Pemanasan global (Global warming) bukan sahaja akan mengurangkan jumlah ikan tetapi akan menyebabkan obor-obor semakin merajalela. Obor-obor akan berkembang baik dalam lautan lebih panas, berita buruk untuk berdozen spesies ikan, kata ahli biologi Martin Attrill dari Universiti Plymouth di England. Attrill telah menganalisis data yang bernilai 50 tahun daripada Laut Utara dan mendapati bahawa obor-obor itu adalah lebih tersebar luas dalam air panas bertahun-tahun. Sebagaimana lautan terus mengalami kenaikan suhu, ini boleh menimbulkan masalah kepada ikan kod, salmon dan ikan komersial lain. Obor-obor bukan sahaja tidak dapat disaingi larva ikan untuk makanan tetapi memakan mereka juga.

Pemanasan global boleh menyebabkan satu penurunan jumlah ikan kod Artik, yang mana ia spesies mangsa paling penting dalam lautan utara dan satu komponen utama jaringan makanan Artik. Ikan kod Artik yang berminyak adalah mangsa unggul untuk anjing-anjing laut, narwhals dan salmon Artik, tetapi pemanasan global boleh menggoncangkan jaringan makanan seluruhnya dan mengebulurkan ikan kod sendiri kerana pencairan dan anjakan ais.

Paltry Plankton – Dengan menggunakan data satelit yang berharga di abad ini, ilmuwan sudah menentukan bahawa suhu lautan naik itu sedang membunuh phytoplankton. Bukan hanya tanaman sangat kecil ini membentuk pangkalan jaringan makanan samudera, mereka juga mengolah sebanyak mungkin karbon dioksida dan oksigen sepertimana tanaman atas tanah lakukan. Walaupun kesimpulan mungkin dipengaruhi oleh El Niño, kata peneliti kajian menyediakan pengintipan mendalam tentang bagaimana biologi lautan akan berkembang sewaktu iklim terus berganti.

Tercungap-cungap untuk dapatkan udara – Saintis-saintis Jerman telah mendapati yang eelpouts (ikan panjang kepala seperti belut) memerlukan lebih oksigen untuk melaksanakan fungsi-fungsi asas di mana suhu air meningkat, satu masalah besar kerana air yang lebih panas mengandungi kurang oksigen. Walaupun eelpouts mempunyai toleransi yang lebih baik dari biasa terhadap naik turun terma, tetapi populasi mereka berkurangan dalam Laut Utara telah berbetulan dengan kenaikan suhu. Ikan Less-hardy yang seperti ikan ikan kod Atlantik mengalami kesan sedemikian rupa juga.

Rujukan : Defenders.org , Popsci

Advertisements