Banyak haiwan lahir tanpa bapa

8 Komen


Salaamun alaikum w.b.t……. dan selamat sejahtera. Straight to the point –> Istilah Parthenogenesis berasal dari perkataan Greek παρθένος parthenos, “virgin”, + γένεσις genesis, “birth”. Maka maknanya dalam Bahasa Melayu ialah “kelahiran dara”. Ianya adalah suatu bentuk pembiakan aseksual ditemui pada si betina, di mana pertumbuhan dan perkembangan embrio berlaku tanpa persenyawaan oleh si jantan.

Parthenogenesis biasanya berlaku pada sesetengah spesis haiwan invertebrata seperti (Kutu air, kutu daun, nematoda, beberapa jenis lebah, beberapa jenis Phasmida, beberapa spesies kalajengking, dan Wasp parasit) dan juga beberapa spesis haiwan vertebrata seperti (sesetengah reptilia, ikan, dan jarang-jarang terdapat pada burung dan ikan jerung, terutamanya jerung jenis Hammerhead).

Sedangkan haiwan pun ada yang lahir tanpa bapa, maka mengapa perlu dikatakan kelahiran Yesus / Nabi Isa a.s tanpa bapa itu bahawa Yesus adalah Tuhan atau anak Tuhan? Mengapa tidak katakan sahaja haiwan-haiwan yang lahir tanpa bapa itu juga Tuhan? Bukti-bukti kelahiran tanpa bapa pada haiwan-haiwan ini juga membuktikan secara saintifik bahawa tidak mustahil ianya juga berlaku kepada manusia dan tidak semestinya yang lahir itu adalah ANAK TUHAN, kerana TUHAN tidak mempunyai ANAK.

Lagi

Advertisements

Lipas dan belalang kunyit mungkin boleh membantu memerangi MRSA dan E.Coli

7 Komen


Salaam. Siapa sangka, serangga yang dikenali mempunyai imej yang kotor, boleh menjadi ubat kuat untuk memerangi MRSA dan E.coli. Serangga-serangga ini mengandungi molekul antibiotik yang kuat di otak mereka yang boleh digunakan untuk membangunkan perubatan baru melawan MRSA dan bakteria E coli, kata para saintis di Universiti Nottingham.

Mereka telah mengenalpasti sehingga sembilan molekul yang berbeza dalam tisu-tisu lipas dan belalang yang beracun terhadap bakteria dan mereka berharap akan membuka jalan bagi rawatan baru untuk pertahanan multi-ubat jangkitan bakteria.

Tisu-tisu otak dan sistem saraf serangga boleh membunuh lebih daripada 90%  MRSA dan bakteria E.coli, tanpa membahayakan sel-sel manusia.

Simon Lee, seorang penyelidik pascasarjana yang menyajikan karyanya di musim gugur  pada pertemuan Society for General Microbiology di Nottingham, berkata: “Kami berharap bahawa molekul-molekul ini akhirnya dapat dikembangkan menjadi rawatan untuk E. coli dan jangkitan MRSA yang semakin bertahan terhadap ubat-ubatan saat ini .

Lagi

Email dari Spammer yang mengaku sebagai alamat email kita

3 Komen


Salaamun alaikum w.b.t…….  Masih tak habis-habis lagi cerita panas berkenaan Ariel Peterpan yang sudah digelarkan juga sebagai Ariel Peterporn sekarang, ih ih ih.  Nasihat saya pada diri saya sendiri dan juga siapa-siapa sahaja, JANGAN lah mudah percaya dan kemudian sebarkan berita-berita yang berunsur tuduhan berat dan fitnah.

Biarlah orang nak sembang sana-sini berkenaan perbuatan dalam video tu, tetapi harap-harap kita tidak join sama kerana dibimbangi akan termasuk dalam kategori membuat fitnah. Ingatlah, dosa FITNAH lebih berat dan besar lagi na’uzubillah.  Tunggu sahaja keputusan perbicaraan nanti bagaimana.

Tetapi bukan hal Ariel yang nak saya sembangkan di sini,  TETAPI perbuatan khianat yang saya baru saja alami iaitu ada spammer2 yang menggunakan  alamat email saya dan menghantar email ke alamat email orang lain yang kononnya saya ni menjual pil Viagra dan sebagainya , huhu camam2.  Ambe menjadi penjual pil Viagra terus!!

Saya yakin, ramai lagi yang sudah terkena sebegini dan mungkin juga ada yang dah terkena tetapi masih tidak tahu bahawa alamat email dia telah disalahgunakan, di samping orang yang menerima email yang disalahguna itu tidak memberitahunya.  Saya rasa ini mesti kerja pihak-pihak yang luar yang telah menerima pendaftaran email dari kita.  Maka mereka boleh menggunakan alamat email kita sesuka hati hantar ke mana-mana dan yang mendapat malu adalah kita, mereka terlepas.

Itu saja perkongsian dari saya yang sudah tidak banyak masa untuk menulis dalam blog ini sekarang.  Semoga kita dapat lebih alert / berwaspada selepas ini dan kepada sesiapa yang ada menerima email pelik-pelik dari rakan dia tu harap beritahu lah rakan dia tu awal-awal.  Jangan pula nanti ada yang MENUDUH rakan dia yang buat begitu (seperti contohnya menjual pil Viagra), ini boleh menimbulkan prasangka buruk dan fitnah pula, na’uzubillah.

Baarokallahu lii wa lakum  🙂

 

 

Diet tidak sihat dan makanan proses menggalakkan kemurungan pada wanita

Tinggalkan komen


Sebuah kajian oleh para pengkaji dari University of Melbourne menunjukkan bahawa wanita yang menderita depresi / kemurungan, boleh menambahkannya dengan diet yang tidak sihat dan makanan proses.
.
Mereka mendapati bahawa gangguan suasana hati yang lebih umum pada wanita usia 20 – 93, yang lebih daripada 10 tahun, makan terutamanya makanan yang diproses, yang disaring, dan makanan berlemak tinggi.
.
“Tidak ada keajaiban diet, ‘Dr Felice Jacka berkata, tetapi menambah makan makanan terutamanya sayuran, buah-buahan, makanan gandum, produk susu rendah lemak, dan daging tanpa lemak, dan menjadikan makanan yang diproses dan manisan sebagai makanan yang dimakan jarang-jarang sekali, akan membantu kesihatan fizikal dan mungkin juga menyokong kesejahteraan mental.
.
Pasukan Jacka menaksirkan diet dan penilaian psikiatri yang dikumpulkan lebih dari 10 tahun dari 1,046 wanita.
.
Sebanyak 925 wanita yang bebas daripada gangguan suasana hati, manakala 121 mengalami depresif dan / atau gangguan keresahan.
.
Ketika mereka ditaksirkan bagaimana diet boleh berhubungan dengan gangguan suasana hati, mereka mendapati bahawa diet ‘Barat’ – terutamanya makan burger, roti putih, pizza, kerepek, minuman susu berperisa, bir, dan makanan bergula – dikaitkan dengan lebih dari 50 peratus lebih besar kemungkinan untuk gangguan depresi.
.

Bawang putih dan bawang merah boleh mencegah Selsema Babi?

2 Komen


Assalaamu’alaikum w.b.t……. Sememangnya pelbagai penyakit muncul di dunia ini akibat perbuatan manusia-manusia sendiri. Allah S.w.t izin belaka manusia nak buat jahat atau baik, tetapi tunggu sahajalah nasib di akhirat nanti jika kita selalu sangat suka buat jahat. Dan mengikut kajian juga banyak virus yang keluar dari dulu sampai sekarang adalah ciptaan pihak Illuminati kerana mahu memupuskan populasi manusia di dunia. Akan saya jelaskan panjang lebar lagi insyaAllah dalam post akan datang berkenaan Illuminati dan kesihatan manusia insyaAllah.

Sekarang ini kita tumpukan dahulu kepada penyelesaian kepada penyakit Swine Flu / Selsema Babi yang disebabkan oleh Virus H1N1.

Laporan terbaru dari AFP menyebut bahawa askar-askar Moldova disuruh memakan bawang putih dan bawang merah dalam diet harian mereka untuk menghindari Swine Flu (Selsema babi). 24 orang dari 6,500 askar Moldova terkena jangkitan virus H1N1 sejak dua minggu lepas.

“Kami telah memperkenalkan tambahan 25 gram (satu aun) bawang merah dan 15 gram bawang putih dalam catuan sehari-hari mereka, ” ketua doktor kementerian pertahanan, Sergiu Vasilita memberitahu AFP.

Fakta penting: Dianggarkan bahawa setiap tahun antara 250,000 – 500,000 orang meninggal kesan dari flu! Memang benar, jadi ingatlah ini dalam perspektif anda. Apa yang nampaknya lebih mungkin adalah bahawa perhatian tambahan terhadap selsema babi hanya membawa perhatian kepada apa saja tentang bentuk flu/selsema boleh dilakukan.

Lagi

Memakai mini skirt mungkin boleh menyebabkan penyakit buah pinggang dan isu ginekologis

Tinggalkan komen


Wanita sering lupa tentang masalah-masalah kesihatan yang berkaitan dengan mini skirt. Sebenarnya, para doktor dan urologis, mengadu tentang pesakit-pesakit wanita mereka yang menderita pielonefritis, sistitis, dan epididimitis.
.
Wanita yang duduk di bangku logam, tangga-tangga batu atau memakai mini skirt dalam cuaca sejuk biasanya akan menderita penyakit-penyakit tersebut.
.
Selain penyakit di atas, anda juga boleh terkena radiculitis atau sciatica (penyakit pada pinggang), keduanya sangat menyakitkan. Dan kes yang jarang-jarang berlaku boleh menyebabkan kepada kemandulan.
.
Masalah lainnya adalah bahawa perempuan yang memakai mini skirt sering merawat ‘selsema’ mereka dengan ubat-ubatan buatan sendiri tanpa berunding dengan doktor. Wanita yang menghadapi gejala-gejala penyakit sistem pembiakan wanita perlu berunding dengan doktor tanpa mengira panjang skirt mereka dan mengelakkan diagnostik diri sendiri.
.
Kemungkinan bahawa mereka mungkin memerlukan bantuan tidak hanya OB / Gyn tetapi juga seorang urologis atau venerologis.
.
Gejala penyakit ginekologis dan urologis adalah mirip antara satu sama lain. Oleh kerana itu, dianjurkan bahawa pakar-pakar tadi ditemui. Jika gejala diabaikan, suatu penyakit boleh menjadi kronik.
.
Seorang doktor akan mengesyorkan prosedur diagnostik untuk membantu mengesan kuman patogen yang menyebabkan penyakit.
.

Sumber – medpulse.ru

Apakah penyebab rabun malam dan kaedah mengatasinya

4 Komen


Rabun malam adalah satu keadaan di mana penghidapnya rabun semasa matahari terbenam. Ianya adalah ketidakupayaan seseorang untuk melihat pada waktu malam dan apabila dalam cahaya yang malap.
.
Sebenarnya rabun malam merupakan satu penyakit yang disebabkan oleh kekurangan Vitamin A dalam makanan yang menyebabkan sel mata yang kering dan menghadkan keupayaan untuk menguruskan intensiti (ketumpatan) cahaya.
.
Kesan sampingan yang lain termasuk kulit menjadi kasar dan bersisik di tangan dan kaki.
.
Pembentukan gigi dan pertumbuhan badan juga mendapat gangguan dan dalam beberapa kes kornea sangat kering dan legap dan membawa kepada buta.

Rabun malam pada ibu hamil juga adalah gejala kekurangan vitamin A.

.

Kaedah mengatasi rabun malam

Suplemen pil vitamin A dalam masa kehamilan, dapat menurunkan angka kematian ibu dan bayi, insyaAllah. Sebuah kajian tentang kesihatan ibu di bahagian selatan Nepal menemui bahawa vitamin A dos rendah atau beta-carotene tambahan dan bahan pangan yang banyak mengandungi vitamin A dapat menurunkan peratus kematian ibu rata-rata 44%.
.
Mereka yang menghidapi rabun malam perlu mengambil lebih banyak sayuran berdaun terutama bayam, hati, mentega, buah-buahan, lobak merah, labu, susu dan ikan di dalam diet bagi mendapatkan lebih banyak vitamin A. Amalkan setiap hari Insya-Allah anda dapat mengatasi masalah ini.
.

Sumber

1 – CyBerita
2 – kesrepro.info
3 – elitehealthfood.com

Older Entries