Notis yang menonjol dalam bilik-bilik di Club Med , pantai Cherating , pantai timur Malaysia memberi amaran pada tetamu untuk menutup pintu-pintu dan tingkap setiap masa. Jika anda gagal untuk memberi perhatian kepada amaran itu, anda akan dapati kandungan beg pakaian anda akan dicampak keliling bilik dan kulit-kulit pisang tergantung atas tudung lampu.

Zip-zip, kunci-klip dan bekas-bekas yang dibuka dengan skru di bahagian atas adalah bukan halangan kepada jari-jemari pantas macaque (sejenis monyet) berekor panjang tempatan apabila mereka mencari makanan.

Kelakuan monyet ini menghadapi hal yang lebih jahat di satu lagi resort yang terkenal di pantai timur, di mana macaque tidak begitu nyata. Sebabnya? Pengurus resort mengakui menembak si macaque jantan yang dominan jika kumpulan-kumpulan monyet itu menjadi sangat mengganggu. Ini, katanya menakutkan yang lain pergi. Mereka hanya akan kembali apabila ada yang jantan baru mengambil alih jadi ketua mereka.

Konflik antara manusia dan monyet-monyet ini adalah di sebalik keputusan terkini oleh kerajaan Malaysia untuk melaksanakan pengharaman selama 23 tahun terhadap penangkapan dan pengeksportan macaque liar ekor panjang dari semenanjung Malaysia. Haiwan-haiwan ini dihantar ke negara-negara seperti China, Taiwan, Korea dan Jepun, dimana kebanyakan mereka akan ditamatkan riwayat dalam makmal-makmal kajian dan atas pinggan makan malam.

Macaque ekor panjang, juga dikenali sebagai Macaque pemakan ketam, adalah penghuni asal kepada kebanyakan negara Asia tenggara. Mereka dianggap sebagai pencari makan yang suka mengambil kesempatan, dan menyesuaikan diri dengan baik di persekitaran bandar. Di Malaysia, mereka semakin disalahkan kerana menyerang manusia, memusnahkan barang dan menyerang rumah-rumah kerana mencari makanan.

Laporan dari Feedget

Advertisements