Sementara World Cancer Research Fund minggu lalu mengatakan daging merah, minuman yang manis dan alkohol semuanya menambah kemungkinan penyakit itu, ia juga mendapati bawang putih boleh mengurangkan peluang terkena kanser usus. Ia telah menyimpulkan terdapat ‘bukti praklinikal yang boleh dipertimbangkan, yang menyokong kesan anti kanser bawang putih dan beberapa komponen-komponen allyl sulphur’.

Walaupun WCRF memberi amaran bahaya daging proses, penjual daging dan peminat daging masih kekal optimistik. Kajian itu, yang menggunakan analisis daripada 7,000 kajian-kajian kanser dari seluruh dunia, berkata bahawa makanan seperti salami, daging peha dan bakon adalah demikian faktor risiko bagi kanser usus yang ia sepatutnya dipotong sepenuhnya daripada diet kita.

Kajian WCRF juga mengesyorkan hubungan antara penggunaan daging merah dan kanser usus, dan direkomenkan bahawa orang ramai perlu mengurangkan pengambilan mereka kepada 500g seminggu.

Profesor Martin Wiseman, pengarah projek untuk laporan itu, berkata semua orang patut makan satu biji atau kepala bawang putih satu minggu untuk menikmati manfaat kesihatan maksimum. ‘Ini adalah berita menarik,’ katanya. ‘Ia adalah satu perkara positif yang orang boleh lakukan, lebih baik dari sesuatu yang anda tidak harus dilakukan. Masukkan bawang putih, bawang merah, daun bawang, bawang spring dan lain-lain sayur-sayuran allium dalam diet anda bagi membantu mengurangkan risiko mendapatkan kanser usus.’

Henry Scowcroft, dari Cancer Research UK, berkata: ‘Itu semua adalah tentang keseimbangan – dan ini bermakna bahawa, malangnya, kesan-kesan negatif satu diet yang tidak sihat tidak boleh diimbangi oleh hanya makan lebih bawang putih. Jalan terbaik untuk mengurangkan peluang-peluang anda mendapat kanser usus adalah makan satu makanan seimbang dengan banyak sayur-sayuran dan gentian dan rendah dengan daging merah atau diproses dan alkohol.’

Advertisements