Ahli-ahli sains NASA telah membangunkan sebuah model iklim baru yang menunjukkan ribut dan angin puting beliung yang ganas akan menjadi semakin biasa apabila iklim Bumi semakin panas.

Model iklim kajian-kajian lalu telah menunjukkan bahawa hujan ribut yang berat akan menjadi lebih lazim dalam suatu iklim yang lebih panas, tetapi beberapa model global telah cuba untuk merangsangkan kekuatan tiupan angin dalam hujan ini. Model itu telah dibangunkan di Institut Goddard NASA untuk Kajian Angkasa oleh penyelidik-penyelidik Tony Del Genio, Mao-Sung Yao, dan Jeff Jonas, merupakan yang pertama untuk berjaya merangsangkan perbezaan pemerhatian dalam kekuatan, antara ribut daratan dan lautan dan merupakan yang pertama untuk menganggar bagaimana kekuatan akan berubah dalam satu pemanasan iklim, termasuk “hujan ribut teruk” yang juga berlaku dengan ricih angin penting dan menghasilkan angin yang merosakkan di daratan.

Maklumat ini boleh berasal daripada suhu dan kelembapan diramal oleh satu model komputer tentang iklim, menurut satu kajian baru yang diterbitkan pada 17 Ogos, di American Geophysical Union’s Geophysical Research Letters. Ia meramalkan yang dalam suatu iklim yang panas, ribut yang kuat dan teruk boleh dijangka, tetapi dengan keseluruhan ribut lebih sedikit.

Model-model komputer global mewakili cuaca dan iklim atas kawasan beberapa ratus batu luas. Model-model tidak secara langsung menyerupai hujan ribut dan kilat. Sebaliknya, mereka menilai apabila keadaan adalah kondusif kepada serangan ribut dengan kekuatan yang berbeza-beza. Model ini pertama kali telah diuji pada keadaan iklim semasa. Ia telah mendapati untuk mewakili ciri-ciri utama ribut yang global dan terkenal termasuk kelaziman kilat ke atas benua-benua tropika seperti Afrika dan, untuk satu had yang kurang, Amazon Basin, dan kilat dalam ribut lautan.

Model itu kemudian telah digunakan ke atas satu iklim masa hadapan yang hipotetikal dengan menggandakan dua kali ganda tahap karbon dioksida semasa dan satu permukaan iaitu purata 5 darjah Fahrenheit lebih panas daripada iklim semasa. Kajian mendapati benua-benua itu lebih panas daripada lautan dan altitud yang mana kilat terjadi naik pada satu tahap di mana ribut adalah biasanya lebih bertenaga.

Kesan-kesan ini bergabung untuk menyebabkan lebih ribut benua yang membentuk dalam iklim lebih panas untuk menyerupai ribut paling kuat yang kita alami masa kini.

Kilat yang dihasilkan dari ribut yang kuat sering menyalakan kebakaran besar di kawasan kering. Penyelidik-penyelidik telah meramalkan beberapa rantau itu akan mempunyai kurang udara lembap dalam suatu iklim panas dan menjadi semakin cenderung untuk kebakaran besar sebagai hasilnya. Bagaimanapun, keadaan-keadaan yang lebih kering menghasilkan sedikit ribut. “Penemuan ini mungkin kelihatan untuk mengimplikasikan ribut yang begitu lebih sedikit pada masa depan akan menjadi berita baik untuk malapetaka barat kebakaran besar AS,” kata Tony Del Genio, ketua pengarang utama kajian itu dan seorang saintis di NASA Goddard Institute untuk Kajian Angkasa, New York. “Tetapi keadaan-keadaan yang kering yang hampir dengan daratan digabungkan dengan kadar kilat lebih tinggi setiap ribut mungkin berakhir dengan kerosakan pembakaran hutan sebaliknya.”

Kawasan-kawasan Amerika Syarikat yang tengah dan timur adalah yang lebih cenderung kepada ribut dan ribut petir teruk yang timbul apabila angin sejuk yang kuat bergabung dengan angin mendatar yang jadi lebih kuat pada altitud yang lebih tinggi. Kombinasi ini menghasilkan angin horizon dan angin menegak yang boleh merosakkan dan adalah satu sumber yang utama cuaca berkaitan kecederaan/korban. Dalam simulasi iklim lebih panas di sana satu golongan kecil ribut yang dasyat dengan kedua-dua angin sejuk dan angin mendatar yang kuat dan kukuh pada tahap-tahap tinggi yang lebih kerap berlaku, dan begitu model itu mencadangkan bahawa ribut dan angin puting beliung yang amat dasyat boleh menjadi semakin biasa dengan pemanasan.

Ramalan ribut kebenuaan yang lebih kuat dan lebih kilat dalam suatu iklim panas adalah satu akibat biasa kecenderungan tanah permukaan-permukaan untuk menjadi panas lebih daripada lautan dan bagi aras sejuk beku untuk meningkat dengan pemanasan untuk satu altitud di mana kilat mengeluarkan angin sejuk adalah lebih kukuh. Ciri-ciri pemanasan global ini adalah biasa untuk semua model, tetapi ini merupakan model iklim pertama untuk meneroka cabang-cabang pemanasan untuk ribut petir.

Nota: Artikel ini telah disesuaikan daripada satu siaran berita dikeluarkan oleh NASA / Goddard Space Flight Center

Advertisements