Kehilangan berat badan sepanjang menopaus (putus haid) tampil untuk dikaitkan dengan kadar-kadar bertambah kelesapan tulang di pinggang, penemuan-penemuan satu kajian jangka panjang mengesyorkan.

Wanita yang sedang menjalani terapi hormon pun adalah “bukan betul-betul dilindungi daripada kelesapan tulang,” kata Dr. Jane A Cauley dari Universiti Pittsburgh, Pennsylvania. Perubahan berat membawa kepada pertukaran-pertukaran dalam ketumpatan mineral tulang, dia dan rakan-rakan sekerja menyatakan dalam satu laporan dalam The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, dan kehilangan berat badan sepanjang menopaus mungkin terutamanya merisaukan lantaran serentak menopaus mendorong kelesapan tulang.

Cauley dan rakan-rakan sekerja telah mengenalpasti sebelumnya lebih besar kelesapan ketumpatan mineral tulang dalam tempoh 18 bulan di kalangan wanita dalam satu program campurtangan gaya hidup yang direka untuk menggalakkan kehilangan berat badan sederhana (diet rendah lemak dan aktiviti fizikal bertambah) dibandingkan dengan wanita yang hanya dinasihati untuk mengikut satu diet rendah lemak (kumpulan kawalan).

Mereka sekarang melaporkan ketumpatan mineral tulang dan ukuran-ukuran berat di kalangan 373 orang yang tidak gemuk wanita pramenopaus, berumur 44 hingga 50 tahun, diikuti sehingga 78 bulan.

Lebih 54 bulan tempoh campurtangan aktif, kumpulan kawalan menambah 2.6 kilogram berat badan manakala kumpulan campurtangan hilang 0.4 kilogram berat badan purata. Bagaimanapun menurut Cauley, kadar tahunan kelesapan tulang pinggang adalah “6 lipatan lebih besar” di kalangan wanita yang hilang berat badan dibandingkan dengan kumpulan kawalan yang tidak.

“Wanita yang mengambil hormon-hormon pada masa menopaus mengalami kadar-kadar yang lebih perlahan kelesapan tulang,” Cauley berkata. “Namun, jika wanita-wanita ini juga kehilangan berat, mereka mengalami kadar lebih cepat kelesapan tulang.”

Anggaran penyelidik-penyelidik bahawa lima tahun kadar kelesapan tulang adalah kira-kira 7 peratus di kalangan wanita yang hilang berat. “Jumlah kelesapan tulang ini telah dikaitkan dengan satu penambahan dalam risiko keretakan,” Cauley menambah.

Apabila penyelidik-penyelidik kembali menaksir populasi kajian 2 tahun selepas campurtangan aktif berhenti, mereka menemui perbezaan-perbezaan lebih kecil antara kumpulan dan “secara umum tidak hadir” dalam ketumpatan mineral tulang.

Cauley menyatakan yang penemuan-penemuan kajian tidak harus melemahkan semangat wanita daripada menghilangkan berat badan, jika mereka perlukannya, sejak dimana terlebih gemuk adalah berkait dengan sejumlah masalah-masalah kesihatan. Bagaimanapun, dia mencadangkan wanita yang memulakan satu program hilang berat badan harus sedar potensi akibat-akibat negatif terhadap kesihatan tulang mereka.

Sumber dari The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, Oktober 2007

Advertisements