Assalaamu’alaikum w.b.t……. Berikut adalah petikan terjemahan dari ucapan mufti besar Arab Saudi iaitu Syeikh Abdul Aziz AlSyeikh ketika membaca khutbah di Arafah untuk jemaah-jemaah haji dan makmum pada solat Jumaat lalu.

Mufti besar Arab Saudi iaitu Sheikh Abdul Aziz Al-Asheikh, dalam khutbah di Arafah, memperingatkan umat Islam terhadap ideologi menyeleweng. Dia mendesak Muslim di seluruh dunia untuk mematuhi prinsip-prinsip sejati Islam.

“Masalah yang paling serius komuniti Muslim hadapi akhir-akhir ini ialah penyelewengan ideologi / fahaman. Orang-orang yang menyeleweng telah meninggalkan prinsip-prinsip yang benar dalam Islam dan mengambil keyakinan yang salah. Oleh kerana itu pematuhan terhadap keyakinan yang benar adalah salah satu tugas yang paling penting terhadap seorang muslim, “Al-Asheikh berkata dalam khutbahnya sebelum dia mengimamkan solat Jumaat di masjid Namira.

Al-Asheikh mengutuk operasi keganasan dan bunuh diri secara tegas. “Operasi bunuh diri telah menjadi kutukan wilayah muslim. Lelaki, wanita dan anak-anak yang tidak bersalah terbunuh dan penempatan mereka musnah, “katanya.

Al-Asheikh juga memperingatkan umat Islam untuk tidak menjadi alat di tangan musuh-musuh mereka. “Keganasan adalah cabaran yang paling berbahaya bagi umat Islam dan seluruh dunia hadapi. Ia telah mengambil pelbagai bentuk dan keadaan. Ada orang menggunakannya untuk memajukan kepentingan mereka, “katanya.

“Muslim sepanjang sejarah telah menghadapi pelbagai cabaran dan konspirasi melawannya, tetapi Islam telah keluar sebagai pemenang melawan segala cabaran seperti itu kerana ia adalah agama Allah yang ditubuhkan pada kebenaran dan direka agar sesuai dengan sifat manusia,” kata Al-Asheikh. “Musuh-musuh Islam pada zaman moden tidak berbeza daripada musuh-musuh mereka di masa lalu. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa mereka menukar strategi mereka untuk menyesuaikan dengan perubahan zaman. “

Merujuk kepada orang-orang yang cuba untuk mempolitikkan Haji, mufti berkata: “Orang-orang yang lalai cuba untuk mempolitikkan Haji bertujuan untuk mengganggu keselamatan dan menciptakan kekacauan di tanah ini. Dan Allah tidak akan membiarkan hal itu terjadi dan orang-orang yang beriman tidak akan (menerimanya). “

Al-Asheikh memperingatkan orang-orang yang beriman bahawa musuh-musuh Islam berusaha untuk merosakkan makna teks-teks Islam. “Mereka telah cuba untuk mengubah makna Al Quran dan tradisi mengatakan bahawa mereka sedang melihat teks daripada sudut pandang yang berbeza,” kata ilmuan itu.

Dunia sedang menunggu seorang penyelamat dan tidak ada penyelamat selain Islam, kata syeikh. Dia menekankan peranan sistem ekonomi Islam dalam menyelamatkan dunia daripada kesengsaraan dari sistem ekonomi saat ini. Dia mendesak pengindustri-pengindustri muslim untuk mencipta persekitaran industri yang memberikan bantuan kepada masyarakat Muslim miskin untuk memperbaiki kehidupan mereka.

Alsheikh dipanggil oleh pemimpin-pemimpin Muslim untuk menerapkan sistem Syariah di negara mereka dan menjamin kestabilan dan keamanan di negara mereka. Beliau menyeru para pemimpin dunia agar berhenti daripada perlumbaan senjata dan sebaliknya cuba simpan wang untuk menamatkan kemiskinan.

Sumber – Arab News

Sememangnya aktiviti pengganasan adalah agenda musuh-musuh Islam untuk menuduh dan memburuk-burukkan AGAMA yang suci ini. Mereka tidak ada hujjah dan alasan untuk menjatuhkan dan mengatakan Islam itu tidak benar, maka mereka cipta pelbagai cara lain untuk merosakkan mata hati manusia agar memandang serong terhadap Islam.

Semoga mereka-mereka yang beragama Islam tidak mengikut emosi dan berbuat sesuka hati tanpa menghiraukan keadaan orang-orang lain yang tidak bersalah di persekitaran. Semoga kita dapat sabar dalam ujian hidup dan bertindak menurut batas-batas yang telah ditetapkan dalam Islam sendiri. Semoga Allah melimpahkan rahmat dan berkatNya ke atas kita semua, amiin.

Sememangnya masalah kita semua sekarang ini pun masih mahu berlumba-lumba mengejar kemewahan, kehebatan, mengumpul kekayaan untuk kesenangan diri dan keluarga semata sedangkan orang-orang di sekeliling kita ramai yang berada dalam kesempitan hidup, kesusahan, menderita sakit dan sebagainya. Siapa mereka itu kepada kita? Bukankah mereka adalah saudara-saudara kita juga?

Tidak takutkah kita bahawa di sana nanti akan disoalkan kepada kita, ke mana segala harta benda kita dibelanjakan? Tidak takutkah kita apabila kita disoal tentang kita bersenang-lenang dengan harta benda kita, sedangkan jiran-jiran dan orang-orang di kampung kita ada yang menderita kesempitan hidup, kelaparan dan seumpamanya?

Di mana penghayatan kita terhadap hadith yang bermaksud, “Tidak beriman seseorang daripada kamu sehingga dia mengasihi saudaranya seperti mana dia mengasihi dirinya sendiri.” Hadith Riwayat Al-Bukhari

“Demi Allah yang memakmurkan dunia, kamu tidak akan masuk syurga sehingga kamu beriman, kamu tidak akan beriman sehinggalah kamu berkasih sayang antara satu sama lain” Hadith Riwayat Muslim

“Dan apabila ia berpaling (dari mukamu), ia berjalan di bumi untuk mengadakan kerosakan padanya, dan merosakkan tanaman-tanaman dan binatang ternak, dan Allah tidak menyukai kebinasaan” Surah Al Baqarah : Ayat 205

“Maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketaqwaan. Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu. Dan sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya.” Surah AsSyams : Ayat 8 – 10

Advertisement