Lelaki sihat yang merokok menanggung risiko gangguan fungsi erektil (ketegangan zakar) – dan lebih banyak mereka merokok, lebih besar risiko gangguan fungsi erektil , menurut satu kajian baru.

Gangguan fungsi erektil adalah ketidakupayaan konsisten untuk mencapai atau mengekalkan suatu ereksi yang mencukupi untuk prestasi seksual bagus. Dalam satu kajian 4,763 lelaki Cina berumur 35 ke 74 tahun yang bebas penyakit saluran darah dan yang melaporkan bahawa mereka pernah menjadi aktif tentang seks dalam tempoh terakhir 6 bulan, penyelidik-penyelidik telah menemui satu hubungan statistik yang penting antara bilangan rokok yang dihisap dan kemungkinan gangguan fungsi erektil.

“Perkaitan antara penghisap rokok dan gangguan fungsi erektil telah dijumpai dalam kajian-kajian terdahulu,” kata pengarang pertama Dr. Jiang He Tulane dari Sekolah Universiti Kesihatan Awam, New Orleans. “Bagaimanapun, kebanyakan kajian-kajian yang dikendalikan dengan pesakit-pesakit tekanan darah tinggi (tekanan darah tinggi), kencing manis dan penyakit kardiovaskular. Apa yang membezakan kajian ini adalah ia merupakan yang pertama untuk mencari penyatuan ini di kalangan lelaki yang sihat.”

Secara keseluruhan, lelaki yang merokok mempunyai 41 peratus risiko lebih besar gangguan fungsi erektil daripada lelaki yang tidak, laporan-laporan pasukan di American Journal of Epidemiology.

Dan di sana menjelaskan suatu hubungan “respon dos”, bermaksud bahawa lebih lelaki-lelaki merokok, maka lebih tinggi risiko gangguan fungsi erektil. Dibandingkan dengan bukan perokok, lelaki yang merokok sehingga 10 batang rokok setiap hari mempunyai 27 peratus kemungkinan lebih besar gangguan fungsi erektil; mereka yang merokok 11 ke 20 kali sehari mempunyai 45 peratus kemungkinan lebih besar gangguan fungsi erektil; dan mereka yang merokok lebih daripada 20 batang rokok mempunyai setiap hari 65 peratus lebih banyak peluang penderitaan gangguan fungsi erektil.

Anggaran penyiasat-penyiasat iaitu 22.7 peratus kes-kes gangguan fungsi erektil di kalangan lelaki-lelaki Cina yang sihat – atau 11.8 juta kes – mungkin disebabkan oleh perokok.

Dan malah apabila perokok berhenti, risiko mereka membangun gangguan fungsi erektil tidak berkurangan. Risiko gangguan fungsi erektil adalah secara statistik lebih kurang sama untuk bekas perokok sepertimana perokok semasa, ikut kajian itu.

“Kajian ini betul-betul mempunyai satu mesej keras untuk orang orang lelaki muda,” Katanya. “Ia mungkin mendapat perhatian mereka jika mereka tahu merokok adalah bersekutu dengan gangguan fungsi erektil – juga dalam penduduk sihat.”

Maka mesejnya adalah: “Jangan mulakan.”

Laporan dari Reuters , 26 September 2007

Advertisements