Sejarah epilepsi bagi ibu-ibu dan rawatannya yang bersekutu boleh dihubungkan pada kurangnya kebijaksanaaan otak kemudiannya dalam hidup, kata satu kajian baru diterbitkan dalam Epilepsia.

Dr. Nina Oyen, M.D., dari University of Bergen dan Norwegian Institute of Public Health, Bergen, Norway, telah menyiasat tahap-tahap IQ anak-anak yang dilahirkan kepada ibu-ibu dengan dan tanpa epilepsi, dan ditemui satu hubung kait antara kecerdasan dan penyakit.

Mengeluarkan data yang sedang luas tentang epilepsi pada ibu melaporkan kepada Medical Birth Registry of Norway dan markah IQ orang dewasa dan ukuran antropometrik yang diambil kemudian dalam hidup, kajian telah memantau kanak-kanak lelaki sehingga umur sembilan belas tahun, menyediakan satu pemerhatian jangka panjang pada kesan-kesan kemungkinan epilepsi ibu pada perkembangan otak janin.

Kajian mendapati bahawa hampir dua puluh tahun selepas kelahiran, anak-anak ibu-ibu yang menderita epilepsi sebelum atau semasa kehamilan menunjukkan pengurangan markah IQ apabila berbanding dengan lelaki-lelaki yang ibu-ibu tidak mempunyai epilepsi. Sejarah epilepsi pada ibu adalah juga didapati berkait dengan ketinggian yang lebih pendek.

<– Dr. Nina Oyen, M.D.

“Hasil-hasil kita menggariskan keperluan untuk daftar asas-penduduk dengan tindakan susulan jangka panjang yang lengkap bayi-bayi dengan pendedahan pranatal untuk fenobarbital dan phenytoin, iaitu dadah-dadah yang masih digunakan dengan meluas dalam banyak negara,” kata Oyen, mengenalpasti yang kesan kajian dari pendedahan untuk ubat-ubatan baru adalah juga penting. Maklumat tentang ubat-ubat antiepilepsi khusus digunapakai ibu-ibu epilepsi kanak-kanak dalam kajian adalah tidak boleh didapati. “Ia masih lagi perlu dilihat samada ubat-ubat antiepilepsi baru adalah lebih selamat untuk anak yang didedah padanya semasa janin.”

Via : Blackwell Publishing Ltd.

Advertisements