Pesakit-pesakit jenis kencing manis paling biasa boleh ditawarkan pembedahan abdomen, selepas satu ujian klinikal ditemui ia boleh secara tetap menyembuhkan keadaan itu. Pembedahan pintasan gastrik diusahakan sebagai jalan terakhir untuk membantu orang gemuk hilang berat badan, tetapi para doktor telah mendapati bahawa sehingga 98% pesakit-pesakit yang juga mempunyai kencing manis serangan-lewat kelihatan akan sembuh dalam berminggu-minggu pembedahan.

Operasi melibatkan memintas bahagian usus atas yang dikenali sebagai duodenum dan menyalurkan kembali perut untuk mengosongkan ke dalam usus pertengahan kecil. Ini membuatkannya lebih susah untuk badan untuk menyerap kalori dari makanan, agar orang hilang berat.

Ia boleh merevolusikan rawatan untuk berjuta orang yang bergantung pada pil-pil, suntikan insulin dan diet ketat. Serangan lewat, atau kencing manis jenis 2, merupakan sehingga 95% semua kencing manis, dan menjejaskan hampir 2 juta orang di Britain, kata badan kebajikan Diabetes UK.

Doktor telah mula perbicaraan lewat tahun lepas. Tujuh sukarelawan, dua yang pertama adalah sekarang hidup tanpa ubat kencing manis, menurut majalah New Scientist. Para doktor berkata ia adalah terlalu awal untuk mengetahui sama ada lima yang lain akan menunjukkan pembaikan yang serupa.

Profesor Francesco Rubino, seorang pakar bedah di Roman Katolik University Rom yang mengetuai kajian, akan menyampaikan penemuan-penemuan minggu depan di Portugal. Pihak nya mencari kelulusan untuk melaksanakan operasi di Amerika Syarikat. Pasukan Profesor Rubino adalah tidak yakin bagaimana operasi ini menjejaskan kencing manis, tetapi mereka mengesyaki yang memintas duodenum menumpaskan isyarat-isyarat dalam usus yang menjurus ke rintangan insulin.

Pakar-pakar British berkata ianya adalah terlalu awal untuk mencadangkan operasi ini sebagai satu rawatan untuk diabetes sahaja.

Profesor Stephen Bloom dari hospital Hammersmith, di barat London, berkata: “Kita telah lihat pesakit-pesakit dipulihkan dari kencing manis selepas operasi ini dan mereka telah kekal begitu bagi 10, 15 tahun. Tetapi ini bukan satu operasi untuk semua orang yang mengidap kencing manis tahap 2. Ia adalah terlalu berbahaya, terlalu serius replumbing usus. Dengan setiap pesakit di sana seperti satu dalam 30 peluang hampir mati dari pembedahan tersebut.”

Simon Dexter, seorang perunding di rumah sakit umum Leeds dan anggota Association Upper Gastrointestinal Surgeons di Great Britain, adalah optimistik bahawa pembedahan akan digunakan bagi merawat kencing manis. “Dalam beberapa untuk masa lima tahun kita boleh jadi akan melihat seluruh cawangan pembedahan metabolik muncul.”

Iain Frame, ketua penyelidikan di Diabetes UK, berkata: “Kita tidak tahu dengan tepat apakah yang berlaku dalam kes-kes ini. Satu penjelasan yang mungkin adalah pengambilan makanan itu telah secara drastik dikurangkan yang mana sedikit insulin masih dihasilkan oleh orang-orang ini boleh untuk menghadapi dan mengatasi dalam jangkamasa pendek. Apa cara pun, pembedahan hanya perlu dianggap sebagai jalan terakhir.”

Ian Sample, science correspondent, The Guardian, Thursday August 30 2007.

Advertisements