Ron Paul (ahli kongres parti Republican , juga merupakan seorang ahli fizik) mengatakan CIA mempunyai kesan melakukan “rampasan kuasa” terhadap kerajaan AS, dan badan perisikan ini harus “dibawa keluar.”
.
Bercakap kepada hadirin yang berfikiran sama iaitu libertarian di kempen untuk kebebasan (liberty) di persidangan serantau di Atlanta minggu lepas, Republican Texas itu berkata:
.
“Telah berlaku rampasan kuasa, adakah kamu sudah dengar? Ianya rampasan kuasa CIA. CIA menjalankan segala sesuatu, mereka menjalankan tentera. Mereka orang-orang yang melobi peluru berpandu (missile) dan bom pada banyak negara. … Dan tentu saja CIA adalah setiap bit adalah berahsia seperti Federal Reserve. … Dan kemudian fikirkan kerosakan yang telah mereka lakukan kerana mereka ditubuhkan [selepas] Perang Dunia II. Mereka adalah kerajaan kepada diri mereka sendiri. Mereka dalam perniagaan, dalam perniagaan dadah, mereka membuang diktator … Kita perlu buang CIA.”
.
Paul nampaknya merujuk pada laporan berita bahawa CIA sangat terlibat dalam serangan udara terhadap sasaran-sasaran Al-Qaeda di Afghanistan dan Pakistan. Bom bunuh diri akhir tahun lalu terhadap Forward Operating Base Chapman di Afghanistan mengambil nyawa tujuh mata-mata CIA, termasuk dua kontrak daripada Blackwater. Kejadian itu menunjukkan penglibatan CIA dalam usaha perang.
.
Paul merujuk pada CIA terlibat “dalam perniagaan dadah” merujuk pada tuduhan bahawa CIA telah membiayai sebahagian dari operasi-operasi rahsia dengan hasil pendapatan dari perniagaan dadah. Dakwaan itu adalah yang paling terkenal dibuat dalam laporan siasatan pada tahun 1996 dari San Jose Mercury-News, yang menyatakan bahawa kokain dari perang saudara Contra-Sandinista di Nicaragua telah dibawa masuk ke jalan-jalan di Los Angeles melalui CIA.

Via – The Raw Story

Advertisements