NEW YORK (AP) – Orang adalah kurang sama daripada yang ahli-ahli sains telah sangkakan sebelum ini setelah sedar bahawa berbilion blok-blok binaan yang membentuk setiap DNA individu, menurut untuk satu analisis terbaru. “Sebagai ganti kepada 99.9 peratus seiras, mungkin kita adalah hanya 99 peratus (serupa),” kata J Craig Venter, seorang pengarang kajian, dan orang yang mana DNA nya telah dianalisa untuknya.

Beberapa kajian lalu telah mengemukakan pendapat 99.9 peratus anggaran kesamaan. Venter berkata analisis terbaru ini “membuktikan maksud.”

Kerja baru, dalam hasil kajian terakhir PLoS Biology, menandakan pertama kali satu jurnal saintifik telah menyampaikan keseluruhan komposisi DNA, atau genom manusia, bagi seseorang individu. Bagaimanapun, James D Watson, penemu bersama struktur molekul DNA, menerima peta DNA peribadinya daripada ahli-ahli sains beberapa bulan lepas. Dan genom untuk kedua-dua dia dan Venter telah disebar pada laman-laman Web saintifik.

Venter adalah presiden J Craig Venter Institute di Rockville, Md., yang melakukan kajian genetik. Dia dan ahli-ahli sains di institutnya dan di tempat lain bekerjasama tentang kerja itu yang mana telah menghasilkan peta genetiknya.

Perintah blok-blok binaan sepanjang seuntai DNA mengkodkan maklumat genetik, sepertimana satu cara turutan abjad membentuk satu ayat. Bentuk jujukan-jujukan tertentu gen-gen. Kajian-kajian mercu tanda diterbitkan dalam 2001 menunjukkan bahawa DNA setiap dua orang agak 99.9 peratus serupa. Kertas kajian baru mencadangkan anggaran 99.5 peratus kepada hanya 99 peratus, Venter berkata.

Kertas kajian Venter bersependapat dengan beberapa kajian yang lain yang diterbitkan lebih tiga hingga empat tahun yang lalu yang menunjukkan satu anggaran sekitar 99 peratus, kata Richard Gibbs, seorang pakar DNA di Baylor College of Medicine di Houston yang tidak menyertai dalam kajian Venter.

Hasil kajian-kajian menghasilkan angka lebih rendah kerana mereka telah membongkar ketulan DNA yang berbeza di kalangan orang, manakala kajian-kajian lalu tertumpu pada perbezaan dalam blok-blok binaan individu.

99 peratus bentuk adalah rapat kepada apa ahli-ahli sains telah sering anggarkan untuk persamaan antara manusia dan cimpanzi-cimpanzi. Tetapi kesamaan manusia- cimpanzi jatuh kepada lebih 95 peratus apabila baru-baru ini ditemui jenis-jenis DNA variasi yang telah dipertimbangkan, kata Venter lagi.

Gibbs menyatakan bahawa kertas kajian Venter sebagai penting, bersama dengan kesamaan tetapi belum diterbitkan analisis DNA Watson yang telah diusahakannya. Itu adalah kerana analisis menunjukkan lebih perbezaan daripada yang dijangkakan daripada jujukan DNA manusia standard yang diterbitkan oleh kerajaan persekutuan, katanya. (Urutan persekutuan telah didasarkan pada satu campuran DNA daripada orang yang berlainan.)

Walaupun kertas baru menganalisa hanya bahan genetik Venter, ia boleh membuat anggaran tentang bagaimana individu berbeza dalam DNA mereka. Semua orang mewarisi dua set DNA, satu daripada setiap induk (ibubapa). Kertas kajian Venter membandingkan DNA yang dia warisi daripada ibunya dengan DNA daripada bapanya.

Sumber : The Associated Press

Advertisements