Ahli-ahli sains telah membongkar satu gen yang boleh menjadi kunci kepada masalah timbunan pound seseorang, satu penemuan yang menunjukkan kepada cara-cara baru bagi menangani obesiti/kegemukan dan diabetes/kencing manis.

Gen Adipos adalah mula-mula ditemui dalam lalat-lalat buah lebih daripada 50 tahun lepas, tetapi sehingga kini ahli-ahli sains tidak tahu bagaimana ia bekerja. Penyelidikan-penyelidikan terbaru menunjukkan yang ia boleh jadi sesuatu pertukaran utama penting yang memberitahu badan sama ada untuk mengumpulkan lemak atau membakarnya. Haiwan tanpa satu salinan bekerja menjadi gemuk dan mengalami masalah-masalah berkaitan dengan diabetes, tetapi mereka yang dengan bertambah aktiviti adipos cenderung untuk menjadi lebih kurus.

“Daripada cacing-cacing ke mamalia, gen ini mengawal pembentukan lemak,” kata Jonathan Graff, seorang ahli biologi di universiti texas, Southwestern, yang telah mendahului kajian ini. “Ia boleh menerangkan kenapa begitu ramai orang berjuang untuk menghilangkan berat badan dan mencadangkan satu arahan baru untuk perkembangkan rawatan-rawatan perubatan yang mengalamatkan wabak semasa kencing manis dan kegemukan.”

Obesiti adalah pembunuh kedua terbesar di UK. Lebih daripada satu perlima orang dewasa adalah gemuk dan separuh lelaki dan satu pertiga wanita adalah diklasifikasikan sebagai lebih berat badan. Seluruh dunia, terdapat anggaran 300 juta orang gemuk, dengan keadaan juga berkait dengan penyakit jantung, kencing manis dan kematian pramatang.

Kerja Profesor Graff telah menambah kepada pertambahan bukti tubuh bahawa banyak penyebab kegemukan terikat dalam gen-gen seseorang. Pada bulan April, ahli-ahli sains telah mengumumkan penemuan FTO, genetik pertama yang jelas dihubungkan kepada kegemukan yang dibawa oleh sebilangan besar orang. Satu salinan gen ini membawa ke satu 1.2kg (3lb) tambahan berat manakala yang dengan dua salinan adalah, pada purata, 3kg (7lb) lebih berat. Dilaporkan dalam Sains jurnal, penyelidik-penyelidik berkata bahawa sekitar sebahagian dari orang-orang Eropah mempunyai satu salinan yang tidak menyelesakan.

Pasukan Profesor Graff telah mengkaji bagaimana gen adipos bekerja dengan membuka dan tutupnya dalam lalat-lalat buah dan tikus. Hasil-hasil mereka, telah diterbitkan dalam jurnal Cell Metabolism, menunjukkan bahawa tikus yang bertambah dengan aktiviti adipos memakan jumlah yang sama atau lebih dari tikus yang biasa, tetapi mereka lebih kurus, mempunyai sel-sel lemak tahan-diabetes dan lebih baik dalam mengawal insulin dan tahap gula dalam darah. Secara perbandingan, tikus dengan kurang aktiviti gen adalah lebih gemuk.

Gen Adipos datang dalam beberapa versi. Yang dengan aktiviti rendah akan membantu haiwan untuk selamat dari kebuluran, sebagai contoh, dengan menyimpan lemak di mana versi-versi aktiviti tinggi akan mengakibatkan haiwan yang lebih kurus di mana lebih berupaya menghindarkan pemangsa.

Profesor Graff berkata bahawa, sementara simpanan lemak adalah mekanisme penting untuk dapat melalui waktu-waktu kurus, ia mempunyai kesan yang bertentangan dari apa yang diharapkan di barat, di mana makanan adalah mudah didapati.

Mencari cara untuk mensasarkan gen menggunakan dadah boleh membantu membendung pasang surutnya kegemukan. “Mungkin kalau anda boleh menjejaskan gen ini, walaupun hanya sedikit, anda mungkin mempunyai satu kesan bermanfaat ke atas gemuk,” kata Prof Graff.

Sumber : The Guardian