Kelawar adalah mamalia paling banyak bervokal selain manusia, dan memahami bagaimana mereka berkomunikasi sepanjang keluar mereka pada waktu malam akan membawa kepada rawatan-rawatan lebih baik untuk kecacatan percakapan manusia, berkata penyelidik-penyelidik di Texas A&M University.

Beribu-beribu kelawar yang berasal dari Central Texas terbang setiap malam menyanyikan lagu-lagu suku kata kompleks – tetapi pada frekuensi-frekuensi yang terlalu tinggi untuk didengari manusia (tidak dapat didengari oleh manusia).

Penyelidik Texas A&M Michael Smotherman sedang mencuba untuk memahami bagaimana kelawar-kelawar Mexican Freetail mengendalikan suku kata ke dalam lagu-lagu dan bagaimana komunikasi mereka adalah berkait dengan otak. “Jika kita dapat mengenali kawasan itu di dalam otak seekor kelawar [bertanggungjawab untuk komunikasi], kita boleh belajar lagi tentang bagaimana otak yang normal [manusia] menghasilkan dan menyusun muzik orkestra jujukan-jujukan komunikasi kompleks,” Smotherman berkata.

“Dan dengan memahami bagaimana ia bekerja, kita dapat kemudiannya menghasilkan hipotesis boleh diuji tentang apa yang mungkin berlaku pada kecacatan percakapan.”

Penyelidik-penyelidik di makmal Smotherman mengkaji dua aspek komunikasi kelawar. Dalam kajian-kajian kelakuan, mereka memeriksa perbezaan jantina dan perbezaan-perbezaan bermusim dalam komunikasi, dan dalam kajian-kajian fisiologi mereka cuba untuk menempatkan bahagian-bahagian otak kelawar aktif sepanjang komunikasi.

Kelawar-kelawar Mexican Freetail menyanyi kebanyakannya dalam frekuensi-frekuensi ultrasonik yang adalah di atas had bahagian atas pendengaran manusia. Manusia boleh kadangkala mendengar sedikit cebisan-cebisan lagu-lagu kelawar, bagaimanapun, apabila bahagian-bahagian suku kata menurun cukup rendah.

Kelawar berkomunikasi pada frekuensi-frekuensi tinggi kerana keupayaan mereka untuk echolocate, yang bermaksud mereka membuat projeksi bunyi dan menggunakan gema bagi menentukan hala dan jarak benda-benda. Apabila frekuensi bunyi kelawar makin lebih tinggi, ia dapat mengesan semakin terperinci gambaran persekitarannya.

Smotherman berkata kelawar-kelawar Mexican Freetail menggunakan antara 15 dan 20 suku kata untuk mencipta panggilan. Setiap kelawar jantan mempunyai lagu pemujukan unik sendiri. Corak keseluruhan lagu-lagu pemujukan adalah sama, tetapi setiap kelawar jantan menggunakan satu suku kata yang berbeza dalam lagunya yang tersendiri. Kelawar-kelawar juga menggunakan komunikasi suara canggih untuk menarik wilayah sempadan, mentakrifkan taraf sosial, menghalau penceroboh, mengarahkan anak dan mengecam satu sama lain.

“Tiada mamalia-mamalia lain selain manusia yang berdaya menggunakan jujukan-jujukan suara yang kompleks untuk berkomunikasi,” Smotherman berkata.

“Nyanyian-nyanyian yang kelawar-kelawar nyanyikan adalah menyerupai lagu-lagu burung. Ahli-ahli sains telah memahami hubungan di antara lagu-lagu burung dan otak burung selama bertahun-tahun, kecuali seni bina otak seekor burung adalah amat berbeza daripada otak seekor mamalia,” Smotherman menjelaskan, “ia tersangat sukar untuk memohon pengetahuan mengenai komunikasi burung kepada percakapan manusia.”

Otak semua mamalia diatur dalam pada asasnya cara yang serupa, juga otak seekor kelawar ada banyak struktur-struktur serupa seperti otak manusia. Ini membuatkan ia lebih mudah untuk menyimpulkan tentang percakapan manusia daripada kajian komunikasi kelawar. Matlamat sulung penyelidik-penyelidik adalah untuk menempatkan bahagian otak kelawar yang bertanggungjawab untuk menyanyi.

“Otak kelawar mesti mempunyai beberapa pusat suara yang lebih tinggi yang bertanggungjawab untuk menyusun [suara] jujukan-jujukan dan corak-corak ini, dan kita masih tidak tahu di mana ia ada lagi,” Smotherman kata. “Maka kita menggunakan teknik-teknik molekul untuk mengenalpasti bahagian-bahagian otak mana yang paling aktif sepanjang nyanyian.”

Smotherman dan pihak nya mengekalkan lebih kurang 75 kelawar dalam makmal mereka. Mereka selalunya mengutip kelawar-kelawar daripada sekolah-sekolah dan gereja-gereja yang melaporkan ada kelawar dalam bangunan-bangunan mereka. “[Dengan melakukan ini,] kita tidak perlu untuk merasakan seperti kita mengambil mereka dari hidupan liar,” Smotherman berkata. Dia menambah bahawa kelawar-kelawar tidak agresif dan adalah “kelawar yang hebat untuk makmal kerana mereka agak jinak.”

Laporan kajian dari Texas A&M University

Advertisements