Tadi saya telah menonton rancangan Wanita Hari ini di Tv3, dan ada satu slot Penyakit DDD. Menurut doktor yang ditemuramah dalam rancangan tersebut, berdasarkan pengalamannya, pesakit termuda yang pernah mengadu sakit belakang yang berkaitan dengan penyakit DDD adalah berusia 26 tahun. Bermakna walaupun di usia muda tetapi sudah boleh terkena penyakit ini.
.
Ada beberapa tips untuk mencegah yang diberitahu oleh doktor tersebut, antaranya seperti sentiasa menjaga postur badan sewaktu melakukan aktiviti terutamanya apabila mengangkat suatu barang yang berat. Jangan amalkan membongkok badan sewaktu mengangkat barang berat. Juga bagi pekerja yang selalu bekerja sambil duduk, contohnya pekerja pejabat, hendaklah menjaga postur duduknya itu agar tidak membongkok sewaktu bekerja. Badan mesti sentiasa tegak dan kemas dan jangan asyik duduk sahaja memanjang, seeloknya cuba juga untuk aktifkan badan agar tidak terlalu terperap.
Apa itu DDD

Penyakit cakera merosot atau DDD (Degenerative Disc Disease) adalah salah satu punca lazim kebanyakan sakit bahagian bawah belakang, dan juga satu yang paling banyak disalah-ertikan. Banyak pesakit didiagnosis dengan sakit bahagian bawah belakang disebabkan penyakit DDD tertanya-tanya apa tujuan sebenar diagnosis ini bagi mereka.

Sebahagian besar kekeliruan pesakit ialah bahawa penyakit cakera merosot itu berbunyi seperti satu keadaan progresif yang sangat mengancam. Bagaimanapun, keadaan ini bukan dengan tegas merosot dan sebenarnya bukan satu penyakit.

Kemerosotan cakera adalah sebahagian dari proses penuaan dan sepanjang masa manusia akan mempamerkan perubahan dalam cakera mereka selaras dengan satu darjah yang lebih besar atau kurang kemerosotan. Bagaimanapun, tidak semua orang akan mengalami simptom ini. Sebenarnya, DDD adalah agak berubah-ubah dalam sifat dan kekerasannya.

DDD boleh menjurus kepada gangguan seperti;

* Lumbar pada stenosis tulang belakang (penyempitan saluran yang menempatkan saraf tunjang dan akar-akar saraf)

* Spondylolisthesis (cakera tergelincir ke hadapan)

* Retrospondylolisthesis (cakera tergelincir ke belakang)

Kemerosotan dalam cakera adalah normal dan bukan dalam dirinya sendiri satu masalah. Bagaimanapun, kesakitan akan berlaku apabila cakera ini atau pertumbuhan tulang merangsangkan cubitan dan meletakkan tekanan pada akar-akar saraf berdekatan atau saraf tunjang.

DDD akan menyebabkan

* Penuaan adalah punca paling biasa kemerosotan cakera.

* Apabila badan merentasi masa, cakera dalam tulang belakang menyahhidrat atau menjadi kering, dan hilang keupayaan mereka untuk bertindak sebagai penyerap kejutan antara vertebra badan.

* Tulang-tulang dan ligamen yang membentuk tulang belakang juga menjadi kurang fleksibel dan menebal.

* Berbeza dengan otot-otot, bekalan darah untuk cakera adalah sedikit, maka mereka tidak mempunyai kuasa-kuasa pembaik-pulihan.

Simptom

* Banyak kali, orang menderita DDD tidak menunjukkan simptom-simptom.

* Apabila simptom-simptom hadir, sakit belakang kronik dengan atau tanpa radiasi ke pinggang atau derita sakit dalam punggung dan atau belakang paha boleh dilihat dengan berjalan.

* Simptom-simptom lain termasuk kesakitan yang umumnya lebih buruk dengan duduk, membongkok, mengangkat dan memutar.

Sila dapatkan rawatan dari pakar-pakar yang berkaitan jika anda mengalami simptom di atas. Wallahu a’lam

Sumber :

1 – Spine-health

2 – Medtronic

3 – Tv3