Labah-labah yang membuat sarang mengambil satu hos kelenjar-kelenjar sutera untuk mensintesis satu kepelbagaian filamen sutera dengan ciri-ciri mekanikal yang berbeza. Bagaimanapun ia adalah dengan meluas dipercayai bahawa kelenjar-kelenjar aciniform adalah suatu yang seumpama kilang sutera, tidak ada hubungan bukti kukuh protein-protein yang diperolehi dari aciniformn dengan sutera sehingga kini.

Craig Vierra dan rakan-rakan sekerja telah menemui yang kelenjar aciniform dalam labah-labah menghasilkan dan menyembul keluar suatu protein yang dahulunya tidak dikenalpasti, iaitu satu komponen bermacam jenis sutera.

Vierra dan rakan-rakan menggunakan spektroskopi besar untuk menganalisa kandungan protein dari dua jenis sutera: berbagai jenis yang digunakan pada kulit telurnya dan yang digunakan untuk membungkus mangsa. Dalam kedua-dua jenis itu mereka mendedahkan satu serat protein nipis dengan satu struktur yang sama dengan protein sutera yang lain yang dikenali sebagai AcSp1.

Apabila mereka memeriksa ungkapan protein baru ini, dinamakan protein seperti-AcSp1, dalam kelenjar-kelenjar sutera berbeza, mereka menemui tahap-tahap mRNA itu telah hadir pada 1000 kali ganda pekatan lebih tinggi dalam kalenjar aciniform berbanding dengan kelenjar-kelenjar lain.

Penyelidik-penyelidik menyatakan penemuan ini menarik minat sejak ia menunjukkan bahawa serat sutera aciniform tidak dibuat untuk satu tugas tertentu tetapi lebih dapat diintegrasikan ke berbagai jenis sutera.

Mereka merancang untuk terus mencirikan mekanik-mekanik sutera aciniform, tetapi mereka mencadangkan yang gentian nipis ini berkelakuan seperti benang untuk memegang serat sutera yang lebih tebal bersama-sama.

Laporan kajian dari American Society for Biochemistry and Molecular Biology


Advertisements