku2 islami tolong ditampilkan semua judul bukunya trim

    Balas

  114. AL BASAIR ISLAMIC MEDIA
    Ogo 10, 2012 @ 19:22:22

    May Allah help you to spread authentic Islamic knowledge and revive the sunnah as well as hold on the rope of Allah as the companions of our Prophet Mumuhammad {saw} held it.

    If you have time, please visit my site :

    http://albasairislamicmedia.wordpress.com/

    It will be a gift gor me if you give me any suggetion.JAJAKALLAH KHAYR.

    Balas

  115. yaniswiratmo
    Mei 10, 2013 @ 08:38:01

    Islam itu indah

    Balas

  116. Abahimam12 (@Abahimam12)
    Mei 19, 2013 @ 18:23:40

    sangat bermutu sekali, thank`s !

    Balas

  117. cepy
    Jun 27, 2013 @ 11:55:52

    mantap

    Balas

  118. clash of clans triche
    Jul 22, 2013 @ 02:44:42

    Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate your
    efforts and I will be waiting for your further post thank you
    once again.

    Balas

  119. Droit constitutionnel : Théorie générale - Ve République pdf
    Ogo 07, 2014 @ 02:26:32

    Every weekend i used to pay a visit this web page, for the reason that i want enjoyment,
    for the reason that this this web page conations actually
    fastidious funny information too.

    Balas

  120. Hai
    Ogo 08, 2014 @ 16:13:37

    I am in fact glad to glance at this website posts which carries plenty of helpful data, thanks for providing these data.

    Balas

  121. online
    Ogo 09, 2014 @ 11:38:19

    Yes! Finally someone writes about how to make money online.

    Balas

Sila tinggalkan komen

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 263 other followers

%d bloggers like this: