Ikan mungkin tidak mempunyai kelopak mata, tetapi mereka boleh tidur, dan ada sesetengahnya yang menderita insomnia, ahli-ahli sains melaporkan pada hari Isnin.

Ahli-ahli sains California mengkaji tentang gangguan-gangguan tidur pada manusia mendapati bahawa setengah-setengah ikan ‘zebrafish’, seekor binatang peliharaan akuarium biasa, mempunyai satu gen mutan yang memporak-peranda corak-corak tidur mereka dalam satu keadaan menyerupai insomnia pada manusia.
Zebrafish dengan gen mutan tidur 30 peratus lebih kurang dari ikan tanpa mutasi. Apabila mereka akhirnya dihanyutkan mereka masih kekal separuh nyenyak selama ikan biasa, penyelidik-penyelidik di Sekolah Perubatan Universiti Stanford berkata.

Ikan mutan kurang penerima yang bekerja untuk hypocretin, neuropeptide iaitu yang disembunyikan dalam ikan biasa oleh neurons dalam bahagian otak yang mengawal kelaparan, persetubuhan dan kelakuan asas lain.

Penyelidik-penyelidik, diketuai oleh Emmanuel Mignot, berkata mereka akan melihat kepada ikan yang telah mengalami satu mutasi yang menyebabkan mereka untuk tertidur atau tidak pernah tidur dalam harapan penemuan jika tidur mengatur molekul-molekul dan jaringan otak berkembang melalui evolusi.

Laporan dari Public Library of Science-Biology Oct. 16, 2007

Advertisements