Virus-virus Bacteriophages yang tidak berbahaya untuk manusia boleh membantu membunuh bakteria yang membawa maut yang kalis ubat menunggu di dalam hospital-hospital, kaji selidik sekarang mendedahkannya. Ini diibaratkan seperti api melawan api.

Bakteria Staphylococcus aureus boleh menyebabkan sesuatu daripada luka-luka kulit kecil melarat ke radang paru-paru yang mengancam nyawa, meningitis dan sindrom renjatan toksik. Pada masa lebih kurang 15 tahun yang lalu, ia telah menjadi salah satu kuman paling biasa yang tersebar di hospital-hospital, dengan lebih kurang 500,000 orang pesakit di hospital AS terkena jangkitan Staphylococcus aureus setiap tahun.
Dengan diganggu oleh satu ketegangan mikrob, yang diberi gelaran MRSA , telah berkembang kepada satu “superbug” yang meluas yang telah menjadi tahan kepada banyak antibiotik yang biasa digunakan. Perubahan ini adalah hampir tiga kali lebih boleh membawa maut daripada ketegangan kurang tahan ubat.

Selain dari menyerang bakteria dengan antibiotik yang baru yang boleh berkembang yang tahan pada sepanjang masa, ahli imunologi, Domenico Iannelli di University of Naples Federico II di Itali dan rakan-rakan sekerjanya telah cuba menggunakan virus-virus pembunuh-bakteria yang dikenali sebagai bacteriophages atau phages. Virus ini tidak menjangkiti manusia.

Penyelidik-penyelidik telah mengenalpasti bahawa phages memburu mangsa Staphylococcus aureus. Mereka kemudiannya bereksperimen dengan virus pada tikus sama ada membawa maut atau tidak maut dengan memberi sukatan bakteria, termasuk ketegangan MRSA.


Gambar menunjukkan Bakteria Staphylococcus aureus

Iannelli dan rakan-rakan sekerjanya telah menemui terapi phages boleh menyelamatkan 97 peratus kecenderungan tikus yang diberi sukatan yang boleh membawa maut. Bila diberi pada tikus dengan sukatan yang tidak boleh membawa maut, virus sepenuhnya menyingkirkan jangkitan-jangkitan.

Walaupun bakteria akhirnya membangunkan tentangan pada phages sebagaimana mereka lakukan terhadap antibiotik, “ketahanan phages ialah satu peristiwa yang jarang berlaku, lebih luar biasa daripada ketahanan antibiotik,” ujar Iannell. “Phages baru boleh dengan pesat dipisahkan dari kehidupan, manakala antibiotik yang baru adalah sangat lambat dan mahal untuk dibangunkan.”

Aduan sering dihalakan kepada terapi phages, adakah phages itu lazimnya setiap serangan khusus untuk sasaran-sasaran tertentu. “Jika anda menggunakan hanya satu phages, ia tidak dijangka membunuh semua ketegangan MRSA,” kata Alexander Sulakvelidze, ketua saintis di syarikat bioteknologi Intralytix di Baltimore, yang tidak menyertai dalam kajian ini. “Penyelesaian adalah menggunakan koktel suatu phages, setiapnya mensasarkan ketegangan yang berbeza. Terapi phages boleh menyediakan satu alternatif yang baik dan mustahak kepada antibiotik, senjata lain pada bakteria.”

Penyelidik-penyelidik mencadangkan phages boleh membantu mengawal jangkitan ‘staph’ pada manusia, mengambil terapi phages “lebih dekat kepada katil pesakit,” Kata Iannell lagii.

“Saya amat gembira melihat kerja saintifik kaliber ini,” Sulakvelidze berkata. “Saya berharap untuk melihat penyelidikan mereka akan memberi manfaat pada orang ramai dalam masa terdekat ini.”

Iannelli dan rakan-rakan sekerjanya memperincikan penemuan-penemuan mereka dalam isu Ogos jurnal Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

Advertisements