<– Komposit warna imej supernova jenis Ia SN 2006dr dalam lingkaran galaksi NGC 1288.

Bintang-bintang tidak gemar menyendiri. Sesungguhnya, kebanyakan bintang adalah ahli satu sistem perduaan, di mana dua butir bintang bulatan di sekeliling satu sama lain dalam kosmik yang tiada penghujung. Tetapi kadang-kadang, benda-benda boleh menjadi salah.

Apabila bintang-bintang menari adalah terlalu dekat kepada satu sama lain, satu dari mereka boleh mula menelan rakan nya. Jika vampire star adalah white dwarf, satu bintang yang padam yang pernah sekali seperti matahari kita, ketamakan ini boleh menjurus kepada satu bencana kosmik: white dwarf meletup seperti jenis supernova Ia.

Pada bulan Julai 2006, teleskop yang sangat besar ESO telah mengambil imej-imej demikian seperti Stellar bunga api dalam galaksi NGC 1288. Supernova – ditandakan SN 2006dr – berada pada kecerahan puncaknya, berkilau secerah seluruh galaksi sendiri, menjadi saksi kepada jumlah tenaga yang dikeluarkan.
NGC 1288 adalah sebuah galaksi lingkaran yang agak hebat, dilihat hampir menghadap dan menunjukkan lengan-lengan lingkaran berganda berputas pada paksi mengelilingi pusat. Membawa satu persamaan yang kukuh untuk lingkaran galaksi cantik NGC 1232, ia terletak 200 juta tahun cahaya dari Galaksi kita, Bima Sakti. Dua lengan utama muncul daripada kawasan-kawasan pusat dan kemudian secara progresif berpecah menjadi lengan-lengan lain bila bergerak semakin jauh. Sebuah bar bintang-bintang yang kecil dan gas bergerak merentasi pusat galaksi.

Imej-imej pertama NGC 1288, diperolehi semasa tempoh bertugas alat FORS di ESO’s VLT dalam tahun 1998, adalah begitu berkualiti tinggi yang mereka telah membenarkan astronomers1 untuk menjalankan satu analisis kuantitatif morfologi galaksi. Mereka menemui yang NGC 1288 adalah paling berkemungkinan dikepung oleh satu jirim gelap besar lingkaran cahaya (halo). Rupa dan jumlah lengan-lengan lingkaran adalah sudah tentu secara langsung berkaitan dengan jumlah jirim gelap dalam lingkaran cahaya galaksi.

Supernova itu adalah yang pertama dilihat oleh ahli astronomi amatur, Berto Monard. Pada malam 17 Julai 2006, Monard telah menggunakan teleskop 30 cm nya di pinggir bandar Pretoria di Afrika Selatan dan telah menemui supernova yang serupa satu ‘bintang baru’ hampir ke tengah NGC 1288, yang kemudiannya ditandakan SN 2006dr. Supernova yang menjangkau magnitud 16 iaitu, adalah kira-kira 10 000 kali lebih pudar daripada apa yang mata tanpa bantuan dapat lihat.

Menggunakan spektra yang diperolehi dengan teleskop Keck pada 26 Julai 2006, ahli-ahli astronomi dari universiti california telah menemui SN 2006dr menjadi satu jenis supernova Ia yang menyingkirkan bahan dengan kelajuan sehingga 10 000 km/s.

Sumber: ESO

Advertisements