Sebahagian sebuah kuil sejak pemerintahan firaun Ramses II telah ditemui dalam sebuah masjid di Luxor, Mesir, laporan rasmi. Pakar-pakar mengembalikan seksyen-seksyen terbuka masjid bersejarah ini, modal-modal, dan dengan teliti menghuraikan tentang ukiran-ukiran dari satu halaman dalam kuil purba yang dibina sekitar tahun 1250 SM.

Unsur-unsur seni bina yang dahulunya tersembunyi mendedahkan hieroglifik yang masih terjaga dan adegan-adegan unik melukiskan firaun berkuasa. Penemuan adalah berkemungkinan untuk menyentuh saraf di kalangan pemimpin-pemimpin agama, kerana ukiran timbul yang baru didedahkan mengandungi perwakilan manusia dan haiwan, yang adalah dilarang berada dalam masjid, pakar-pakar berkata.

Masjid adalah dibina sebagai sebuah makam untuk seorang muslim yang dihormati iaitu Abul Haggag dalam abad ke-13 selepas masehi di tapak satu gereja Kristian yang terdahulu, yang merupakan dibina sendiri di atas kuil purba, ahli arkeologi menjelaskan.

Penemuan telah dibuat semasa kerja-kerja membaiki masjid selepas satu kebakaran sebahagian dari struktur pada bulan Jun.

“Kita tidak tahu kita akan mencari ukiran timbul dan inskripsi dalam keadaan baik,” Mansour Boraik menyebut, penyelia umum Majlis Tertinggi Antiquities di Luxor. “Orang ramai yang membina masjid untuk Hagga, sebenarnya menyimpan inskripsi dan ukiran timbul.”

Laporan dari National Geographic News , 29 September 2007

Advertisements