Skizofrenia mungkin berlaku, antaranya kerana satu masalah yang bersela-sela pada suis hidup / matikan satu gen yang terlibat dalam membuat kunci pengutus kimia ke dalam otak, ahli-ahli sains telah menemui dalam satu kajian tisu otak manusia.

Penyelidik-penyelidik menemui yang gen dihidupkan pada kadar yang tinggi sepanjang pembangunan normal prafrontal korteks, bahagian otak terlibat di dalam fungsi-fungsi seperti pemikiran dan pembuatan keputusan yang lebih tinggi, tetapi peningkatan normal ini mungkin tidak berlaku dalam diri orang yang mengalami skizofrenia.

Gen itu, GAD1, membuat satu keperluan enzim untuk produksi pengutus kimia, yang dipanggil GABA. Makin lebih gen dihidupkan , lebih sintesis GABA boleh terjadi, bawah keadaan biasa. Sumbangan GABA mengawal pengaliran lalu lintas elektrik yang membolehkan sel-sel otak untuk berkomunikasi dengan satu sama lain. Ia adalah di antara neurotransmitter utama dalam otak.

Keabnormalan dalam perkembangan otak dan dalam sintesis GABA adalah diketahui memainkan peranan dalam skizofrenia, tetapi mekanisme-mekanisme molekul yang mendasari adalah tidak dikenali. Dalam kajian ini, ahli-ahli sains menemui kecacatan-kecacatan itu tertentu dalam tindakan-tindakan epigen, reaksi-reaksi biokimia yang mengawal aktiviti gen, seperti menghidupkan dan mematikan gen-gen supaya mereka boleh membuat bahan-bahan seperti enzim GAD1, adalah terlibat.

Enzim satu lagi, Mll1, mungkin memainkan peranan dalam tindakan-tindakan epigen. Untuk gen dihidupkan, perubahan struktur sementara dalam protein-protein tertentu – histones – wajib berlaku untuk mendedahkan gen-gen rangka tindakan dalam DNA. Penyelidik-penyelidik menemui bukti bahawa, dalam skizofrenia, pertukaran-pertukaran dalam aktiviti Mll1 mungkin mengganggu proses ini dalam histones yang mana perubahan-perubahan membolehkan pelan GAD1 untuk didedahkan.

Penyelidik-penyelidik juga membuktikan, dalam tikus, yang ubat-ubatan antipsychotic seperti clozapine kelihatan untuk membetulkan epigen kecacatan ini. Ini meningkatkan kemungkinan mengembangkan ubat-ubatan baru bertujuan untuk meminda kecacatan dalam mekanisme-mekanisme terlibat.

Mencari lebih sasaran-sasaran molekul yang tepat untuk pembangunan ubat-ubatan skizofrenia baru merupakan usaha utama, kerana ia boleh menjurus kepada rawatan-rawatan lebih berkesan dengan kesan-kesan sampingan yang lebih sedikit. Clozapine dan aliran lain ubat-ubatan antipsychotic adalah berkesan untuk ramai pesakit, tetapi tidak semua, dan mereka boleh menyebabkan kesan-kesan sampingan yang teruk yang sesetengah orang memilih untuk menghentikan rawatan.

Penyelidik-penyelidik juga mendapati bahawa orang dengan tiga variasi-variasi yang berbeza gen GAD1, variasi dahulunya bersekutu dengan skizofrenia, juga lebih berkemungkinan untuk memiliki penunjuk satu malfungsi dalam perkembangan otak. Antara mereka ialah penunjuk berubah tindakan-tindakan epigen yang berkaitan dengan sintesis GABA.

“Kita telah mengenali skizofrenia itu adalah satu penyakit yang berkembang, dan bahawa sesuatu berlaku dalam kematangan prafrontal korteks sepanjang kehidupan masa lemah ini. Sekarang kita mula untuk mengetahui apakah ia, dan telah mengatur peringkat untuk cara-cara lebih baik mencegah dan merawatnya,” Akbarian berkata.

Laporan kajian dari National Institute of Mental Health

Advertisements