Gunung berapi daratan kelihatan mempunyai sumbangan kepada kenaikan oksigen pada atmosfera Bumi lebih daripada 2 bilion tahun lalu. Anjakan atmosferik, yang membenarkan kehidupan untuk berkembang, telah lama wujud menyebabkan hidup bakteria purba.

Perubahan dalam atmosfera Bumi berlaku kira-kira 2.5 bilion tahun lepas. Dan teori bakteria telahi lama memberi masalah, kerana fosil sianobakteria pertama muncul 200 juta tahun terdahulu. Ahli-ahli sains hairan mengapa mereka telah mengambil yang lama untuk mengisi atmosfera dengan oksigen. Jawapan kelihatan bahawa gunung berapi dalam air tidak melakukan kerja mereka.

Untuk mengemukakan cerita bersama-sama, geoscientists Lee Kump dari Pennsylvania State University di State College dan Mark Barley dari University of Western Australia di Crawley bergantung pada beberapa tanda terkini. Peningkatan-peningkatan dalam teknik temu janji isotop radioaktif telah menjadualkan banjiran oksigen dengan lebih tepat, dan ia kebetulan dengan pembentukan kebanyakan benua, 2.5 bilion tahun lepas. Kump dan Barley mengesyaki mungkin di sana terdapat satu hubungan.

Pasangan itu telah menganalisa kajian-kajian yang telah diterbitkan tentang deposit gunung berapi dan menemui sesuatu yang menarik minat: satu anjakan yang penting daripada gunung berapi dalam air ke gunung berapi di atas tanah sekitar waktu yang sama semasa oksigen muncul. Sebelum 2.5 bilion tahun lepas, kerak lautan adalah lebih tebal daripada hari ini, dan kerak benua adalah lebih nipis. Ini bermaksud bahawa lebih daratan telah banjir dan banyak letupan gunung berapi berlaku dalam air. Kerana letupan ini adalah lebih sejuk daripada yang di atas tanah, mereka membebaskan banyak gas yang berkurang yang membekalkan oksigen, seperti hidrogen dan hidrogen sulfida.

Oleh Betsy Mason , ScienceNOW Daily News, 29 Ogos 2007

Advertisements