Sel-sel kanser yang diubati dengan nanotube karbon dapat dimusnahkan oleh gelombang-gelombang radio tidak invasif (bersifat ceroboh) yang memanaskan nanotube ketika menjimatkan tisu yang tidak dirawat, satu pasukan penyelidikan diketuai oleh ahli-ahli sains di The University of Texas M D Anderson Cancer Center dan Universiti Rice telah menunjukkan dalam eksperimen praklinikal.

Penyelidik-penyelidik menunjukkan bahawa teknik itu dengan lengkap memusnahkan ketumbuhan-ketumbuhan kanser hati dalam arnab-arnab. Tiada kesan sampingan didapati. Bagaimanapun, beberapa tisu hati sihat dalam ketumbuhan-ketumbuhan 2 – 5 millimeter menahan kerosakan haba disebabkan oleh kebocoran nanotube daripada tumor.

“Ini ialah baik, malah menarik, keputusan praklinikal dalam model kanser hati ini,” kata pengarang kanan Steven Curley, MD., profesor di M D Anderson Department of Surgical Oncology. “Langkah lain kita adalah untuk melihat cara-cara untuk dengan lebih tepat mensasarkan nanotube supaya mereka dipasang kepada, dan diambil oleh, sel-sel kanser ketika menghindari tisu normal.”

Mensasarkan nanotube semata-mata kepada sel-sel kanser adalah cabaran utama dalam memajukan terapi ini, kata Curley. Penyelidikan sedang dijalankan bagi mengikat nanotube kepada antibodi-antibodi, peptide atau agen-agen lain yang bergilir mensasarkan molekul yang dinyatakan dalam sel-sel kanser. Untuk jirim-jirim yang sulit, kebanyakan molekul seumpama itu juga dinyatakan dalam tisu normal. Anggaran-anggaran Curley bahawa percubaan klinikal itu adalah sekurang-kurangnya tiga hingga empat tahun berterusan.

Curley menjalankan penyelidikan di M D Anderson dalam kerjasama dengan pakar-pakar nanoteknologi di Universiti Rice dan dengan Erie, Pennsylvania, usahawan John Kanzius ThermMed LLC, orang yang menemui janakuasa eksperimental radiofrekuensi yang digunakan dalam eksperimen-eksperimen itu. Kanzius adalah seorang yang terselamat dari kanser dan bekas pemilik stesen radio yang mempunyai wawasan ke arah potensi gelombang-gelombang radio sasaran yang menginspirasikan kajian ini.

Di Rice, kerja itu telah dimulakan oleh penerima anugerah nobel Richard Smalley, beberapa bulan sebelum kematiannya yang terlalu cepat kerana kanser pada bulan Oktober 2005. Smalley ialah pengasas makmal Nanoteknologi Karbon, Universiti Rice dan salah seorang pakar ternama dunia dalam bidang nanotube karbon.

Dia berkongsi Hadiah Nobel untuk penemuan fullerenes tahun 1985, keluarga molekul-molekul karbon yang termasuk nanotube. Penyelidikannya dalam 2005 adalah tertumpu sebahagian besar pada radiofrekuensi projek penyelidikan kanser.

Dalam eksperimen kanser hati, satu solusi karbon nanotube dinding-tunggal telah disuntik secara langsung ke dalam ketumbuhan-ketumbuhan. Empat ekor arnab yang dirawat adalah kemudiannya didedahkan selama dua minit pada rawatan radiofrekuensi, mengakibatkan pemusnahan terma ketumbuhan-ketumbuhan mereka.

Nanotube karbon adalah silinder-silinder kosong karbon murni kira-kira berbilion-bilion bagi satu meter, atau satu nanometer.

Ketumbuhan-ketumbuhan kumpulan kawalan yang telah dirawat oleh hanya pendedahan radiofrekuensi atau hanya oleh nanotube adalah tidak rosak.

Dalam eksperimen-eksperimen makmal, dua garisan sel-sel kanser hati dan satu jenis sel barah pankreas adalah dimusnahkan selepas dieramkan dengan nanotube dan terdedah kepada medan radiofrekuensi.

Medan-medan tenaga Radiofrekuensi menembusi jauh ke dalam tisu, maka ia mungkin boleh untuk menyampaikan haba di mana saja dalam badan jika nanotube yang disasarkan atau nanopartikel lain boleh dihantar ke sel-sel berkanser , kata Curley. Tanpa sasaran seperti itu, gelombang-gelombang radio akan melalui badan dengan tidak membahayakan.

Satu teknik yang invasif terkenal sebagai ablasi frekuensi radio adalah digunakan bagi merawat sesetengah ketumbuhan-ketumbuhan malignan, menurut pengarang-pengarang kajian. Ia memerlukan penyisipan jarum elektrod-elektrod secara terus ke dalam ketumbuhan-ketumbuhan. Kemusnahan tumor yang tidak lengkap berlaku dalam 5 ke 40 peratus kes, tisu normal adalah rosak dan kerumitan-kerumitan timbul dalam 10 peratus terhadap pesakit yang menderita kerosakan seumpama itu. Ablasi Radiofrekuensi adalah terhad kepada kanser hati, buah pinggang, payudara, paru-paru dan tulang.

Laporan kajian dari University of Texas M. D. Anderson Cancer Center , 1 Nov, 2007

Advertisements