Ahli-ahli Astronomi di University of Rochester telah menemui lima Lautan-Bumi yang berguna seperti air yang baru-baru ini jatuh ke dalam planet membentuk rantau sekitar satu bintang yang sangat muda, yang sedang berkembang.

Dan Watson, profesor fizik dan astronomi di Universiti Rochester, percaya dia dan rakan-rakan sekerjanya adalah yang pertama untuk melihat satu peringkat yang pendek pembentukan Cakera Protoplanetary , dan cara yang mana satu sistem planet membekalkan air tiba daripada selubung kelahiran di dalam di mana bintang induknya pada asalnya terbina. Penemuan-penemuan ini, diterbitkan dalam Nature, adalah imbasan pertama bahan secara langsung membekalkan satu Cakera Protoplanetary.

Bintang Embrionik yang menjadi tandatanya, yang diberi nama IRAS 4B, berada dalam satu nebula yang indah bernama NGC 1333, kira-kira 1000 tahun cahaya dari Bumi. Ia merupakan satu dari senarai awal 30 “protostars” termuda yang diketahui, yang Watson dan pihak nya telah menguji dengan spektrograf inframerah Spitzer Space Telescope untuk petanda-petanda yang amat tumpat, bahan panas di teras mereka. Ia adalah juga satu dari tiga puluh yang menunjukkan tanda-tanda seperti bahan itu, diisyaratkan oleh spektrum inframerah wap air.

Ciri-ciri berair spektrum inframerah IRAS4B boleh jadi terbaik dijelaskan dengan bahan yang jatuh daripada selubung protostar ke dalam satu cakera tebal yang mengeliling. Persediaan ini, dipanggil oleh para ahli astronomi satu “kejutan pertambahan-cakera ,” adalah mekanisme formatif di dalam cakera-cakera di mana difikirkan adalah asal bagi semua sistem planet.

“Bahan sejuk dari selubung berada dalam keadaan bebas-jatuh, mencapai kelajuan supersonik dan melanggar Cakera Protoplanetary.” kata Watson. “Ais menjadi wap pada tindakan, dan wap air panas mengeluarkan satu spektrum yang tersendiri cahaya inframerah. Cahaya itulah yang kita telah ukur. Daripada butir-butir spektrum yang diukur kita boleh usik butir-butir fizikal baru Cakera pra-planet”.

Di kalangan butir-butir terbitan setakat ini ialah kadar “curahan hujan” ke dalam cakera, kira-kira 23 kelompok Bumi setiap tahun, dan ciri-ciri “lopak” di permukaan cakera. Permukaan adalah 170 darjah Kelvin (153 darjah di bawah Fahrenheit sifar), dan pada suhu itu di sana adalah satu nilai bahan Bumi yang besar, termasuk air yang mencukupi untuk mengisi kira-kira lima kali lautan Bumi.

Kawasan “lopak” adalah seperti yang, jika bulat dan berpusat pada Matahari, perimeternya akan jadi hanya melebihi orbit Pluto. Keputusan seperti ini akan membantu ahli-ahli Astronomi menilai potensi pembentukan awal planet Cakera IRAS4B, dan secara kesimpulan belajar tentang peringkat paling awal kehidupan sistem solar kita.

Terdapat implikasi astro kimia terhadap pemerhatian-pemerhatian juga. “Terdapat banyak badan-badan sejuk primitif dalam sistem solar kita, dan ais yang mereka bawa adalah sering difikirkan untuk turun langsung daripada Interstellar sederhana, agar dengan mempelajari satu maka kita boleh belajar tentang yang lain,” kata Watson.

“Tetapi dalam NGC 1333 cakera IRAS 4B, ia adalah jelas bahawa air adalah diterima sebagai wap dan akan menjadi beku kembali di bawah keadaan-keadaan yang berbeza, dan ini bermakna bahawa oksigen dan kimia hidrogen pada cakeranya adalah tersusun semula dari keadaan-keadaan Insterstellar. Di sana tidak didapati ais Interstellar yang bersih.”

Ahli-ahli Astronomi di Universiti Rochester, termasuk Watson dan pengarang bersama iaitu Profesor William Forrest, menolong mereka bentuk “mata” Spitzer khususnya untuk mencari benda-benda seperti IRAS4B dan airnya kerana benda-benda seumpama itu menempati pada tempat yang tidak dapat dilihat oleh para ahli astronomi. Diberi nama “Class Zero Protostars” bagi usia muda melampau mereka, objek-objek ini memancarkan cukup banyak cahaya hanya di jarak gelombang inframerah yang panjang, yang mana atmosfera kita menghalang dari teleskop-teleskop berasaskan daratan.

Apabila Watson dan pasukannya mula merancang pemerhatian Spitzer mereka, hanya 50 class-zero protostars adalah dikenali, dan pasukan itu telah memilih 30 yang paling terang. Tetapi Watson mengatakan itu adalah hanya permulaan. Ahli-ahli Astronomi kini tahu ratusan benda-benda seumpama itu, dan Watson menjangka untuk memiliki beribu-beribu untuk disiasat dalam tahun-tahun akan datang.

Ciri lain membuat kalau tidak, IRAS4B yang tidak patut diberi perhatian suatu yang jarang. Ia diorientasikan dengan paksinya ditumpukan hampir secara langsung ke Bumi, condong keluar nya seluruh cakera bagi pandangan kita dan memudahkan proses menyalurkan rahsia-rahsianya. Hanya satu bahagian kecil calon-calon masa depan dijangka berorientasikan yang serupa, menjadikan pencarian banyak lagi “hujan protostars” sebagai satu cabaran.

Kerja ini adalah disokong pada sebahagian oleh NASA melalui Pasukan Peralatan Spitzer-IRS dan program-program Origins dan Astrobiologi, dan oleh National Science and Technology Council of Mexico.

Sumber : Universiti Rochester

Advertisements