Ahli-ahli sains mengatakan bahawa Neptun (Neptune), salah satu planet paling sejuk dalam sistem suria, rupa-rupanya mempunyai sebuah tempat agak panas. Sepasukan ahli astronomi antarabangsa telah menemui kutub selatan Neptun itu adalah lebih panas daripada bahagian lain planet.

Suhu di kutub selatannya adalah kira-kira 18 darjah lebih panas daripada di tempat lain di planet – tidak banyak untuk sebuah planet dengan satu suhu purata lebih sejuk daripada 320 darjah bawah sifar. Alasan jelas adakah kutub selatan itu telah berada dalam cahaya matahari musim panas untuk kira-kira 40 tahun. Neptun adalah hampir 2.8 bilion batu jauh dari matahari. Satu tahun Neptunian (masa ia ambil untuk orbit matahari) adalah bersamaan kira-kira 165 tahun bumi.

Satu keputusan yang telah mendedahkan kutub selatan Neptun ke matahari untuk hampir 40 tahun, memanaskannya. Kerana ia adalah begitu jauh, Neptun hanya mendapat 1/900 cahaya matahari yang bumi terima, tetapi ia masih kelihatan seperti telah mendapat satu kesan yang penting. Satu jujukan pertubuhan-pertubuhan saintifik telah mengumumkan penemuan-penemuan Selasa lalu, termasuk yang dibiayai-kerajaan iaitu CNRS badan kaji-selidik di Perancis dan ESO, Organisasi Eropah untuk Penyelidikan Astronomi di hemisfera selatan, yang mana teleskopnya di Chile telah digunakan.

“Kutub selatan Neptun pada masa ini miring terhadap matahari, sama seperti kutub selatan bumi miring terhadap matahari sepanjang musim panas di hemisfera selatan,” ahli astronomi Glenn Orton, ketua pengarang penemuan-penemuan, berkata dalam satu siaran berita ESO.

“Di Neptun, musim panas Antartik berterusan 40 tahun dan bukannya beberapa bulan, dan banyak input tenaga suria sepanjang masa itu boleh membuat perbezaan besar suhu antara kawasan-kawasan dalam cahaya matahari berterusan dan semua itu dengan variasi siang-malam,” katanya.

Kehangatan itu secara bergilir-gilir, mencairbekukan metana yang biasanya terperangkap seperti ais dalam atmosfera planet, melepaskannya sebagai suatu gas, kata CNRS. Katanya lagi, di sana lapan kali lebih metana di kutub selatan daripada dalam atmosfera lain planet.

Kelimpahan metana bergas dalam stratosfera Neptun telah lesap tanpa dapat diterangkan hingga sekarang, ia menambah.

Walaupun jaraknya jauh daripada matahari, “atmosfera Neptun adalah satu pemandangan aktiviti yang hebat” – mungkin lebih lagi daripada Musytari atau Zuhal, walaupun mereka adalah lebih dekat, kata CNRS.

Laporan dari Associated Press , 21 September 2007

Advertisements