Awas, perokok perempuan! Jika amaran-amaran kesihatan tidak mencukupi untuk membuang tabiat itu, cubalah renung sejenak sebelum anda hembus asap rokok anda yang seterusnya kerana merokok juga boleh menyebabkan jerawat dan bintik-bintik.

Ya, ahli-ahli sains di Eropah menjalankan satu kajian yang membongkar bahawa merokok boleh menyebabkan jerawat atau satu gangguan kulit yang berbintik-bintik, disifatkan oleh liang-liang tersekat dan bintik-bintik hitam besar, di kalangan wanita.

Penemuan kajian telah diterbitkan dalam British Journal Of Dermatology. Kajian kami membuktikan yang jerawat batu yang tidak begitu membahayakan, menjejaskan peratusan wanita yang tinggi, dan tinggi terutamanya di kalangan perokok.”

Mengenal bentuk jerawat ini adalah asas untuk menyediakan maklumat betul mengenai kesan dari tembakau pada kulit,” kata Dr Bruno Capitanio, salah seorang penulis kajian dari San Gallicano Dermatological Institute di Rom, berkata.

Hakikatnya, penyelidik-penyelidik sedar kesimpulan ini setelah mengkaji 1,000 orang wanita berumur di antara 25 dan 50 tahun, dan menemui 42 peratus perokok menderita jerawat batu berbanding dengan satu dalam sepuluh bukan perokok.

Tambahan lagi, perokok yang telah menderita jerawat batu dalam masa remaja mereka telah didapati empat kali lebih berkemungkinan untuk mengalami jerawat batu seorang dewasa daripada bukan perokok yang juga mengalami jerawat batu remaja.

Laporan dari ddinews

Advertisements