“Jauh lebih baik daripada kita,” kata Paul Miller, profesor klinikal oftalmologi perbandingan di Universiti Wisconsin-Madison.

“Anjing-anjing telah berkembang untuk melihat baik dalam kedua-dua cahaya cerah dan malap, manakala manusia hanya mampu melihat baik dalam cahaya terang. Tiada siapa agak yakin bagaimana seekor anjing dapat melihat lebih baik dalam cahaya malap, tetapi saya suspek yang anjing-anjing tidak sebaik kucing-kucing,” yang boleh melihat dalam cahaya yang enam kali lebih malap daripada had bawah kita. Anjing-anjing, katanya,”boleh barangkali melihat dalam cahaya lima kali lebih malap daripada seorang manusia boleh melihat.”

Anjing-anjing mempunyai banyak penyesuaian untuk penglihatan cahaya yang suram, kata Miller. Pupil yang besar membenarkan banyak cahaya masuk. Pusat retina mempunyai banyak sel (rod-rod) sensitif-cahaya , yang bekerja dengan baik dalam cahaya malap daripada kon mengesan-warna. Campuran peka cahaya dalam retina memberi respon kepada tahap cahaya rendah. Dan kanta adalah terletak lebih dekat ke retina, membuat gambaran atas retina lebih cerah.

Tetapi kelebihan berkenaan anjing yang terbesar adalah dipanggil tapetum. Struktur seperti cermin ini pada belakang mata mereflekkan cahaya, memberi retina satu peluang kedua untuk mendaftar cahaya yang telah memasuki mata. Walaupun tapetum menambah baik pandangan dalam cahaya malap, ia juga menabur sedikit cahaya, merendahkan pandangan anjing daripada 20:20 yang anda dan saya biasanya dapat melihat hingga kira-kira 20:80, Miller berkata. Tapetum juga menyebabkan mata anjing untuk bercahaya menyerlah pada waktu malam.

Laporan kajian dari Universiti Wisconsin – Madison

Advertisements