<– Ekstrak-ekstrak dari avokado Hass telah ditemui dapat menghapus atau berhenti pertumbuhan sel-sel pra-kanser yang menjurus kepada kanser mulut. (Kredit: iStockphoto / Agisilaou & Spyrou)

Nutrien yang diambil dari avokado adalah yang mampu untuk menghalang sel-sel kanser mulut, sesetengah yang membunuh dan mencegah sel-sel pra-kanser daripada memajukan ke dalam kanser sebenar, menurut penyelidik-penyelidik di Ohio State University.

Penyelidik-penyelidik menemui yang ekstrak dari avokado Hass membunuh atau menghentikan pertumbuhan sel-sel pra-kanser yang menyebabkan kanser mulut. Avokado Hass adalah buah-buahan sepanjang tahun yang dikenali dengan kulit lekak-lekuk mereka yang tersendiri yang menukarkan dari hijau ke ungu-unguan hitam apabila mereka masak.

Sementara ada lebih daripada 500 jenis avokado dewasa tumbuh di seluruh dunia, avokado Hass adalah paling mudah didapati di pasar raya seluruh negara. Penyelidikan serupa tidak ada dikendalikan ke atas jenis-jenis lain avokado.

Ketua pengarang Steven M D’Ambrosio, seorang ahli molekul karsinogenesis dan chemoprevention atur cara di Ohio State Cancer Comprehensive Center, juga menulis satu mengiringi pengarang untuk jurnal, membincangkan potensi perjuangan terhadap kanser tentang buah-buahan dan sayur-sayuran. D’Ambrosio berkerjasama dengan Haiming Ding di Ohio state College of Medicine.

Kajian-kajian telah lama bersekutu dalam penggunaan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan pengurangan risiko untuk pelbagai jenis kanser pada manusia. Kesan perlindungan adalah dianggap berpunca daripada paras-paras tinggi phytonutrients atau phytochemicals, menanam pemikiran sebatian-sebatian untuk memiliki kualiti perlindungan-kesihatan, yang adalah selalu dijumpai dalam gelap diwarnakan buah-buahan dan sayur-sayuran.

“Sejauh kita tahu, ini adalah kajian pertama avokado dan kanser mulut,” kata D ‘Ambrosio. “Kita fikir phytochemicals ini sama ada memberhentikan pertumbuhan sel-sel precancerous dalam badan atau mereka membunuh sel-sel precancerous tanpa mempengaruhi sel-sel normal. Kajian kita menumpukan pada kanser mulut, kecuali penemuan-penemuan mungkin mempunyai implikasi bagi lain-lain jenis kanser. Ini ialah penemuan awal, dan penyelidikan lanjut adalah diperlukan.”

D’Ambrosio, yang berkerjasama dengan penyelidik-penyelidik di Ohio State’s College of Pharmacy, menemui bahawa phytochemicals diekstrak daripada sasaran avokado berganda memberi isyarat lorong-lorong dan meningkatkan jumlah oksigen reaktif di dalam sel-sel, membawa kepada sel mati dalam baris-baris sel pra-kanser. Tetapi phytochemicals tidak memudaratkan sel-sel normal.

“Kajian-kajian ini mencadangkan bahawa individu dan satu kombinasi phytochemicals dari buah avokado mungkin menawarkan satu strategi pemakanan yang menguntungkan dalam pencegahan kanser”, kata Ding, yang adalah seorang ahli bahagian radiobiologi, jabatan radiologi.

Avokado adalah penuh sesak dengan antioksidan dan phytonutrients yang bermanfaat, termasuk vitamin C, folate, vitamin E, gentian dan lemak tidak tepu. Mereka adalah sememangnya bebas-natrium, tidak mengandungi trans lemak dan adalah rendah di lemak tepu, membuat mereka satu tambahan yang sihat untuk mana-mana diet, kata D’Ambrosio.

Masa depan adalah masak untuk mengenal pasti buah-buahan dan sayur-sayuran dan phytonutrients individu dengan aktiviti pencegahan kanser, tulis D’Ambrosio dalam editorial jurnal. Sebagai kita mengenal pasti mekanisme-mekanisme molekul dan sasaran-sasaran yang mana individu phytonutrients mencegah kanser, kita mungkin dapat untuk meningkatkan ke atas sifat dengan merumuskan phytonutrient koktel bagi kanser dan mudahnya mengidap dan risiko khusus individu.

Penyelidik-penyelidik lain di Ohio State yang terlibat dalam kajian adalah Young-Won Chin di College Pharmacy dan A Douglas Kinghorn di Cancer Comprehensive Center. California Avocado Commission menyediakan avokado Hass untuk penyelidikan. Penemuan-penemuan ini adalah diterbitkan secara online dalam jurnal Seminar dalam Kanser Biologi.

Terjemahan dari : ScienceDaily

Advertisements