Email dari Spammer yang mengaku sebagai alamat email kita

3 Komen


Salaamun alaikum w.b.t…….  Masih tak habis-habis lagi cerita panas berkenaan Ariel Peterpan yang sudah digelarkan juga sebagai Ariel Peterporn sekarang, ih ih ih.  Nasihat saya pada diri saya sendiri dan juga siapa-siapa sahaja, JANGAN lah mudah percaya dan kemudian sebarkan berita-berita yang berunsur tuduhan berat dan fitnah.

Biarlah orang nak sembang sana-sini berkenaan perbuatan dalam video tu, tetapi harap-harap kita tidak join sama kerana dibimbangi akan termasuk dalam kategori membuat fitnah. Ingatlah, dosa FITNAH lebih berat dan besar lagi na’uzubillah.  Tunggu sahaja keputusan perbicaraan nanti bagaimana.

Tetapi bukan hal Ariel yang nak saya sembangkan di sini,  TETAPI perbuatan khianat yang saya baru saja alami iaitu ada spammer2 yang menggunakan  alamat email saya dan menghantar email ke alamat email orang lain yang kononnya saya ni menjual pil Viagra dan sebagainya , huhu camam2.  Ambe menjadi penjual pil Viagra terus!!

Saya yakin, ramai lagi yang sudah terkena sebegini dan mungkin juga ada yang dah terkena tetapi masih tidak tahu bahawa alamat email dia telah disalahgunakan, di samping orang yang menerima email yang disalahguna itu tidak memberitahunya.  Saya rasa ini mesti kerja pihak-pihak yang luar yang telah menerima pendaftaran email dari kita.  Maka mereka boleh menggunakan alamat email kita sesuka hati hantar ke mana-mana dan yang mendapat malu adalah kita, mereka terlepas.

Itu saja perkongsian dari saya yang sudah tidak banyak masa untuk menulis dalam blog ini sekarang.  Semoga kita dapat lebih alert / berwaspada selepas ini dan kepada sesiapa yang ada menerima email pelik-pelik dari rakan dia tu harap beritahu lah rakan dia tu awal-awal.  Jangan pula nanti ada yang MENUDUH rakan dia yang buat begitu (seperti contohnya menjual pil Viagra), ini boleh menimbulkan prasangka buruk dan fitnah pula, na’uzubillah.

Baarokallahu lii wa lakum  🙂

 

 

Email penipu yang menyamar sebagai Maybank2u

4 Komen


Assalaamu’alaikum w.b.t……. Sungguh banyak terjadi mereka2 yang kehilangan wang di akaun2 bank, terutamanya bagi yang berurusan secara online. Dan sungguh memalukan, wujud juga manusia2 yang kononnya pandai IT tetapi berhati jahat dan rakus mahu membolot wang manusia lain secara HARAM dan tanpa belas kasihan.

Hari ini saya ada terima pula email dari scammer yang menyamar menjadi Maybank2u. Saya yakin ramai yang sudah mengetahui tentang hal ini,  tetapi saya cuba menulis di sini agar menjadi PERINGATAN dan langkah mencegah bagi sesiapa yang masih belum tahu.

Di bawah ini adalah contoh email yang saya terima;

https://i0.wp.com/i37.tinypic.com/2ugmcd4.gif

Unblock your Account ,

For security reasons, your maybank2u.com account has been blocked due
to inactivity or because of too many failed login attempts.
You must authenticate again.

Please login at maybank2u to restore your account access.

Maybank Berhad
https://www.maybank2u.com.my

We apologize for any inconvenience this may cause.

© 2001-08 Maybank. All rights reserved.

Di dalam email tersebut diletakkan kononnya LINK ke  maybank2u.com.   Tetapi jika anda highlight / hover link tersebut , di status bar (bahagian bawah)  pada browser internet anda akan menunjukkan URL ke laman web  http://mail.bannick.net , bukannya https://www.maybank2u.com.my yang sepatutnya.  Begitu juga jika anda klik LINK tersebut, ia akan menuju ke  http://mail.bannick.net , perhatikan pada kotak URL di bahagian atas browser anda untuk memastikannya.   Dan jika ianya menunjukkan bahawa anda berada di website http://mail.bannick.net,  maka tinggalkan saja laman web tersebut, kerana itu hanya lah satu PENIPUAN untuk merampas duit di dalam akaun bank anda.  Mereka mahukan password anda sahaja.

Lagi

Jalankan Windows XP dalam Linux Mint 7

2 Komen


Assalaamu’alaikum w.b.t… Hhhmmm ambe baru try install WinXp dalam Linux Mint 7 sehari dua ni, tetapi nampaknya tidak begitu memuaskan hati sangat setakat ni. Harap2 ada yang pakar Linux dapat membantu ku di sini. Ingatkan pada mulanya ia dapat baca semua partition yang ada dalam hard disk, tetapi rupa2nya ia dapat baca partition yang dibuat ketika mahu create Virtual machine tu sahaja.

Program yang digunakan untuk install Windows XP ke dalam Linux ini sudah tentu lah saya gunakan VirtualBox OSE.  Ianya lebih kurang sama dengan VmWare cuma VirtualBox adalah open source (bermakna ianya percuma).   Tetapi malangnya saya terpaksa install balik semua program Windows yang ingin digunakan di dalam tu. Bermakna, penggunaan ruang hard disk yang lebih lagi huhu. Di bawah ini adalah snapshot virtual machine tersebut ;

Tetapi yang menariknya, kita boleh jalankan program2 Windows dalam Linux menerusi mesin virtual (virtual machine) tu. Dan jika kita mahu restart / reboot windows dalam tu, tak perlu restart linux. Kita dapat lihat windows reboot dalam kotak VirtualBox tu atau minimize kan dia sambil boleh buat kerja lain dalam Linux OS.

Lagi

Bagaimana nak tahu serial number atau product key Windows anda dengan mudah

17 Komen


Salaam. Hhmm dah lama tak menulis pasal komputer kat blog ni. Rindu jugak rasanya nak menulis pasal komputer di sini huhu.  Kali ni saja nak kongsi yang mungkin ramai dah tahu, cuma harap dapat membantu kepada yang masih tidak tahu.

Ini khusus jika serial number kita hilang dan sewaktu dengannya. Ada ketikanya nombor siri / serial number Windows kita ni penting untuk diketahui, terutamanya ketika kita mahu sahkan/Validate Windows kita dengan percuma. Lepas kita validate Windows, maka kita boleh update dan download perisian2 dari laman web Microsoft dengan sewenang2nya tanpa di cop sebagai Windows pirate hehe

Cara nak tahu serial number Windows kita mudah saja, hanya download software Keyfinder 2.0.1 dari magicalbelly.com . Ianya adalah perisian open source iaitu boleh diperolehi dengan percuma sahaja. Selepas download, unzip file tersebut dan buka Keyfinder.exe. Secara automatik dia akan paparkan serial number Windows anda, seperti gambar di bawah ni;

Lagi

Microsoft ingin tawarkan antivirus dan internet security PERCUMA

3 Komen


Assalaamu’alaikum w.b.t.. dan selamat sejahtera…  Lagi taktik bisnes dari gergasi software dunia iaitu Microsoft. Pihak mereka berkata kemungkinan mulai pertengahan tahun depan iaitu dari akhir Jun 2009, Microsoft akan berhenti menjual perisian OneCare security dan akan mengedarkannya secara total PERCUMA pula. Dan ini mungkin merupakan satu berita baik kepada mereka2 yang tidak suka membeli perisian antivirus atau tidak mampu untuk membelinya.

Sememangnya masih ada lagi perisian antivirus percuma di luar sana seperti Avast dan AVG, tetapi servis yang ditawarkan oleh mereka bagi versi percuma adalah TERHAD. Servis penuh hanya disediakan bagi perisian yang berbayar / full edition. Ini berlainan dengan OneCare Security oleh Microsoft nanti, iaitu servisnya adalah menyeluruh sama seperti perisian berbayar mereka yang tidak berapa popular di pasaran sekarang.  Perisian antivirus percuma itu nanti akan dikenali dengan code-name nya Morro.

Menurut Microsoft, perisian itu akan menggunakan lagi sedikit dari sumber sistem. Bermakna ianya sesuai juga kepada komputer yang mempunyai tahap pemprosesan yang rendah dan talian internet bandwidth rendah. Walaubagaimana pun, setelah anda cuba sendiri nanti baru akan dapat merasai tahap kesesuaiannya dengan komputer anda insyaALlah.

Mungkin sudah hampir tiba masanya untuk anda mengucapkan SELAMAT TINGGAL kepada Mcafee, Symantec, AVG, Bitdefender, Avira dan sebagainya. Dan saya rasa mungkin akan berlaku satu perubahan yang ketara sekali dalam dunia antivirus mulai pertengahan tahun hadapan. Sama2 kita saksikannya nanti insyaAllah.

Maka kepada yang ingin menggunakan perisian antivirus yang servisnya menyeluruh dan boleh di download secara percuma maka bersedialah untuk menukar penggunaan antivirus nanti. Tetapi anda sendiri yang mesti menanggung risiko sama ada ianya lebih baik atau lebih tak berapa baik. All the best  🙂

 

Firefox 3.1 Beta 1 mahu menandingi Google Chrome

1 Komen


Assalaamu’alaikum w.b.t…..  Hhhmmm mungkin Google Chrome telah membuka mata team dari Mozilla firefox menyebabkan mereka pun bertungkus lumus untuk memperhebatkan Internet browser mereka sekarang. Memang betul2 bersaing mereka ni, tapi tak tahu lah lama mana Mozilla dapat bertahan. Mungkin last2 nanti akan dibeli oleh Google juga, wallahu a’lam.

Dengan itu Mozilla telah melepaskan pelayar internet terbaru mereka iaitu Firefox 3.1 Beta 1.  Pelayar ini menggunakan enjin TraceMonkey JavaScript dan perender Gecko versi 1.9.1. Tracemonkey ini dikatakan lebih 40 kali lebih laju dari enjin sebelumnya iaitu SpiderMonkey.  Di mana Google Chrome pula menggunakan enjin yang diberi nama V8, hhmm macam kereta plak yerrr.

Versi enjin perender Gecko terbaru ini dikatakan menyokong property tertentu pada CSS 2.1 dan CSS 3. Elemen2 bagi audio dan video bagi HTML 5 untuk masa hadapan juga terlibat. Dan banyak lagi ciri2 lain yang mana boleh dieksplorasi sendiri dengan mendownloadnya dari laman web utama Mozilla.com.  Tetapi biasanya versi Beta ini tidak stabil sepenuhnya.  Versi penuh yang stabil diberitahu oleh Mozilla mungkin akan dilepaskan pada akhir tahun ini.

Jika anda mahu mencuba keupayaannya dan membuat benchmark sendiri, maka anda boleh downloadnya dari laman web Mozilla.  Tetapi jika anda tidak mahu kecerewetan dengan pelbagai masalah, maka boleh tunggu hingga ke akhir tahun ini untuk mendownload.

Saya sekarang ini sedang bergilir-gilir menggunakan Linux Ubuntu dan Windows XP, kerana saya install kedua2nya dalam PC saya ni dengan membuat 2 pilihan boot. Maka untuk Windows XP , saya mungkin akan terus menggunakan Google Chrome kerana ianya amat baik sekali di situ. berbanding dengan Mozilla Firefox Tetapi untuk Linux Ubuntu ni, mungkin saya akan mengupgrade kepada Mozilla Firefox terbaru ini. Kerana Google Chrome masih tidak berapa stabil pada platform Linux ini. …….

Google membeli syarikat software untuk memblog dari Korea Selatan

1 Komen


Assalaamu’alaikum w.b.t.. dan selamat sejahtera.  Nah, tak lama selepas Google membuat kejutan dengan Google Chrome nya, dan setelah banyak syarikat berasaskan internet telah dibelinya, sekarang Google sudah membeli satu syarikat dari Korea Selatan yang membikin software untuk blogging. Nama syarikat tersebut ialah Tatter and Company (TNC). Dengan ini ia dapat mengembangkan lagi penerajuannya dalam pencarian Internet di Asia.

Sepertimana pembelian Google terhadap platform Blogger pada tahun 2003, maka Google dapat memperbaiki lagi teknik2 untuk mencari dan mensintesiskan kandungan blog dan mengendalikan iklan2 dengan lebih tepat kepada pasarannya yang tertentu.  

Menurut kata Chang-Won Kim iaitu CEO TNC, Google telah berusaha sedaya upaya untuk menambah perkongsian pasaran di Korea kerana ramai pengguna Internet di sana telah terikat dengan servis2 ‘Web portal-style’. Servis2 itu telah menyalurkan pengguna2 melalui satu titik pusat bagi semua keperluan Internet mereka dan membataskan beberapa pelayaran beberapa laman yang berbeza yang membantu Google menjual lebih banyak iklan.

Platform baru yang telah dimiliki oleh Google sekarang itu dikenali sebagai textcube yang dulunya dikenali sebagai tattertools. Textcube adalah wordpress dalam versi bahasa Korea. Kalau anda pandai berbahasa korea, maka boleh lah anda membuka satu blog dengan platform Textcube 😀

 

Diolah dari laporan  Associated Press

 

Older Entries