Orang yang tidak mempunyai cukup tidur mempunyai dua kali risiko kematian daripada penyakit jantung, tetapi orang terlebih tidur juga akan menggandakan risiko kematian, menurut penyelidik-penyelidik Britain dipetik oleh laporan-laporan media.

Penyelidik-penyelidik telah mengkaji corak-corak tidur peserta-peserta berumur daripada 35 ke 55 tahun pada dua titik dalam hidup mereka – dari tahun 1985 ke 1988 dan 1992 ke 1993 – dan kemudian menjejaki kadar kematian mereka sehingga 2004.

Mereka menemui mereka yang memotong tidur mereka daripada tujuh jam satu malam hingga lima atau kurang menghadapi 1.7 lipatan risiko bertambah dalam kadar kematian daripada semua punca dan lebih dua kali risiko kardiovaskular nafas penghabisan.

Walaupun alasan-alasan adalah tidak jelas, penyelidik-penyelidik berkata kekurangan tidur nampaknya berkait dengan pertambahan tekanan darah, yang dikenali untuk menaikkan risiko mendapat serangan jantung dan strok.

Mereka juga mendapati mereka yang menambah tidur mereka dari 8 jam atau lebih dalam satu malam, adalah lebih dua kali kemungkinan untuk mati lebih banyak daripada bukan penyakit kardiovaskular.

Hasil-hasil adalah disesuaikan untuk mengambil kira faktor-faktor kemungkinan risiko yang lain seperti umur muda, seks, merokok dan penggunaan alkohol, indeks jisim badan, tekanan darah dan kolesterol.

“Dalam syarat-syarat pencegahan, penemuan-penemuan kita menunjukkan bahawa dengan tidur yang konsisten dengan tujuh jam setiap malam adalah optimum untuk kesihatan,” kata Francesco Cappuccio, profesor perubatan kardiovaskular di sekolah perubatan Universiti Warwick.

Laporan dari Xinhua News Agency