Minuman yang semakin popular berkafein tinggi yang dipanggil minuman tenaga bukan sahaja boleh memberi kita satu kejutan peningkatan tenaga – mereka juga boleh meningkatkan kadar jantung dan tahap tekanan darah, penyelidik-penyelidik berkata pada hari Selasa minggu lepas.

Hasil-hasil satu kajian kecil membuat penyelidik-penyelidik untuk menasihatkan orang ramai yang mempunyai tekanan darah tinggi atau penyakit jantung bagi mengelakkan minuman tenaga kerana mereka boleh memberi kesan pada tekanan darah atau mengubah keberkesanan ubat-ubatan mereka.

Minuman itu umumnya mempunyai paras-paras tinggi kafein dan taurina, asid amino yang lazimnya dijumpai dalam makanan yang kaya dengan protein seperti daging dan ikan yang boleh menjejaskan fungsi jantung dan tekanan darah, penyelidik-penyelidik berkata.

“Kita lihat pertambahan dalam kedua-dua tekanan darah dan kadar jantung dalam sukarelawan sihat yang telah hanya duduk-duduk sahaja atas sebuah kerusi menonton wayang gambar. Mereka tidak melakukan senaman. Mereka berada pada keadaan rehat,” James Kalus dari Henry Ford Hospital di Detroit, yang mendahului kajian, berkata dalam satu temubual.

Pertambahan itu tidak naik ke tahap-tahap berbahaya dalam kumpulan 15 orang sukarelawan sihat, yang purata usia adalah 26 tahun, penyelidik-penyelidik berkata.

Tetapi pertambahan itu kemungkinan boleh jadi bermakna pada orang dengan penyakit kardiovaskular atau yang mengambil dadah untuk mengurangkan kadar jantung atau tekanan darah, mereka memberitahu pada satu pertemuan persatuan jantung Amerika di Orlando, Florida.

Produk-produk minuman tenaga bernama seperti Full Throttle (milik Coca Cola co.), Amp dan Rush. Red Bull, dibuat oleh syarikat Austria iaitu Bull GmbH, merupakan peneraju pasaran. Pasaran syarikat-syarikat minuman-minuman tenaga pelbagai sebagai minuman ringan yang dapat meningkatkan tenaga seseorang.

Kalus enggan menyatakan jenama minuman tenaga yang telah digunakan dalam kajian. Katanya minuman itu umumnya mengandungi bahan-bahan yang serupa.

Peserta-peserta kajian telah diberitahu supaya tidak menggunakan bentuk-bentuk lain kafein untuk dua hari sebelum permulaan kajian dan kemudian sepanjang satu kajian di mana mereka menggunakan dua tin minuman tenaga lebih tujuh hari setiap hari. Masing-masing mengandungi 80 miligram kafein dan 1,000 miligram taurina.

Kadar jantung sukarelawan meningkat kira-kira 8 peratus pada hari pertama dan 11 peratus pada hari ketujuh.

Tekanan darah sistol maksimum (Maximum systolic blood pressure) – jumlah atas dalam bacaan-bacaan tekanan darah yang mewakili tekanan apabila jantung mengecut – meningkat 8 peratus pada hari pertama dan 10 peratus pada hari ketujuh, kajian menunjukkan.

Tekanan darah diastol (Diastolic blood pressure) – angka dasar yang memberi tekanan apabila hati rehat antara degupan – meningkat kira-kira 7 peratus pada hari pertama dan 8 peratus pada hari ketujuh.

Kajian tidak mengenal pasti bahan-bahan yang bertanggung jawab pada perubahan, tetapi Kalus berkata ia mungkin adalah kafein dan taurina. Menurutnya lagi, kajian tidak mengalamatkan kemungkinan kesan-kesan kesihatan daripada cara sesetengah orang mengambil minuman ini, seperti mencampur mereka dengan alkohol.

Diubahsuai dari laporan berita Reuters, 6 Nov 2007