Satu laporan baru menunjukkan bahawa dengan mengalami fius yang pendek boleh memendekkan jalan kepada penyakit jantung bagi lelaki-lelaki dengan prehypertension (tekanan darah lebih dari biasa tetapi kurang daripada julat tekanan darah tinggi).

Maka penyelidik-penyelidik, yang bekerja di Medical University of South Carolina, membuat keputusan bahawa lelaki-lelaki yang sebegitu boleh menolong jantung mereka dengan belajar untuk menjinakkan kemarahan kronik mereka. Mungkin serupa juga bagi wanita, tetapi ia akan mengambil kajian lanjut untuk memastikannya. Sementara itu, tiada ruginya untuk pengurusan kemarahan yang sihat.

Data datang daripada 2,334 orang dewasa AS berumur 48 – 67. Mereka telah diikuti untuk empat hingga lapan tahun sepanjang 1990an. Dibandingkan dengan lelaki-lelaki yang kurang marah, lelaki-lelaki marah yang merana dengan prehypertension adalah dengan sederhana lebih berkemungkinan untuk membangunkan tekanan darah tinggi (hipertensi) dan penyakit jantung sepanjang kajian.

Serupa adalah tidak benar tentang wanita, mungkin kerana beberapa wanita mengembangkan penyakit jantung sepanjang kajian, ujar Marty Player, MD, dan rakan-rakan sekerja. Untuk lelaki-lelaki dan wanita yang serupa, tekanan psikologi jangka panjang adalah berkait dengan penyakit jantung.

Hasil-hasil tidak berubah apabila penyelidik-penyelidik memfaktorkan dalam umur peserta-peserta, jantina, bangsa, status merokok, dan LDL (“buruk”) kolesterol. Bagaimanapun, pasukan Player tidak dapat mengawal bagi setiap faktor risiko yang dapat difikirkan bagi penyakit jantung.

Kajian muncul dalam edisi semasa Annals Of Family Medicine.

Sumber : Player, M. Annals of Family Medicine, September/October 2007; vol 5: pp 403-411. News release, Annals of Internal Medicine.

Advertisements