Memberikan kanak-kanak satu diet yang kaya dengan ikan dan sayur-sayuran buah boleh mengurangkan asma dan alahan-alahan, menurut satu kajian yang berusia tujuh tahun terhadap 460 kanak-kanak Sepanyol.

Penemuan-penemuan juga memperkukuhkan penemuan-penemuan terdahulu penyelidik-penyelidik yang mana diet yang kaya dengan ikan dalam kehamilan boleh membantu untuk melindungi kanak-kanak dari asma dan alahan-alahan.

“Kita mempercayai bahawa ini adalah kajian pertama yang telah menaksir kesan seorang kanak-kanak berdiet pada asma dan alahan-alahan dan turut diambil kira makanan yang dimakan oleh ibu mereka semasa kehamilan” kata ketua pengarang Dr Leda Chatzi daripada Department of Social Medicine di Universiti Crete, Greece.

“Kerana kita telah mengkaji kanak-kanak daripada kehamilan kepada zaman kanak-kanak, kita telah dapat untuk memasukkan pelbagai unsur dalam analisis kita, termasuk diet ibu semasa kehamilan, penyusuan, merokok, sejarah kesihatan ibu, pendidikan dan kelas sosial ibu bapa.”

Penyelidik-penyelidik mengikuti perkembangan kanak-kanak, di pulau Sepanyol di Menorca, di waktu-waktu yang tetap dari dahulu mereka dilahirkan sehingga mereka berusia enam setengah tahun.

Mereka mendapati bahawa kanak-kanak yang menggunakan lebih daripada 40 gram sayur-sayuran buah dalam satu hari – yakni tomato, eggplants (aubergines), timun, biji-biji dan zukini hijau (courgettes) – adalah lebih kurang lagi kemungkinan untuk menghidapi asma zaman kanak-kanak.

Dan kanak-kanak yang menggunakan lebih daripada 60 gram ikan satu hari juga menderita kurang alahan-alahan zaman kanak-kanak, mengikut kesan-kesan perlindungan yang mereka alami apabila ibu-ibu mereka makan ikan semasa kehamilan.

Bagaimanapun penyelidik-penyelidik mendapati bahawa kesan-kesan pemakanan adalah agak khusus dan buah-buahan dan sayur-sayuran lain diuji tidak menyediakan kesan perlindungan yang serupa. Begitu juga kumpulan-kumpulan makanan lain dimasukkan ke dalam kajian, ibarat hasil tenusu, daging, ternakan dan roti.

Ibu-ibu kepada 232 budak-budak lelaki dan 228 orang budak perempuan, yang telah direkrut semasa kelas-kelas antenatal, soal selidik terperinci pada kesihatan anak-anak mereka, berat, diet dan apa-apa masalah pernafasan setiap tahun sehingga anak mereka mencapai umur enam tahun setengah.

90 peratus kanak-kanak juga mengalami ujian alahan – ujian-ujian cucukan kulit adalah digunakan untuk memeriksa tindak balas mereka kepada enam alergen paling biasa, termasuk debunga dan kucing-kucing.

Penyelidik-penyelidik telah menemui bahawa hanya di bawah sembilan peratus kanak-kanak menderita daripada sesetengah darjah termengah-mengah, termasuk enam peratus dengan satu alahan berkaitan termengah-mengah. Dan 17 peratus memberi reaksi terhadap sekurang-kurangnya satu alergen dalam ujian cucukan kulit.

Rujukan: “Diet, wheeze and atophy in school children in Menorca, Spain.” Chatzi et al. Pediatrik Alahan Dan Imunologi. 18, muka surat 480 ke 485. (September 2007).

Via : Blackwell Publishing Ltd.

Advertisements