Sebuah kajian oleh para pengkaji dari University of Melbourne menunjukkan bahawa wanita yang menderita depresi / kemurungan, boleh menambahkannya dengan diet yang tidak sihat dan makanan proses.
.
Mereka mendapati bahawa gangguan suasana hati yang lebih umum pada wanita usia 20 – 93, yang lebih daripada 10 tahun, makan terutamanya makanan yang diproses, yang disaring, dan makanan berlemak tinggi.
.
“Tidak ada keajaiban diet, ‘Dr Felice Jacka berkata, tetapi menambah makan makanan terutamanya sayuran, buah-buahan, makanan gandum, produk susu rendah lemak, dan daging tanpa lemak, dan menjadikan makanan yang diproses dan manisan sebagai makanan yang dimakan jarang-jarang sekali, akan membantu kesihatan fizikal dan mungkin juga menyokong kesejahteraan mental.
.
Pasukan Jacka menaksirkan diet dan penilaian psikiatri yang dikumpulkan lebih dari 10 tahun dari 1,046 wanita.
.
Sebanyak 925 wanita yang bebas daripada gangguan suasana hati, manakala 121 mengalami depresif dan / atau gangguan keresahan.
.
Ketika mereka ditaksirkan bagaimana diet boleh berhubungan dengan gangguan suasana hati, mereka mendapati bahawa diet ‘Barat’ – terutamanya makan burger, roti putih, pizza, kerepek, minuman susu berperisa, bir, dan makanan bergula – dikaitkan dengan lebih dari 50 peratus lebih besar kemungkinan untuk gangguan depresi.
.
Sebaliknya, kedua-dua depresi dan gangguan kemurungan muncul sekitar 30 peratus di antara wanita cenderung makan lebih diet ‘tradisional’ Australia – sebahagian besar dari sayuran, buah-buahan, daging lembu, domba, ikan, dan makanan gandum.
.
Hubungan-hubungan ini tetap tinggal ketika pasukan penyelidik telah membenarkan pelbagai faktor termasuk usia, berat badan, status sosial dan ekonomi, pendidikan, aktiviti fizikal, merokok, dan kebiasaan minum alkohol.
.
Tapi analisis ubah-suai yang sama pada wanita yang sering memakan buah-buahan, salad, ikan, tauhu, kacang-kacangan, yogurt, dan wain merah tidak menunjukkan hubungan serupa.
.
Para peneliti mengatakan penemuan itu menyoroti perlunya penyiasatan tambahan untuk menentukan apakah pemakanan yang tidak sihat menyebabkan menurunnya kesihatan mental atau sebaliknya.
.
Maklumat kajian telah diterbitkan dalam American Journal of Psychiatry.
.

Sumber:

– Daily Mail
– Reuters

Advertisement