Permafrost di wilayah Yukon, Kanada satu daripada tempat-tempat dari mana penyelidik-penyelidik membongkar DNA purba dalam bakteria. Kredit: Duane Froese.

Hidupan yang paling tua telah ditemui dalam bentuk bakteria yang berusia 600,000 tahun dikeluarkan dari teras ais, akui ahli-ahli sains. Penemuan itu memberi harapan bahawa jika Marikh atau dunia dingin yang lain pernah telah menyokong hidupan serupa bakteria purba ini, mereka boleh jadi masih hidup.

Penemuan mencadangkan, adalah untuk organisma-organisma untuk menyimpan sesetengah metabolisme mengenai melalui milenium, supaya mereka dapat mengekalkan DNA mereka terbaiki sementara menunggu persekitaran yang baik menggandakan diri. Pendekatan lain, kependaman lengkap, akan menyebabkan DNA akan rosak dan mungkin lebur dalam tempoh yang panjang.

Saintis telah mengasingkan rantai panjang DNA yang aktif daripada bakteria. Lebih sejuk anda membuat alam sekitar, lebih panjang [DNA] terus hidup,” kata ahli pasukan kajian, Thomas Gilbert dari Universiti Copenhagen. “Dalam tempat-tempat seperti Marikh dan [Bulan Musytari] Europa, yang wujud sungguh sejuk, DNA boleh sangat jadi elok terus hidup di sana untuk suatu tempoh yang sangat lama.”

Sel-sel purba

Baru-baru ini dalam tugas berbeza, ahli-ahli sains telah mengumpulkan DNA paling tua pernah pulih, dianggarkan sehingga 800,000 tahun usianya, di bawah lebih dari satu batu ais di Greenland. Bagaimanapun, DNA adalah tidak aktif di dalam suatu organisma hidup.

Rahsia untuk kelanjutan usia bakteria dan DNA, ahli-ahli sains menulis dalam hasil aliran Proceedings of the National Academy of Sciences, ialah keupayaan DNA untuk pembaikan berterusan dirinya setelah ia mengalami degradasi sepanjang masa.

Mereka juga mengukur tahap-tahap karbon dioksida pernafasan daripada bakteria, mendapati bahawa mikrob adalah secara metabolik aktif. “Sesetengah bakteria adalah sebenarnya hidup,” Gilbert berkata.

Mekanik-mekanik Bakteria

Penyelidikan mutakhir telah menemui bukti yang mencadangkan sel-sel bakteria purba dan DNA mereka boleh hidup untuk beberapa milenium dalam keadaan hampir terpendam. Tetapi manakala kependaman akan mengurangkan kadar DNA yang semula jadi rosak, sel-sel terpendam yang betul-betul tidak akan berkemampuan untuk membaiki DNA. Sepanjang masa, reaksi kimia spontan akan merosakkan genom sel sehingga tahap di mana sel tidak akan dapat untuk membiak, membuktikan bahawa akan membawa maut dalam jangka panjang.

Satu-satunya jalan bagi sel-sel untuk hidup sehingga berjuta tahun akan jadi jika mereka mempunyai keupayaan membaiki DNA, menurut kajian ahli-ahli sains itu.

Walaupun kajian-kajian lepas pernah mendakwa DNA lebih tua daripada setengah juta tahun, ahli-ahli sains terlibat di dalam penemuan semasa menjelaskan kaedah mereka menggunakan kawalan-kawalan ketat untuk mencegah pencemaran dari bakteria moden, satu kebimbangan dengan tuntutan masa lampau.

“Ada orang melaporkan DNA lama beberapa kali tetapi sentiasa ada masalah-masalah,” Gilbert berkata. “Ia sangat mudah untuk mendapati bakteria mencemarkan kerja anda, kerana nyata ia ada di mana-mana.”

Sumber : LiveScience

Advertisements