Awan terbina dari zarah-zarah kecil yang tidak terkira, sama ada titisan-titisan air atau hablur-hablur ais, atau campuran daripada dua, kata Grant Petty, seorang profesor sains atmosferik dan lautan di Universiti Wisconsin-Madison.

“Titisan-titisan air biasanya adalah kira-kira 10-20 mikrometer lebar dan panjang, atau kira-kira satu per dua puluh garis pusat tempoh pada akhir satu ayat,” kata Petty. “Satu isipadu udara saiz seketul kiub gula boleh mengandungi beribu-beribu titisan.”

Awan-awan adalah penting untuk banyak sebab. Mereka mencerminkan cahaya matahari dan memerangkap haba, dan demikian mempengaruhi pemanasan global. Mereka adalah juga punca hujan dan salji, dan hujan ribut, taufan dan angin puting beliung.

Awan-awan boleh tiba-tiba muncul di langit, kata Petty. “Apabila udara lembap naik, ia menjadi dingin sehingga wap yang tidak kelihatan yang ia bawa adalah bertindak untuk memulakan pemeluwapan sebagai titisan-titisan, sama seperti wap daripada paip hujan anda dalam bilik mandi anda yang dingin.”

Pada altitud suhu yang sangat tinggi dan sangat dingin (-40 F dan ke bawah), awan-awan hanya mengandungi hablur-hablur ais. Awan-awan ini selalunya kelihatan jarang atau berbulu. Awan-awan yang menghasilkan hujan dan salji adalah lebih panas, dan biasanya mengandungi satu kombinasi titisan-titisan air dan hablur-hablur ais, kata Petty lagi.

Laporan kajian dari Universiti Wisconsin-Madison , 14 April 2007

Advertisements