Hong Kong dan Macao adalah bandaraya besar, berselerak dengan pusat-pusat ekonomi bertenggek di tepi pantai. Dan kedudukan kedua-duanya berada 10 peratus peluang untuk ditimpa tsunami yang serius dalam abad berikutnya, ini telah diberi amaran oleh ahli-ahli geofizik. Amaran diikuti satu penilaian baru bagaimana gempa bumi berdekatan sepanjang parit Manila boleh memancarkan ombak tsunami menyeberangi Laut China Selatan.

Walaupun rekod-rekod tsunami oleh orang Cina bertarikh belakang kepada 171 selepas Masehi, bahaya adalah sebahagian besar tidak dipedulikan sehingga mengakibatkan pergolakan yang hebat tsunami Sumatera dalam tahun 2004. Bagaimanapun, struktur sempadan tapak kompleks di sebelah timur Laut China Selatan, dari Taiwan ke parit Manila, membuat subduction berkaitan gempa yang cetek terutamanya yang seumpamanya. Masalah ini telah diperlihatkan oleh gempa bumi pada Disember 2006 yang mengganggu-gugat trafik internet apabila ia mengoyak pada kabel-kabel data dasar laut. Gempa bumi seumpama itu juga boleh mencetuskan tsunami.

Untuk menilai ancaman, Yingchun Liu dari Graduate University Chinese Academy of Sciences di Beijing memajukan satu model komputer dengan David Yuen yang berkumpul di Universiti Minnesota di Minneapolis. Mereka telah mengenalpasti tapak-tapak yang mana gempa utama adalah paling berkemungkinan, kemudian membuat model bagaimana tsunami yang mereka hasilkan akan merebak dan ketinggian mereka ketika mereka menjangkau bandar-bandar utama. Akhirnya, mereka membuat faktor dalam risiko-risiko tsunami pada semua kemungkinan gempa besar untuk setiap lokasi.

Mereka didapati bahawa semua kawasan-kawasan pantai, merentang ke utara dari Macao dan Hong Kong ke Shantou – sebuah bandar yang berpenduduk seramai 1.2 juta orang di mana daerah khatulistiwa campuran Cancer menyeberangi pantai China – mempunyai kira-kira 1 dalam 10 peluang dihentam oleh Tsunami dalam tempoh 100 tahun.

Terjemahan dari NewScientist

Advertisements