WINSTON-SALEM, N.C. Analisa empat kajian melibatkan lebih 14,000 orang pesakit ditemui bahawa penggunaan jangka panjang ubat dadah bagi penyakit kencing manis, rosiglitazone (Avandia) semakin bertambah risiko serangan sakit jantung pada 42 peratus dan berlipat ganda risiko kegagalan jantung, menurut satu laporan baru daripada penyelidik-penyelidik di Wake Forest University School of Medicine dan rakan-rakan sekerja. Tidak ada kesan ke atas kematian daripada sebab-sebab kardiovaskular.

Analisa itu, dilaporkan pada 12 Sept isu dari Journal persatuan perubatan Amerika, adalah salah satu yang pertama untuk menilai bagaimana penggunaan jangka panjang Avandia menjejaskan risiko mendapat serangan jantung, kegagalan jantung dan kadar kematian. Ia melibatkan kajian-kajian yang mengikuti perkembangan pesakit-pesakit untuk sekurang-kurangnya satu tahun.

Pentadbiran Ubat dan makanan U.S (U.S. Food and Drug Administration), baru-baru ini mengkehendaki yang Avandia dan dadah lain dalam kelas yang sama menjalankan amaran kotak hitam tahan lasak agensi itu lantaran bertambahnya risiko kegagalan jantung. Agensi pada masa ini menilai sama ada amaran mengenai risiko serangan jantung harus juga dimasukkan untuk Avandia. Terdahulu tahun ini, satu analisis 42 kajian jangka pendek menemui pertambahan risiko mendapat serangan jantung.

Kesan kesihatan awam pada potensi kemerbahayaan dengan rosiglitazone adalah cukup banyak, ujar Sonal Singh, MD., ketua pengarang dan seorang penolong profesor perubatan dalaman di Wake Forest. Agensi-agensi regulatori harus dengan serta-merta menilai sama ada dadah ini boleh berada di pasaran atau tidak.

Singh berkata dianggarkan 3.5 juta orang di Amerika Syarikat mengambil Avandia. Dia berkata sementara amaran patut diambil dalam menganggarkan kadar-kadar yang terjadi berdasarkan analisis, penemuan-penemuan mencadangkan bahawa dadah boleh menyebabkan lebih daripada 4,000 lebih serangan jantung dan 9,000 kes lebih kegagalan jantung setahun.

Data terkumpul penyelidik-penyelidik daripada empat kajian yang secara rambang ditugaskan pada peserta-peserta jenis ke 2 kencing manis atau mengurangkan toleransi glukosa untuk menerima Avandia atau jenis kencing manis lain yang sama ada satu lagi jenis dadah untuk diabetes atau satu plasebo, atau dadah tidak aktif.

Berdasarkan analisis, anggaran penyelidik-penyelidik untuk setiap 220 pesakit kencing manis diubati dengan Avandia untuk satu tahun, seorang akan mendapat serangan jantung berkait dengan dadah. Dan, akan terdapat satu kes kegagalan jantung untuk setiap 30 orang mengambil dadah untuk satu tahun.

“Di sana tidak perlu untuk ahli fizik, rancangan-rancangan kesihatan atau pesakit-pesakit menunggu tindakan berperaturan,” Curt Furberg menyebut, MD., Ph.D., seorang pengarang bersama laporan itu.” Sebaliknya, mereka harus mengambil tindakan pantas dan menyekat penggunaan Avandia, terutamanya semenjak alternatif-alternatif lebih selamat boleh didapati.”

Avandia menerima kelulusan regulatori dalam 1999 dan pada masa itu tiada lagi kejadian menyukarkan serius yang dikenal-pasti. Bagaimanapun, sejak kelulusan, Avandia telah berkait dengan kegagalan jantung, kehilangan penglihatan, serangan jantung dan keretakan tulang pada wanita.

Analisis semasa melihat potensi penghubung antara dadah dan serangan jantung, kematian daripada sebab-sebab kardiovaskular, dan kegagalan jantung, yang mana ketidakupayaan hati untuk memenuhi tuntutan-tuntutan badan.

By : Wake Forest University Baptist Medical Center

Advertisements