Ketika fajar menyusul di Titan, ia adalah hampir 300 darjah bawah sifar dengan hujan renyai-renyai yang berterusan. Dan hujan renyai-renyai itu adalah metana – satu gas letupan di bumi yang sejuk kepada cecair di bulan planet Zuhal, laporan ahli-ahli astronomi dalam edisi dalam talian Khamis, jurnal Sains.

Selain dari itu, mereka berkata, cuaca di sana mungkin menyusuli proses-proses menyerupai cuaca di sini.

Penyelidik-penyelidik diketuai oleh Mat Adamkovics dari universiti california, Berkeley, yang mengkaji Titan, bulan planet Zuhal yang terbesar, menggunakan imej-imej hampir-inframerah dari W M Keck Observatory di Hawaii dan Very Large Telescope di Chile.

Dalam kebanyakan imej, awan-awan metana dan hujan renyai-renyai adalah dilihat di waktu pagi.

“Topografi Titan boleh menyebabkan hujan renyai-renyai ini,” Imke de Pater menyebut, juga seorang ahli astronomi di UC Berkeley. “Hujan mungkin disebabkan oleh proses-proses menyerupai di bumi: Lembapan awan-awan sarat ditolak condong ke atas oleh angin meluwap untuk membentuk hujan pantai.”

Bergantung pada keadaan, hujan renyai-renyai mungkin mencecah tanah atau bertukar ke kabus atas tanah, penyelidik-penyelidik berkata.

Mereka melaporkan bahawa hujan renyai-renyai kelihatan akan menghilang selepas apa akan jadi kira-kira pukul 10:30 a.m. masa di Titan, sekiranya hari di sana telah dibahagikan kepada 24 jam. Bagaimanapun, oleh kerana Titan mengambil masa 16 hari bumi untuk sekali putar, hujan renyai-renyai berterusan untuk kira-kira tiga hari bumi selepas matahari terbit.

Penyelidikan ini telah disokong oleh Pertubuhan Sains Kebangsaan, Pusat Teknologi untuk Optik adaptif di universiti california, Santa Cruz, NASA dan pusat untuk Sains Integrasi Planet di Berkeley, A.S.

Laporan dari Associated Press

Advertisements