Masalah-masalah seksual yang penting seringkali adalah tidak dijangkakan – dan tidak dialu-alukan – kesan sampingan rawatan itu peringkat awal kanser serviks dan endometrium terhadap ramai wanita berikutan histerektomi. Satu pendekatan terapeutik yang disasarkan melibatkan latihan penuh prihatin telah didapati untuk meningkatkan nafsu berahi, orgasma, bangkitan dan aspek lain kepuasan seksual dalam hanya tiga kali sesi satu jam.

“Wanita yang mempunyai kanser adalah sering berminat kepada hubungan seksual, fizikal. Banyak wanita ini boleh menjadi sedemikian di dalam usia mereka 30-an,” kata Julia Heiman, pengarah Kinsey Institute for Research in Sex, Gender and Reproduction di Universiti Indiana. “Dengan menawarkan wanita-wanita sesuatu yang boleh membaiki bahagian ini dalam hidup mereka, dari satu segi anda telah memberi harapan kepada mereka untuk terus hidup dari satu penyakit serius seperti kanser.”

Latarbelakang

Isu-isu kualiti kehidupan semakin menjadi lebih penting dalam penyelidikan kanser yang mana kadar selamat dari kanser bertambah dan lebih ramai orang hidup selama bertahun-tahun dengan kanser sebagai satu keadaan kronik. Menjadi rapat kepada seseorang boleh memanfaatkan keadaan kesihatan menyeluruh orang-orang yang terselamat, sama seperti ketiadaan hubungan seksual boleh menyakitkan suatu hubungan. Heiman berkata ia adalah luar biasa, bagaimanapun, untuk kaunseling rawatan susulan bagi kanser untuk memberi perhatian pada keseksualan kerana isu-isu penting lain begitu banyak, seperti pemakanan dan senaman, juga perlu untuk dialamatkan.

Heiman dan Lori Brotto, profesor dalam Jabatan Obstetrik dan Ginekologi, Universiti British Columbia, di Vancouver, adalah pengarang bersama kajian, “A Psychoeducational Intervention for Sexual Dysfunction in Women with Gynecologic Cancer (Suatu Psikopelajaran Gangguan Untuk Gangguan Fungsi Seksual Dalam Wanita Dengan kanser Ginekologi) ,” diterbitkan secara online dalam arkib Kelakuan Seksual.

Masalah-masalah seksual dikaitkan dengan rawatan peringkat awal kanser serviks dan endometrium kepada lebih separuh daripada wanita yang mengalami histerektomi walaupun tiada persatuan yang serupa wujud apabila histerektomi bertindak untuk merawat keadaan yang tidak berbahaya, seperti fibroid.

Psikopembelajaran termasuk “Penuh prihatin (mindfulness)” Penuh prihatin adalah satu falsafah Timur purba dan amalan kerohanian yang melibatkan menumpukan ke atas waktu itu dari menjadi terganggu oleh fikiran-fikiran dan kebimbangan-kebimbangan yang tidak berkaitan. Penyelidikan kecil keseksualan terlibat dengan teknik ‘penuh prihatin’. Dalam kajian Heiman dan Brotto, amalan ini merupakan sebahagian dari pendekatan psikopembelajaran untuk membantu wanita-wanita membuat perubahan-perubahan emosional dan sedar dalam fikiran-fikiran mereka mengenai penyakit dan keseksualan.

Kajian dari Universiti Indiana, September 17, 2007

Advertisements