Gajah-gajah boleh secara lisannya mengesan bahaya, menurut satu kajian pada hari Khamis lalu menunjukkan binatang-binatang itu boleh mengesan sama ada manusia menjadi kawan atau musuh. Kajian di Kenya telah menemui gajah-gajah mengesan kedua-dua bau dan warna-warna pakaian yang dipakai oleh puak Masai yang kerap kali terlibat dalam konflik dengan binatang-binatang itu apabila sedang mengembala lembu.
Apabila mengesan bau puak Masai, gajah-gajah akan angkat belalai mereka untuk menyesuaikan diri mereka sendiri kepada bau dan kemudian merempuh terus sehingga mereka sampai ke dalam rumput yang tinggi.

“Tahap yang gajah-gajah itu mampu untuk mengelaskan orang tidak ada ditunjukkan pada mana-mana binatang sebelum ini,” Lucy Bates menyebut, seorang ahli psikologi kognitif di Universiti St. Andrews, orang yang terlibat dalam kajian yang diterbitkan dalam Current Biology.

Bekerja dengan Amboseli Elephant Research Project di selatan Kenya, penyelidik-penyelidik menghadapi binatang-binatang dengan pakaian bersih dan kain yang dipakai oleh sama ada oleh puak Masai atau puak Kamba.

Mereka tidak merempuh apabila menghidu sama ada pakaian yang bersih atau yang dipakai oleh puak Kamba, iaitu golongan petani yang mendedahkan sedikit ancaman kepada haiwan itu, Bates berkata. “Reaksi-reaksi antara Masai dan Kamba adalah sangat berbeza,” Bates berkata dalam temubual telefon. “Mereka tidak bertindakbalas jika sekiranya ia adalah pemangsa serupa.”

Untuk menguji reaksi mereka seterusnya, penyelidik-penyelidik mendedahkan pada gajah-gajah dengan bahan merah, warna serupa seperti pakaian tradisional Masai, dan pakaian putih kosong. Apabila binatang-binatang itu melihat sahaja warna merah, mereka mula menghentak kaki mereka dan menggeleng-geleng kepala mereka dalam satu keadaan yang agresif manakala warna putih gagal untuk merangsangkan tabiat agresif itu, Bates berkata.

“Tindak balas dengan baju-baju Masai adalah sangat bersungguh,” Bates berkata. Penemuan-penemuan boleh meningkatkan usaha pemuliharaan di Kenya tertumpu pada mengasingkan orang dan binatang berkulit tebal itu, Bates berkata.

Gajah-gajah dicurigai oleh penyelidik-penyelidik merentasi Afrika adalah hanya sebagai perseptif. “Gajah-gajah berkemungkinan mempunyai kebolehan yang sama untuk membuat diskriminasi ini merentasi Afrika tetapi ia akan menjadi kepada kumpulan yang berlainan,” Bates berkata.

Laporan berita dari Reuters

Advertisements