LONDON (Reuters), Kemurungan (depressi) lebih merosakkan bagi kesihatan setiap hari daripada penyakit-penyakit kronik seperti angina, artritis, asma dan kencing manis, penyelidik-penyelidik berkata. Dan jika seseorang mengalami sakit dengan keadaan-keadaan lain, kemurungan membuatkan lebih buruk kepada mereka.

“Kita melaporkan pengkalan-penduduk yang terbesar seluruh dunia untuk mengkaji pengetahuan kita menerokai kesan kemurungan berbanding dengan empat penyakit kronik lain,” penyelidik-penyelidik telah menulis dalam jurnal perubatan Lancet.

Somnath Chatterji of the World Health Organisation, yang mendahului kajian, berkata bahawa penyelidik-penyelidik tersebut telah mengira kesan keadaan-keadaan berbeza dengan bertanya soalan-soalan kepada orang mengenai keupayaan-keupayaan mereka untuk berfungsi dalam situasi-situasi setiap hari, seperti bergerak di sekitar, melihat benda-benda pada suatu jarak dan mengingati maklumat.

Penyelidik-penyelidik ditugaskan satu jumlah antara 0 dan 100 refleksi seseorang pada markah kesihatan relatif. “Penemuan-penemuan utama kita menunjukkan bahawa kemurungan mengurangkan keadaan kesihatan untuk satu darjah yang sebahagian besarnya lebih hebat daripada penyakit-penyakit lain,” tulis penyelidik-penyelidik.

Pasukan itu telah menggunakan data-data World Health Organisation yang dikumpulkan dari 60 buah negara dan lebih daripada 240,000 orang untuk menunjukkan pada purata antara 9 peratus dan 23 peratus mempunyai kemurungan sebagai tambahan kepada satu atau lebih empat penyakit kronik lain, asma, angina, artritis dan kencing manis.

Yang terbanyak menjadi cacat gabungan adalah kencing manis dan kemurungan, kata penyelidik-penyelidik. “Jika anda hidup untuk satu tahun dengan kencing manis dan kemurungan bersama-sama, anda hidup persamaan 60 peratus kesihatan penuh,” Chatterji berkata dalam temubual telefon.

Penemuan-penemuan ini menunjukkan keperluan untuk menyediakan rawatan lebih baik terhadap kemurungan kerana ia mempunyai satu kesan besar ke atas orang yang mengidap penyakit kronik, Chatterji menambah.

“Apa cenderung untuk berlaku adalah suatu pembekal kesihatan tidak mencari apa-apa yang lain kecuali penyakit kronik,” katanya.

“Apa yang kita kata adalah, orang-orang ini juga akan menjadi murung dan jika anda tidak mengurus kemurungan anda tidak boleh memperbaiki kesihatan seseorang kerana kemurungan adalah sebenarnya menjadikannya lebih teruk.”

Advertisements