Kanak-kanak mungkin terutamanya lemah menghadapi kesan pemanasan global dan langkah-langkah patut diambil untuk melindungi kesihatan mereka semasa kenaikan suhu ini. Akademi Pakar Pediatrik Amerika mempersilakan kerajaan negara dan ahli fizik untuk mengecam kesan pemanasan global terhadap kesihatan kanak-kanak dan membangunkan strategi-strategi untuk melindungi kanak-kanak daripada potensi bahaya.

Ke arah bertambah risiko keadaan berkaitan-haba seperti strok haba dan penyahhidratan, penyelidik-penyelidik berkata pemanasan global memburukkan lagi zaman kanak-kanak biasa dengan penyakit-penyakit seperti asma dan alahan-alahan. Kanak-kanak juga dengan risiko kehilangan ibu bapa atau penjaga disebabkan oleh cuaca yang melampau.

Menurut laporan kumpulan itu, contoh-contoh kesan pemanasan global boleh berlaku terhadap kesihatan kanak-kanak termasuk:

* Bertambahnya untuk berlaku kecederaan atau kematian, tekanan posttraumatic, kehilangan penjaga, gangguan pendidikan dan perubahan tempat hasil dari peristiwa-peristiwa cuaca seperti banjir, ribut taufan, dan kemarau.

* Kerosakan pada fungsi paru-paru dan pertumbuhannya disebabkan oleh pencemaran udara bertambah.

* Bertambahnya penyakit bawaan air dan makanan, termasuk cirit-birit berjangkit, daripada suhu bertambah dan gangguan bekalan makanan.

* Meningkat dalam penyakit-penyakit berjangkit merebak oleh nyamuk dan pepijat, seperti virus West Nil, malaria, dan penyakit Lyme.

* Bertambahnya pendedahan dan kelemahan terhadap keadaan berkaitan-haba seperti strok haba dan kelesuan haba.

Penyelidik-penyelidik berkata bahawa kanak-kanak sering paling lemah terhadap kesan-kesan kesihatan yang buruk daripada bahaya alam sekitar.

Kumpulan itu menggalakkan pakar pediatrik menjadi model-model contoh untuk mengurangkan pengeluaran gas rumah hijau berkait dengan pemanasan global dengan membuat perubahan seperti bertukar kepada pendarfluor padat mentol lampu, mengurangkan setting termostat dalam musim sejuk dan menambah mereka dalam musim panas, dan kurang menggunakan kereta-kereta.

Laporan berita dari WebMD, oleh Jennifer Warner

Advertisements