Satu pasukan antarabangsa telah menggunakan satelit Eksperimen Kimia Atmosfera Kanada untuk menjalankan kajian global pertama tentang pengedaran atmosferik gas fosgen (phosgene) beracun. Gas fosgen telah digunakan sebagai satu senjata kimia dalam parit-parit dalam Perang Dunia Pertama, tetapi hampir seabad kemudian, penyelidikan baru telah menemui fosgen itu adalah sekarang adalah kuantiti penting dalam atmosfera.

Fosgen masih lagi disimpan stok dalam telaga gedung-gedung senjata ketenteraan selepas Perang Dunia Kedua, tetapi kehadiran berterusannya dalam atmosfera hari ini adalah disebabkan oleh buatan orang iaitu hidrokarbon berklorin yang digunakan dalam industri kimia.

Pasukan itu, termasuk Professor Peter Bernath, dari Jabatan Kimia di Universiti York, telah menjalankan kajian pertama global pengedaran gas. Pasukan itu juga disertai oleh ahli-ahli sains daripada Universiti Waterloo dan Toronto di Kanada, NASA Jet Propulsion Laboratory dan New Mexico Institute Mining and Technology di AS.

Antara Februari 2004 dan Mei 2006, mereka telah menggunakan satelit Canadian Atmospheric Chemistry Experiment (ACE) mengukur kejadian gas. Penyelidikan, yang telah dibiayai oleh Canada Space Agency (CSA) dan Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada, dikeluarkan dalam terbitan terbaru Geophysical Research Letters.

Ahli-ahli sains menemui bahawa tumpuan atmosferik utama gas adalah di atas Khatulistiwa, walaupun begitu ia sekarang dalam kuantiti beberapa sahaja dalam semua latitud. Mereka menemui tahap-tahap fosgen dalam atmosfera telah berkurang semenjak kajian-kajian sebelumnya dalam tahun 1980an dan 1990an, walaupun begitu kehadiran berterusannya adalah sebagai penyumbang kepada kehabisan ozon.

Fosgen memainkan peranan besar dalam penyediaan farmaseutikal, racun herba, racun serangga, buih-buih sintetik, damar dan polimer-polimer, walaubagaimanapun penggunaannya sedang dikurangkan.

Profesor Bernath berkata: “Di sana ada satu yang kecil, tetapi bukan tidak penting, tumpuan fosgen dalam troposfera. Hidrokarbon berklorin tidak berlaku dalam keadaan semulajadi tetapi sebagai pelarut berklorin, mereka digunakan dalam industri. Mereka adalah berusia-pendek dan mereka mereput dengan cepat, tetapi mereka mereput menjadi fosgen.

“Ia adalah amat toksik dan agak bahaya – reputasinya adalah sangat patut. Memandangkan bahaya kesihatan bersekutu dengan fosgen, industri kimia cuba mencari ganti untuk menghapuskan penggunaannya. Penggunaan hidrokarbon berklorin sedang dikurangkan kerana sekatan-sekatan sah oleh Montreal Protocol, maka fosgen juga berkurangan.”

Lebih tinggi ke atas di atmosfera, fosgen boleh dengan perlahan dioksidakan oleh sinaran ultra ungu, dan ia meneruskan untuk memainkan peranan dalam pengurangan lapisan ozon.

Laporan kajian oleh Universiti York

Advertisements