Ta’aruf (suai kenal)

Assalaamu’alaikum warohmatullahi wa barokaatuh

Semoga kita mendapat manfaat bersama dengan selalu ingat-mengingat antara satu sama lain, sesuai dengan perintah Allah iaitu “menyuruh membuat kebaikan dan melarang membuat kemungkaran dan beriman dengan Allah”. Yakinilah ayat dalam Surah Al Asr yang bermaksud “Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan orang -orang yang beriman dan beramal soleh. Dan yang berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran”.

Semoga Allah merahmati , memberkati dan meredhai antum semua dan memberi hidayah kepada manusia yang masih x dapat hidayah kepada jalanNya. Cintai Allah S.w.t, Nabi Muhammad S.a.w dan orang-orang yang beriman kerana Allah. Barokallahu lakum wa taqabbalallahu minna wa minkum solehul a’maal. 🙂

 

Nama ambe  Ahmad Nizam Awang @  ANA.

Ambe orang kampung Teluk Pasu, Manir, Kuala Terengganu, Terengganu, Malaysia, Asia, Bumi, Sistem suria, Galaksi Bima Sakti , alam ciptaan Allah S.w.t ……. 

283 Komen (+add yours?)

  1. m.syahrudin
    Jan 27, 2007 @ 21:31:47

    assamlkum,
    salam ukhuwah..

    senang sekali membaca blog antum, dam menjalin ukhuwah
    sekaligus menggali ilmu

    m.syahrudin

    jakarta,.

    Balas

  2. Affendey
    Feb 06, 2007 @ 11:41:11

    assalammualaikum…. laman web ini amat baik untuk kita sama2 berkongsi maklumat dan secara tak lansung dapat menambahkan lagi ilmu tentang Islam.

    Balas

  3. satuhati
    Feb 10, 2007 @ 10:17:04

    Assalamualaikum Salam kenal salam ukhuwah Islamiyah

    Balas

  4. satuhati
    Feb 10, 2007 @ 10:17:25

    Balas

  5. satuhati
    Feb 10, 2007 @ 10:17:50

    terima kasih telah mengunjungi arsipmoslem.wordpress.com

    Balas

  6. deler pulsa elektronik
    Feb 27, 2007 @ 14:30:45

    kingsreload adalah deler pulsa elektronik, transaksi 24 jam nonstop langsung ke server dengan 1 deposit di satu kartu untuk transaksi multi operator.

    peluang bisnis spektakuler berada di ujung jari anda.
    Dicari Agen dan Dealer di seluruh Indonesia untuk layanan isi ulang pulsa elektronik terlengkap di Indonesia.

    tersedia pulsa elektronik dari seluruh provider seluler di Indonesia, seperti Mentari, Simpati, IM3, XL, As, Flexi, Fren, Esia, Starone. Dengan nominal terlengkap dari 5.000 sampai 150.000

    Untuk lebih jelasnya, buka di http://www.kingsreload.com

    Balas

  7. ikhwan
    Mar 08, 2007 @ 10:58:41

    Balas

  8. weldan
    Mar 08, 2007 @ 16:49:31

    sempoi.

    Balas

  9. rahma
    Mar 10, 2007 @ 12:28:26

    situs yang bagus mas, sekalian kunjungi juga situs kami lowongan kerja
    IT/sertifikasi IT/beasiswa IT http://www.jobitcom.com, training
    jaringan komputer http://www.cisco26.com, rujukan bisnis internet
    http://www.indovestama.com

    Balas

  10. Abu Salma
    Mar 20, 2007 @ 13:53:22

    Assalamu’alaykum Warohmatullahi Wabarokatuh
    Sekedar info saja, silakan download e-book free di http://abusalma.wordpress.com/e-books/ semoga bermanfaat. Syukron

    Balas

  11. wakdinjawa
    Mar 28, 2007 @ 00:24:52

    kan lebih baik membaca bloghikmah ne dari melayari laman web yang XXXXX,

    Balas

  12. ismiera
    Apr 09, 2007 @ 15:09:58

    Assalamualaikum.. Nice & interesting:-) salam ukhuwah~

    Balas

  13. SDY
    May 09, 2007 @ 10:07:24

    Salam kenal mas hikmah. Blog antum kontennya subhanallah🙂

    Balas

  14. arif
    May 13, 2007 @ 09:56:07

    xde ke tempat nk bertanya masalah persoalan agama?

    Balas

  15. wafa wa imas
    May 23, 2007 @ 16:00:37

    Assalamu’alaikum Wr,Wb.LAm taaruf li kita be2!Semoga Allah merahmati kita muanya! amiiiin…..! LAm ukhuwah untuk semua muslim didunia! allahu akbar!*******************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************Wassalamu’alaikum warohmatullahi wabarakatuh!

    Balas

  16. aremalzz
    May 30, 2007 @ 00:08:04

    Salam perkenalan dari http://pasirmas.net – Koleksi Nasyid dan Ceramah😀

    Balas

  17. masyitah
    Jul 14, 2007 @ 12:40:35

    askum…
    dimana boleh saya tanya soalan mengenai perasaan?dan juga berkaitan dengan kaunselor dan klien

    Balas

  18. masyitah
    Jul 14, 2007 @ 12:40:41

    askum…
    dimana boleh saya tanya soalan mengenai perasaan?dan juga berkaitan dengan kaunselor dan klien

    Balas

  19. ForumeR
    Jul 15, 2007 @ 16:28:50

    W salam w.b.t.. wahai Masyitah. Kat sini hanya blog, dan ruang bicara adalah bebas, saper2 pn bole jawab. Kalau ada soalan cuba je la tanya, mana tahu kut2 ada yang bole jawab 🙂

    Tapi kalau berkenaan kaunselor dan klien, mungkin boleh lawati laman web ustaz zaharuddin kat zaharuddin.net . Selamat belaker untuk anti.

    Wallahu a’lam

    Best regards🙂

    Balas

  20. abdullah
    Jul 15, 2007 @ 21:41:28

    Assalamualaikum,

    Saya amat tertarik dengan pelbagai info menarik di blog saudara.Jadi saya telah meletakkan pautan ke blog saudara di blog saya.Saya harap saudara juga sudi meletakkan pautan ke blog saya di blog saudara.Moga-moga akan mendapat manfaat.Blog saya di:
    http://belajarfeqah.blogspot.com

    Balas

  21. muhamad solikhin
    Jul 17, 2007 @ 15:17:44

    Assalamualaikum
    Alhamdulillah saya mendapatkan banyak ilmu dari karya karya antum semuga terus jaya dan berguna/bermanfaat untuk muslimin di jagat ini.

    Balas

  22. imam shohidin
    Jul 24, 2007 @ 18:07:24

    media sperti ini merupakan cara unutk bisa belajar, dengan mudah ( namun tuk tetap pedoman pada Qur’an n Hadist) dan bisa mencari solusi demi mencari arti. dan bisa melaksanakan segala sesuatu dengan pasti.

    Balas

  23. Savitri
    Jul 25, 2007 @ 11:55:44

    Salam Ukhuwah… Semoga selalu bahagia dan bersyukur… Amin

    Balas

  24. ForumeR
    Jul 25, 2007 @ 16:23:34

    Syukron pada kesemuanya, semoga antum semua diberkati, dirahmati dan diampuni Allah sentiasa dan selama2 nyaa aamin. Taqobbalallahu minkum

    Savitri : Salam ukhuwwah untuk awak juga 🙂 Selamat belaka

    Best regards🙂

    Balas

  25. ForumeR
    Jul 25, 2007 @ 16:25:35

    Abdullah : Cuba anta cek sekali lagi URL blog anta tu, ana cuba masuk tapi tak dapat. Ana rasa URL tu ada kesilapan. NAnti anta respon kembali yer, insyaAllah ana masukkan link ke blog anta kat sini nanti. ma’assalamah

    Best regards🙂

    Balas

  26. Devotee
    Jul 29, 2007 @ 21:24:25

    Assalamualaimum. Alhamdulillah bertambah lagi koleksi blog ilmiah yang saya kumpul sebagai santapan jiwa. semoga kita sama-sama dapat manfaat dari ilmu dengan belajar dan mengajarkan. saya harap saudara/i hikmatun tak kesah saya letak link blog ni dalam blog saya. terima kasih.

    Balas

  27. zaitihamdan
    Jul 30, 2007 @ 02:52:05

    salam..syukron atas ziarah ke blog ana..

    Balas

  28. mohd yusoff
    Aug 01, 2007 @ 12:33:31

    asalamulaikum…

    tahniah diatas ilmuan yang anda semua lampirkan diruangan ilmiah. semoga allah memberkati keluarga anda semua.

    saya merupakan insan yang kurang dalam ilmu dalam agama tetapi sedikit sebanyak ilmu yang dipaparkan dapat saya amalkan dan dijadikan tauladan untuk keluarga saya.

    sekiranya ada apa2 maklumat yang terkini,kongsilah dengan menghantar e-mail saya. thankss….

    Balas

  29. hikmatun
    Aug 01, 2007 @ 21:04:28

    W salam w.b.t… wahai Mohd Yusoff. Terima kasih bebanyak di atas kunjunagn saudara. Ana pun lemah dlam ilmu agama, kita semua lemah sebenarnya, tetapi menjadi tanggungjawab kita la untuk ingat mengingati antara satu sama lain kan hehe

    Tp itu tak bermakna kita nak tunjuk pandai. Jika tersilap nak nasihat orang kan nanti orang cakap kita nak tunjuk pandai pulak hehe, tak ada gunanya tunjuk pandai dalam agama ni, tetapi semuanya adalah kerana kita kasihkan diri kita dan masyarakat lebih2 lagi orang yang beriman dengan Allah dan hamba2Nya yang soleh.

    Dan sudah pasti kesalahan mungkin akan ada di blog ini, itu tidak lari kerana kita sebagai manusia ni tak sempurna, kut2 mana pun akan ada kesalahan. So salah dan silap tu ana harap dimaafkan ya. Ambil yang jernih buang yang keruh, sama2 kita perbaiki diri kita yang serba kurang sokmo ni,

    Jazaakallahu khoirol jazaa’
    Ma’assalamah🙂

    Balas

    • luqman
      Oct 08, 2009 @ 23:13:27

      jika kamu lemah sebagai umat islam..kami orang kristian nasaro kuat..alkitab st.loment mengajar kami erti kekuatan dalam mengenal iman juga kasih-sayang..

      Balas

  30. Yuan
    Aug 04, 2007 @ 10:29:23

    Salam Kenal ya……. pengen dech punya banyak temen muslim

    Balas

    • ijah
      Jun 23, 2009 @ 09:37:57

      assalamualaikum…..

      Balas

      • Ahmad Nizam
        Jun 23, 2009 @ 17:14:47

        Wa’alaikumussalaam w.b.t… 🙂

  31. siti
    Aug 04, 2007 @ 22:00:30

    Asslamualaikum….
    siti dah baca. tima kasih banyak sangat-sangat…

    Balas

  32. siti
    Aug 04, 2007 @ 22:05:05

    Bimbinglah daku sesungguhnya….

    Balas

  33. hikmatun
    Aug 04, 2007 @ 22:06:09

    Nak bimbing ke mana ni?? 😀

    Balas

  34. Agung
    Aug 06, 2007 @ 08:22:25

    Assalamualaikum

    May Allah give me and you peace

    I’m from Indonesia and now in will stay ini Miri Sarawak

    Do you know any majlis salafy here

    thanks

    Balas

  35. hikmatun
    Aug 06, 2007 @ 14:07:36

    wa’alaikumussalam w.b.t.. ya akhi. Selamat datang ke Malaysia, ahlan wa sahlan. MMm Kat Sarawak tu ana x pasti la ya akhi, maafkan ana. Ana ni pun org Terengganu hehe.

    Pape pn terima kasih kerna tinggalkan komen. Jazaakallu khoirol jazaa.

    Ma’assalamah🙂

    Balas

  36. Mukjizat Saintifik
    Aug 15, 2007 @ 10:34:35

    Assalamualaikum. Salam ziarah

    Balas

  37. siti
    Aug 15, 2007 @ 19:17:51

    Salam. Terima kasih kerana banyak menyusun semula ilmu-ilmu pengetahuan terutamanya yang berkaitan dengan Islam. Semoga ilmu yang anda sediakan dapat dimanfaatkan oleh ramai orang dan dipanjang-panjang sebagai satu peringatan. Sekian.

    Balas

  38. hartyna aisyah
    Sep 04, 2007 @ 11:56:31

    assalamualaikum.. salam ukhuwah kepada semua.. syaaban hampir berlalu, ramadhan menanti pula..tak sabar menunggu..

    Balas

  39. jazuli bin Damin Syahkiyyah
    Sep 08, 2007 @ 11:15:20

    Assalamu A’laikum Wr.Wb…….Marhaban ya Ramadhan..Ahlan Wasahlan..aku sambut engkau….dan kita ambil nilai keberkhan didalamnya Amiin.

    Balas

  40. Abu Salma Mohamad Fachrurozi
    Sep 15, 2007 @ 09:06:11

    Assalamu ‘alaikum

    jazakumullahu khoiron katsiro atas kunjungan anta

    ini link yang anta minta
    http://abasalma.wordpress.com/2007/07/30/pemurtadan-di-balik-al-qiyadah-al-islamiyah/

    Barokallahufik, moga Allah beri kejayaan kaum muslimin

    salamu ‘alaikum

    Balas

  41. akram shukri
    Sep 17, 2007 @ 11:53:36

    Assalamualaikum wbt..
    Salam Ramadhan kepada semua…
    Semoga Ramadhan kali ini kita tidak rugi..
    Barakallahu ‘Alaikum…amin..

    Balas

  42. hikmatun
    Sep 17, 2007 @ 17:12:25

    Salam Ramadhan juga buat anta dan buat semua, Syukron banyak2 dengan peringatan itu, jazaakallahu khoirol jazaa’.

    Dan terima kasih juga buat semua. Taqabbalallahu minna wa minkum, taqabbal yaa kariim, aaamiiiiin
    🙂

    Balas

  43. adul
    Oct 01, 2007 @ 07:58:01

    salam kenal aku pengin download kalkulator zakat kok gak isa ya, sayang padahal ini aku mau ngitung zakat met puasa ya semuanya aja wassalam!

    Balas

  44. paeinz
    Nov 02, 2007 @ 14:57:00

    Salam ziarah di sini.. wah.. kat wordpress pun ader yer..
    kat sini pun banyak info yang menarik..
    Nanti saya datang kat sini lagi yer.. 🙂

    Balas

  45. yohanes abadi
    Nov 06, 2007 @ 18:37:00

    Wah keren juga Artikelnya. Besok saya kunjungi lagi. moga sukses

    Oh ya bagi temen-temen yang
    ingin menghasilkan uang milyaran rupiah
    bukan jutaan lho!
    Bisa daftar disini http://klikdisini.com/hai
    Bener deh. Saya aja baru satu bulan udah dapat 100 juta. Kerjanya cuman tidur

    Balas

  46. semarangonline
    Nov 08, 2007 @ 11:16:53

    Assalamuallaikum, Bagi bapak /ibu yang ingin dan berminat Bisnis pulsa Elektronik 1 chip All Operator bisa Hubungi Kami siap membantu anda Phone 024 70306662 atau Via SMS 08174522744 atau kunjungi website kami http://www.semarangonline.net

    Balas

  47. hanung
    Nov 19, 2007 @ 16:51:07

    Pustaka Digital Al Kubro ini terilhami dari beberapa software program Pustaka atau Mausu’ah Digital yang kami dapatkan saat kami menunaikan Ibadah haji tahun 2006 yang lalu. Alhamdulillah kami berkesempatan mengkoleksi berbagai macam software tersebut, baik dalam bentuk CD, DVD ataupun eksternal Hardis. Dengan koleksi tersebut sesampainya ditanah air kami coba pelajari dan cermati, dan kesimpulannya, kami sangat berbahagia sekali karena kami telah mendapatkan gudang samudera ilmu yang amat berharga. Impian untuk memiliki perpustakaan lengkap tercapai sudah. Kami sempat mengkalkulasi jumlah kitab yang ada dalam software tersebut mencapai lebih dari 2500 judul yang terdiri lebih dari 20.000 jilid, Jika judul kitab dalam jumlah tersebut kita beli dalam versi cetaknya, kita butuh dana sekurang kurang 1 Milyar Rupiah.

    Balas

  48. hanung
    Nov 19, 2007 @ 17:12:12

    SMART SAVE DUALSIM, adalah teknologi yang memberikan solusi bagi mereka yang memiliki dua nomer kartu operator atau lebih dengan 1 HP. Umumnya kebanyakan orang dengan kondisi tersebut selalu bongkar pasang HP saat ganti kartu. Alasan utama gonta ganti kartu adalah agar HEMAT. Karena memang umumnya setiap operator memberlakukan tarif hemat untuk panggilan sesama operator.Bahkan ada operator tertentu yang menerapkan tarif hemat ke operator lain.

    Fluktuasi tarif yang sedemikian menggiurkan itu, akhirnya menjadi dilema bagi banyak orang. Jika tidak ganti kartu maka ia harus membayar mahal pulsa karena mungkin operator yang ia gunakan memang masih jual mahal akan tetapi nomernya sudah sangat popoler, sehingga tidak mungkin untuk ganti.Disisi lain memang ada operator yang pulsanya benar-benar murah, kalau ada yang murah kenapa harus bayar mahal, eman eman tidak dimanfaatkan. Dilema ini, DUALSIM adalah solusinya.

    Balas

  49. sitial
    Nov 20, 2007 @ 18:31:34

    salamualaikum…siti tukar kaler background dunia Islam group yer…bagi menarik sikit…he..he.. 😛

    Balas

  50. muksalmina.mta
    Nov 24, 2007 @ 19:39:10

    Assalamu’alaikum..saya minta tolong nich,saya kena buat makalah tentang “prinsip umum munakahat dan jinayah”..ada tidak ama teman2 semua..kalo ada ama situs ini kirimin ke saya ya?saya membutuhkannya hari senin ini..wassalam

    Balas

  51. Darmiyati Zafanida
    Nov 25, 2007 @ 14:53:39

    Assalamu’alaikum wr.wb
    Salam ta’aruf untuk saudara saudariku semua……smoga persaudaraan yang kita bingkai dengan ukhuwah Islamiyah mendapat keredhoaan Allah SWT.Amin…….klo mau kontek ana boleh untuk tambah teman di 08176429826.

    Balas

  52. Hikmatun
    Nov 25, 2007 @ 18:46:01

    muksalmina.mta: Salaam wahai saudara. Kalau saudara mahu rujukan begitu, cuba klik link HOMEPAGE kat atas blog ini. Dan nanti klik link Feqah, sekian semoga dapat membantu.

    Terima kasih semua kerna komen dan Salam ukhuwwah utk semua,. Semoga kita semua dirahmati, diberkati dan diberi keampunan oleh Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengampun, amiiin. 🙂

    Balas

  53. almizan
    Dec 03, 2007 @ 10:15:34

    salam perkenalan

    http://almizan.wordpress.com

    Balas

  54. nurul syuhada binti ahmad tajodin
    Dec 03, 2007 @ 16:36:15

    tahniah kerana berjaya membina web sebegini baik…

    semoga matlamat antum bagi memperkasakan Islam tercapai…

    http://ninjasyuhadabiz.blogspot.com/

    salam ukhwah! =p

    Balas

  55. isteri
    Jan 03, 2008 @ 07:38:24

    Salam ziarah…
    From http://ajet66.blogmas.com/ tetiba terlink ke website anda. Kat sini ramai melayu tulis arab da…
    Hope saya dapat menambah ilmu from here.

    Balas

  56. najmi
    Jan 15, 2008 @ 11:10:24

    salam ta’aruf

    Balas

  57. siti
    Jan 25, 2008 @ 15:00:12

    Salamualaikum…..apa khabar yer akhi? Siti baru jer habis bagi ceramah kat budak2 GALUS (Gagal lulus) berkenaan dengan kemahiran belajar. Ngah sakit tekak lagi la ni…di luar dugaan!!
    Siti gune jaring sekolah ni…so siti nak mintak tolong satu perkara. Boleh tak awak tukarkan kategori social networking dan personal website ke kategori laIN…siti tak dapat nak sign in blog siti sebab kene sekat ngan KPM…tukarlah kategori apapun….sains ke…education ke kalo ade….atau apa-apa lah yang lebih ilmiah. siti nak postkan artikel pun tak bole….tq ustaz…jasamu dikenang….dan doakan siti di sekolah ni…huhu3x…salamualaikum…

    Balas

  58. ukimedia
    Feb 02, 2008 @ 20:25:26

    salam kenal dari jamaah shohwatul islam unit kerohanian islam stmik amikom yogyakarta.😀

    Balas

  59. anjay
    Feb 14, 2008 @ 15:42:17

    taruf islami??? adakah
    i am from indonesia

    Balas

  60. Adhi Rahmat
    Feb 18, 2008 @ 11:15:58

    Assalamu’alaikum Wr. Wb,

    Ada beberapa program yang saya download… mohon izin untuk bahan bacaan, mudah2an berguna untuk menambah wawasan agama dan keimanan saya.

    Tks, Wassalamu’alaikum Wr. Wb,

    Balas

  61. hamiudin
    Feb 22, 2008 @ 17:51:04

    asslamualaikum warahamatullahi wabarakatuh ! Salam kenal. gmana cara buat buku tamu model gini ?

    Balas

  62. Hikmatun
    Feb 23, 2008 @ 02:12:09

    Hamiudin: Salaam, buku tamu gini hanya ada kat blog wordpress wahai Hamiudin. Tetapi anda sendiri boleh ciptanya pada blogspot, Anda cuba buat satu posting, letak tajuknya BUKU TAMU atau apa2 yg saudara mahu.

    Kemudian , anda post kan dia, dan copy link ke page nya. Dan anda letaklah link tersebut pada sudut2 yang anda suka, Wallahu a’lam 🙂

    Balas

  63. Marwan
    Feb 29, 2008 @ 18:16:21

    Assalamualaikum, kepada semua sahabat2 islamku. saya mohon bantuan sedikit. macam mana saya nak download Mp3 or alquran secara digital untuk saya masukkan dalam pc saya. saya yang jauh dari negara tercinta malaysia kerana duduk di uk melanjutkan pelajaran. harap semua sahabat2 dapat membantu.

    marwan
    Nottingham
    United Kingdom

    Balas

  64. Hikmatun
    Feb 29, 2008 @ 23:49:59

    wa’alaikumussalaam w.b.t.. wahai Marwan. Ada banyak laman untuk dload Mp3 AlQuran ya akhi, antaranya anda boleh dload kat laman ini

    http://www.muslimtents.com/alafasy/

    Anda pergi sahaja kat ruangan Al-Quran al-kareem dan klik link download pada surah2 yang anda mahu. Kemudian akan keluar POPUP menu, anda hanya perlu save sahaja di mana-mana tempat dalam PC anda. Harap anda faham dan semoga berjaya , jazaakallahu khoirol jazaa’
    🙂

    Balas

  65. tia
    Mar 01, 2008 @ 14:03:26

    alhamdulillah, aku bertemu dengan saudara2ku disini. assalamualaikum saudaraku-saudaraku

    Balas

  66. andy
    Mar 01, 2008 @ 14:20:32

    ah….taaruf ama pacaran mah sama aja. taaruf itu seharunya dilakukan kelao keduanya dah siap tuk menihkaha alaias seerius

    Balas

  67. zicronzick
    Mar 03, 2008 @ 00:48:05

    assalamualaikum…
    alhamdulillah telah dipertemukan allah terhadap blog ini…banyak sekali input yang berguna yang dapat saya baca…saya masih baru dalam penulisan blog dan niat tu ingin tulis semua perkara dengan terbuka… harap banyak lagi la yang saya akan explore…terus usaha….

    salam ukhuwah…bismillahi…

    Balas

  68. sumarsono
    Mar 07, 2008 @ 10:23:06

    Thankyu saya telah download buku2 nya bung, insa alloh banyak manfaatnya buat kaum muslimin
    Bagus sekali isinya.
    salam kenal dari saya

    Balas

  69. Hikmatun
    Mar 07, 2008 @ 11:14:21

    Assalaamu’alaikum w.b.t… salaam ukhuwwah kepada semua. Terima kasih kerana memberi kerjasama , jazaakumullahu khoirol jazaaa’. Semoga kita semua dipertemukan Allah di akhirat nanti di syurga sebagai sahabat, amiiin 🙂

    Balas

  70. Hikmatun
    Mar 07, 2008 @ 11:15:49

    Assalaamu’alaikum w.b.t… salaam ukhuwwah kepada semua. Terima kasih kerana memberi kerjasama , jazaakumullahu khoirol jazaaa’. Semoga kita semua dipertemukan Allah di akhirat nanti di syurga sebagai sahabat, amiiin 🙂

    Balas

  71. aminah
    Mar 11, 2008 @ 11:59:51

    Assalamu alaikum
    Afwan sebelumnya, ana tertarik dengan nasyid Raihan.Ana mau nanya gimana hukumnya nasyid dalam islam?
    Syukran………….
    wassalam

    Balas

  72. veni
    Mar 11, 2008 @ 13:20:13

    nasyid… ah boleh2 saja menurutku.

    Balas

  73. irham
    Mar 11, 2008 @ 13:36:48

    wah situs yang keren nih. numpang liat ya…

    Balas

  74. Rudi
    Mar 12, 2008 @ 08:47:15

    Assalamu’alaikum. isi buku tamu ana ya. Ana minta tolong boleh…bisa bantu ana mendapatkan cd nasyid terbaru dari hijjaz? Infokan ke e-mail: Silmipro_2008@yahoo.com, kalau bisa dikirim berapa ongkos kirim nya. Ana tinggal di Jakarta-Indonesia. Karena untuk melengkapi acara nasyid terbaru di Radio Nuris 107,9 FM Tangerang-Indonesia. Syukran

    Balas

  75. Hikmatun
    Mar 12, 2008 @ 11:46:39

    Aminah: Salaam alaikum w.b.t… Nasyid nggak ada masalah wahai Aminah. Yang penting penyanyinya menutup aurat, tidak bercampur gaul lelaki perempuan bukan muhrim, liriknya tiada unsur2 keburukan dan seumpamanya.

    Umpama pisau, pisau itu tiada masalah pada asalnya, tetapi jika dapat pada tukang masak, maka ia menjadi baik kerana digunakan untuk memasak, Tetapi jika dapat pada pembunuh, maka ia tidak bisa digunakan untuk itu kerana membunuh tanpa sebab adalah haram.

    Begitu juga lagu, asalnya harus, tetapi menjadi haram jika bertentangan dengan syariat. Untuk lebih mudah faham, jika lagu itu membawa kita makin jauh dari Allah, maka ianya bermasalah. Tetapi lagu itu menjadikan kita makin dekat dengan Allah, insyaAllah lagu itu baik. Nasyid mengandungi lirik2 yang membawa kita dekat kepada Allah, maka itu adalah bagus sekali!!!!!!! Wallahu a’lam 🙂

    Di bawah ini adalah pendapat Imam Ghazali mengenai muzik dalam kitabnya Ihya’ Ulumuddin , juzuk 2;

    ……. muzik menjadi haram kerana sebab luar yang mendatang yang melibatkan penyanyi, pendengar dan muzik itu sendiri, antaranya ialah;

    1) Penyanyi wanita tidak harus dilihat oleh pendengar.
    2) Senikata yang dinyanyikan mengandungi perkara yang dari ukuran nilai Islam bersifat keji, lucah atau seumpamanya dan kata-kata yang mungkin disalah ertikan dan boleh merosakkan akidah.
    3) Nyanyian ghairah yang membangkitkan hawa nafsu.
    4) Sikap pendengar terhadap nyanyian atau lagu itu.

    Seni muzik yang asalnya harus boleh berubah menjadi haram dengan adanya sebab-sebab di atas.

    Rudi: Maaf saudara Rudi, atas keterbatasan masa ana dan kesulitan untuk mendapatkannya buat masa sekarang, ana x dapat lagi menunaikan kehendak anta itu. Tetapi di sini ada link kepada laman Mp3 Hijjaz, download percuma, harap dapat membantu

    http://ahas.multiply.com/music

    Kalau anta ada CD writer, anta boleh copynya menjadi CD audio dengan menggunakan Nero burning Rom. 🙂

    Wallahu a’lam

    Balas

  76. rudi
    Mar 12, 2008 @ 23:56:23

    http://ahas.multiply.com/music ana dah jelajah tapitak dapat download, kenapa? Ada yang bisa bantu.Skran. untuk ukhti Darmiyati Zafanida nt gabung juga ya di Blog hikmah ini. Ia sahabat ana dulu di Suara Multazam 1026 AM.

    Balas

  77. Hikmatun
    Mar 13, 2008 @ 10:45:29

    Rudi: Salaam. Oopss maaf, lupa nak bagitahu. Anda perlu register jadi ahli Multiply dulu sebelum dapat download. Percuma sahaja register nya, Selepas register anda boleh download mana2 Mp3 dari laman web multiply tuu, insyaAllah. Harap maaf dan maklum ya akhi.

    Balas

  78. Rudianto
    Mar 19, 2008 @ 08:47:58

    Ass, afwan sampai kini ana sudah tak dapat download lagi di http://ahas.multiply.com sudah register tapi masih belum berhasil. Ada yang bisa bantu? Afwan

    Balas

  79. Rudianto
    Mar 26, 2008 @ 00:59:20

    Ass. ana sudah dapat download di Ahas.multyply.com

    Balas

  80. Shauqi
    Apr 04, 2008 @ 17:28:50

    Assalamualaikum…..

    Tahniah di atas penyediaan blog yang menarik dan bermanfaat ini.

    Wassalam

    Balas

  81. fatimahsygislam
    Apr 12, 2008 @ 03:41:49

    assalamualaikum~

    Teruskan usaha anda.Alhamdulillah berjaya!!

    Allahu Akbar….

    Balas

  82. Hikmatun
    Apr 12, 2008 @ 15:16:15

    Wa’alaikumussalaam w.b.t…..

    Ustaz Shauqi : Terima kasih atas kunjungan ustaz ke sini. Semoga kita sama2 dapat keredhaan ilahi dan berusaha untuk membantu agamanya yang indah nan suci. Jazaakallahu khoir wa baarokallahu fiik ya ustaz 🙂

    Fatimah : Ahlan wa sahlan ya ukhti, selesa kan diri anda di sini dan buat macam rumah sndr yaaa hehe. Salam ukhuwwah, jazaakillahi khoir wa baarokallahu fiik 🙂

    Balas

  83. helmi
    Apr 17, 2008 @ 13:13:15

    assalamualaikum

    Teruskan perjuangan antum untuk islam……..

    wassalam………….

    Balas

  84. mayor
    May 02, 2008 @ 15:33:16

    Web ni amat bagus sekali, yg penting, jgn lupa kepada negeri yang kekal abadi iaitu AKHIRAT.

    Byk info utk kita kongsi bersama di sini.
    http://www.nikahkahwin.com

    TQ

    Balas

  85. globalmalau
    May 07, 2008 @ 10:38:49

    Hikmatun…cuba analisis Tanah air Api Angin
    Syariat Tarekat hakikat Makrifat

    Tentu diantara ramai pengekses boleh berbincang…dan lakarkan unsur itu untuk manusia

    Balas

  86. Hikmatun
    May 07, 2008 @ 15:35:06

    globalmalau : Salam ya akhi, hehe tinggi tuuuu, saya tak lah arif sangat untuk membahas sampai tahap tu. Apa kata saudara bincangkannya di blog saudara ? Jazaakallahu khoir 🙂

    Balas

  87. mubaraq
    May 07, 2008 @ 22:06:48

    Mo nanya;

    Apakah amalan Nabi ketika digua Hira??sebelum wahyu diturunkan.

    Balas

  88. Nadiah Ismail
    May 09, 2008 @ 12:30:07

    salaamullahi ‘laikum. alhamdulilliah blog ni sgt bermanfaat. teruskan usaha. i’m looking forward to read your next posts🙂

    Balas

  89. yazidtim
    May 13, 2008 @ 20:04:47

    Salam……al-rahman al-rahim..

    Balas

  90. ukhti
    May 14, 2008 @ 16:28:28

    Assalamu’alaikum… wah bermanfaat sekali setelah ana buka blog ini. buat mujahid Allah semoga tetap istiqomah ya….

    Balas

  91. bintumin
    May 21, 2008 @ 10:59:35

    salam…wah..pandangan yg mantap…apa yang jaw yg akan dijawab, kalau seorang pemud kristian, yg bermaksud untuk mengaak anda kepada kristian, bertanya anda, what is the real happiness…harap anda boleh mengemukakan jaw anda..di tempat saya, sibuk betul orang kristian ini menyebarkan dakyah mereka…betapanya meraka tersalah memilih..antara kebenaran dan kesesatan..

    Balas

  92. Hikmatun
    May 21, 2008 @ 13:38:07

    Salaam ya akhi dan ukhti semua, terima kasih atas komen2 itu.. Dan kalau bab The real happiness tu, bagi saya lah, kalau mereka tanya saya, saya akan jawab, THE REAL HAPPINESS is selalu merasakan kehadiran ALLAH dan melakukan kebajikan dan taat keranaNya, itu lah The Real Hapiness kerana kita berhubung dengan Pencipta segala makhluk. Dia telah memberi kita bermacam nikmat, kalau Dia nak siksa kita setiap saat dari dulu pn boleh, tetapi Dia tidak buat begitu kerana Dia Maha Pemurah dan Maha Penyayang, maka tidak bahagiakah lagi kita dengan nikmat udara, mata, makanan dan macam2 yang kita kecapi sekarang? Dan hidup ini akan ada kesusahan, kerana kesusahan itu lah sebagai kifarah, ujian ke atas iman kita, maka kita hanya perlu bersabar dan jaga SOLAT 🙂

    Biasanya orang berbaik dengan Perdana Menteri atau Raja pn dah cukup gembira kan, ini kan pula kita mendekati ALLAH, Tuhan sekelian Alam, tiada 2 atau 3 nya, hidup ini hanya sementara di dunia, kerana itu lah tiada bahagia yang lebih mutlak melainkan merasai kasih sayang dari ALLAH S.w.t.

    OK wahai akhi yang mulia, setakat tu jawapan ringkas saya. Semoga awak diberi kekuatan oleh Allah, utk cuba berhujah dengan pendakwah Kristian di tempat awak, amiiiin 🙂

    Balas

  93. Isbah
    Jun 05, 2008 @ 19:46:52

    Salam perkenalan, harap dapat diperbanyak blog mengenai Islam agar kita bisa menyangkal hujjah kafirun dan menguatkan Iman masyarakat Islam.

    Selangor, Malaysia
    5 Jun 2008

    Balas

  94. Mahmud Shah
    Jun 06, 2008 @ 17:04:12

    bintumin, di Mei 21st, 2008 pada 10:59 am Kata:
    salam…wah..pandangan yg mantap…apa yang jaw yg akan dijawab, kalau seorang pemud kristian, yg bermaksud untuk mengaak anda kepada kristian, bertanya anda, what is the real happiness…harap anda boleh mengemukakan jaw anda..di tempat saya, sibuk betul orang kristian ini menyebarkan dakyah mereka…betapanya meraka tersalah memilih..antara kebenaran dan kesesatan..

    Jawapan: Di mana tempatnya Saudara? Insyaallah… kita mahu tahu juga hujah2 mereka di tempat saudara. Sama2 kita belajar di masa yang sama kita pun boleh juga menyampaikan dakwah Islam kita yang tercinta.

    …di mana ada aku, di situ ada DIA…

    Balas

  95. Mahmud Shah
    Jun 06, 2008 @ 17:09:31

    ..dan benar kata Saudaraku Hikmatun. Cuma bagi saya.. The Real Happiness is ‘BAHAGIA’. Apa itu bahagia yang dimaksudkan? Banyaakkk maksudnya… Cuba saudara tanya pula mereka… Insyaallah… secara automatiknya saudara akan diberi ilham yang baik dan mantap untuk menjawab persoalan mereka2 itu…

    …di mana ada aku, di situ ada DIA…

    Balas

  96. SFR
    Jun 08, 2008 @ 05:00:22

    Salam….. : )…. from a friend :

    I asked for Strength………
    And God gave me Difficulties to make me strong.
    I asked for Wisdom………
    And God gave me Problems to solve.
    I asked for Prosperity………
    And God gave me Brain and Brawn to work.
    I asked for Courage………
    And God gave me Danger to overcome.
    I asked for Love………
    And God gave me Troubled people to help.
    I asked for Favours………
    And God gave me Opportunities.

    I received nothing I wanted
    I received everything I needed
    My Prayer has been answered

    Balas

  97. Ibnu Jamal
    Jun 15, 2008 @ 02:31:18

    Assalamualaikum.wbt…

    Alhamdulillah syukur kepada Allah…website ini benar2 bermanfaat bagi saya…baik di dunia mahupun di akhirat…semoga website ini terus maju…dan semoga saudara mendapat ganjaran yang sebaik2nya di akhirat setimpal dengan usaha saudara untuk menjayakan website yang benar2 bermanfaat ini….amin

    Balas

  98. Muzakkir
    Jun 22, 2008 @ 16:55:03

    Salam. Dijemput ke laman Majalah Islamik-Melayu ONLINE yang pertama: http://almuzakkir.blogspot.com

    Terima kasih!

    Balas

  99. SFR
    Jul 05, 2008 @ 01:57:34

    salaammm ukhuwwah :)…buat iklan sket eh en hikmatun….

    aktiviti MEMANAHberama Nisa’ Wilayah Persekutuan…
    tempat terhad…hanya tinggal 10 kekosongan sahaja….
    maklumat lanjut…( tapi perempuan sahaja eh)

    http://nisawp.blogspot.com/

    sekian….

    Balas

  100. MUTALIGAT
    Jul 08, 2008 @ 11:53:26

    Balas

  101. shahil
    Jul 10, 2008 @ 17:31:48

    Assalaamualaikum,

    Salam persaudaraan kepada semua pelayar e-kitab tidak mengira usia.
    Saya baru sahaja melayari laman ini. Dan saya dapati ia sangat memberi menafaat.
    Saya sangat teruja apabila membaca perdebatan rakan-rakan dengan penganut kristian. Kebetulan pula saya telah mengalaami perdebatan ini secara berhadapan muka dengan beberapa penganut Kristian.
    Hasil dari perdebatan itu mendorong saya membuat rujukan intensif terhadap Bible dan menyusun satu risalah yang saya namakan PEMBATAS KEPALSUAN DAN KEBENARAN, dengan berpandukan tulisan pembahas Islam tersohor dunia.
    Sebagai hadiah ukhwah, saya dengan ta’zim bersedia berkongsi maklumat tentang perdebatan tersebut. Bukan untuk berjual beli tetapi untuk menambah apa yang tiada tahu dan mengingat apa yang terlupa. Maka kepada rakan yang berminat, hantarkan alamat email rakana-rakan ke email di bawah supaya saya boleh hantarkan risalah itu kepada rakan-rakan, melalui email.

    Sekian,

    Salam ukhwah dari,
    Shahil bin Talib
    i_shahil@yahoo.com

    Balas

  102. sixtyoldman
    Jul 17, 2008 @ 23:45:19

    datang ziarah!
    ziarah juga

    blog kecil untuk suara rakyat..

    Balas

  103. yinn
    Jul 19, 2008 @ 16:21:13

    salam ukhwah tuk sume…=)

    Balas

  104. mohd
    Jul 21, 2008 @ 13:29:55

    assalamualaikom

    tkasih kerana menyediakan link utk download ebook kitab2
    islam. malangnya sesetengah daripada file itu telah dicemari oleh virus/trojan. semoga saudara dapat ambil perhatian agar mereka2 yg download tidak mengalami masaalah

    sekian wasalaam

    Balas

  105. Hikmatun
    Jul 21, 2008 @ 15:59:30

    wa’alaikumussalaam w.b.t… Terima kasih saudara atas ingatan itu. Mmm nampaknya betul apa kata saudara, ebook2 yang berformat .exe semuanya kena virus. Haiizzz, mmg tak dapat dielakkan masalah VIRUS kat tenet ni , cobaaan.

    Apa2 pn saya memohon maaf andai ada kesukaran yang menimpa saudara akibat ebook2 yang terkena virus tu. Saya akan membuang semua yang terkena virus dan akan menggantikan format baru (HTML HELP file) yang biasanya payah terkena VIRUS, insyaAllah. Sekian dimaklumkan, baarokallahu lakum 🙂

    Balas

  106. SFR
    Jul 28, 2008 @ 20:55:32

    Salaaamm…..buat tuan rumah..anak cucu tumpang promote sket ehh…

    Buat para tetamu blog Hikmatun..anda dijemput untuk ke Program Nisa Wilayah Persekutuan……

    TALKSHOW

    ( sempena Isra’ Mikraj )

    Bertajuk :

    “ Angkasawan Pertama Dunia : Mitos @ Realiti ”

    Penceramah :

    Ustaz Mohd Arif bin Mohd Arshad
    ( Pegawai Jabatan Syariah Bank Islam Malaysia Berhad )

    Tarikh : 3 Ogos 2008 (Ahad)

    Jam : 2.15 PTG -5.00 PTG

    Tempat : Dewan Seminar, MASJID AS-SYAKIRIN, KLCC

    Muslimin dan Muslimat dijemput hadir beramai-ramai. ……

    Makanan PERCUMA disediakan!!

    Hubungi :

    013-200 9426 @ 012-678 8974 @ 013-918 1078

    ( Unit Pembangunan Insan )

    NISA` Wilayah Persekutuan

    Balas

  107. s.n.fitry
    Aug 12, 2008 @ 09:56:25

    salam..salam perkenalan buat anda semua..terlebih dahulu saya ingin ta’aruf..saya saudara islam anda,nama diberi siti noor fitry binti raini berasal dari kota kinabalu,sabah dan menuntut di politeknik kuching sarawak dalam jurusan teknologi maklumat dan komunikasi..website ini amat berguna kepada semua generasi tua atau muda kerana kita dapat menuntut ilmu dunia dan akhirat..disamping itu, saya ingin memberi cadangan untuk menambahkan lagi isi website iaitu untuk laman akhirat supaya masyarakat tidak ketinggalan atau lupa tentang alam akhirat..amin

    Wallahu a’lam

    Balas

  108. solehah
    Aug 22, 2008 @ 17:49:26

    assalamualykoum wbth. salam taaruf. nice blog wit nice article🙂

    Balas

  109. mubaraq
    Aug 22, 2008 @ 20:26:57

    Bismillahirrahmanirrahiim

    Bulan Ramadhan tinggal berapa hari lagi…semoga kita semua diberi kesehatan jasmani dan rohani agar puasa dan ibadah kita dibulan Ramadhan diterima oleh Allah jalla wa azza..

    AJakan:

    Bagi seluruh blogger Muslim agar Membubuhkan Tag tulisannya mulai sekarang sampai lebaran dengan Tag “RAMADHAN“…. Dakwah adalah solusi.

    Balas

  110. Hikmatun
    Aug 23, 2008 @ 00:46:38

    Solehah : Salam ta’aruf juga sih. Blog kamu juga keren2 isinya sih alhamdulillah. Keep up gud work🙂

    Mubaraq : Salam ya akhi, insyaAllah saya akan letak TAG tu nnt pada post yg berkenaan Ramadhan, sama2 kita semua. Semoga kita diberi kekuatan utk menambal amal ibadah di bulan Ramadhan ini dan diredhai dan diterima Allah amal2 baik kita semua, aamiiin🙂

    Balas

  111. anis mumtazah
    Aug 23, 2008 @ 15:47:12

    Salam ta’aruf..ukhuwah fillah, sama2 la berdoa untuk kesejahteraan umat Islam fi dunia wal akhiroh….

    Balas

  112. ihumaira
    Aug 31, 2008 @ 13:35:40

    Salam ‘alai’..
    Marhaban Yaa Shahru Mubaraq..
    moga di bulan yg mulia ini kita semua dapat mempertajamkan hati & akal.. Allah Hafiz.

    Balas

  113. darmiyati zafanida
    Sep 01, 2008 @ 19:53:48

    Subhanallah………kak rudi disini toh,gimana kabar nih?,dah lama tak bersua,oh yach kabar istri gimana,salam yach.katanya dah buka studio radio sendiri yach…..,apa namanya?kabar teman2 lain gimana/

    Balas

  114. PakarHowTo
    Sep 03, 2008 @ 09:34:17

    Assalamualaikum…

    waaaa…meriah sungguh blog ni.
    tahniah buat Himatun atas usaha yang sangat baik ini.
    saya suka benar design dan info yang ada kat blog ni.
    terima kasih dan salam perkenalan untuk semua.

    Balas

  115. hamdan
    Sep 03, 2008 @ 12:10:37

    Salam mesra…

    Byk ilmu yg ada di blog ni. Syukur, ana dtemukan dgn blog ini…

    Kepada antum yg nak blajar2 bhs Arab, sila ke http://arabstudy.blogspot.com

    Selamat Berpuasa….😀

    Balas

  116. Hikmatun
    Sep 03, 2008 @ 19:12:15

    wa’a;laikumussalaam w.b.t….. hehe biasa jer tu. pape pn semoga blog anta juga akan
    lebih lg nanti.
    Saya percaya dengan gabungan pakar2 dan isi2 yang ada skrg tu,
    insyaAllah blog anta akan jd something nnt.
    Dan paling penting, memberi manfaat yang banyak, amiin

    Balas

  117. sahabatmusleem
    Sep 12, 2008 @ 08:21:48

    salam ziarah, salam ukhuwahfillah..mnta blog anti di link di blog ana..syukran…selamat berpuase😉

    Balas

  118. sahabatmusleem
    Sep 17, 2008 @ 07:44:51

    salam wbr…hehe, hikmatun..ana bukan akhi..ana ukhti..ukhti jul😉 iya, ana tersilap beri komennya di page anti smlm🙂 syukran jiddan lawat blog ana..ana pikir, anti org malaysia..rupanya indo😛

    Balas

  119. Hikmatun
    Sep 17, 2008 @ 12:42:38

    Salaam. Aiikk!! Bila pulak saya ni jadi orang pompuan? Dengan dipanggil anti. Dan bila pulak saya jadi orang Indon 😕

    Balas

  120. sahabatmusleem
    Sep 19, 2008 @ 15:28:56

    salam wbr..maaf hikmatun..ana xperasan ade profile anta kt atas sekali tuh..org ganu rupenye..uhuh..afwan jiddan😦 salam taa’ruf…

    Balas

  121. syuhada
    Sep 20, 2008 @ 00:33:33

    asww.. sgt menarik blog saudara… moga perjuangan ini terus kekal hingga akhir hayatmu..

    nak tanya, pernah dgr program esq training x?

    Balas

  122. syaukawi
    Sep 20, 2008 @ 15:03:28

    salam ziarah..

    Balas

  123. wahid
    Oct 07, 2008 @ 08:48:04

    semoga tuhan membalas usaha dakwah kamu menyampaikanilmu

    Balas

  124. Mana Alexious???
    Nov 06, 2008 @ 15:35:13

    Salaam…ni SFR..huhu mane pegi Alexious ek? lama tak nampak…tak de pape…..just nak update khabar berita…..
    Alexious..ooo Alexious… hmmmmm

    (psstt…cam seram la plak tengok gambar Pak Sheikh kat atas tuu…cam baru kluar dari pokok besar tujeer…uhuhuh..)

    Balas

  125. alexious
    Nov 07, 2008 @ 09:09:14

    Aku masih ada SFR..

    Balas

  126. sahabatmusleem
    Nov 13, 2008 @ 11:56:46

    assalamua’laikum…”Sajak Kematian” tidak sesuai di sekolah..Apa pendapat anda?? sila berikan komen anda di http://sahabatmusleem.blogspot.com/2008/11/sajak-kematian-tidak-sesuai-di-sekolah.html

    syukran jazilan..

    Balas

  127. Yusuf
    Nov 21, 2008 @ 14:17:16

    Assalamu’alaikum wr. wb.

    Wah blognya bagus,
    salam cinta dan mahabbah dari saya “Sang Samudera Dosa”

    Muhammad Yusuf
    http://www.cupitebet.co.cc
    Kunjung balik ya, hehehe

    Balas

  128. zahira
    Nov 26, 2008 @ 21:40:54

    assalamualaikum……..salam ukhwah…..timekasih di aats bermacam- macam info dlm blog antum….hrp balas

    Balas

  129. Abu Qush
    Dec 08, 2008 @ 07:04:29

    Salam.

    Ambe orang ganung gok. Mudah-mudahan terus diberikan taufiq dan hidayah untuk terus memperkayakan blog ini. Kalau buleh mintok seket lagi info diri saudara. Terima kasih.

    Salam ta’aruf.

    Balas

  130. muhammadghazi
    Dec 09, 2008 @ 04:18:42

    Assalamualaikum, terima kasih kerana menyediakan link download e-book ilmiah dan Islami. Semoga Allah membalas jasa dan sumbangan yang telah diberikan… Amin…

    Akan saya link-kan blog ini di blog saya…

    http://muhammadghazi.wordpress.com

    Wassalam…

    Balas

  131. Hikmatun
    Dec 09, 2008 @ 13:10:15

    wa’alaikumussalaam w.b.t….

    Abu Qush : Setakat tu dah la ya akhi, nanti FBI cari ambe kang hehe. Biar diorg susoh skiiit cari, susoh skit jer Jazaakallahu khoirol jazaa’ 🙂

    Muhammad Ghazi : Syukon atas linknya ya akhi. Saya pn udah link pada saudara. Jazaakallahu khoirol jazaa’ 🙂

    Terima kasih pada semuaa, Jazaakumullahu khoirol jazaa’ 🙂

    Balas

  132. radzie
    Dec 16, 2008 @ 22:49:16

    salam… tahniah di atas intisari blog anta yang bermanfaat… ana pun baru terjumpanya…. moga sama-sama kita dapat berkongsi ilmu yang dianugerahkan kepada kita dari-Nya yang Maha Luas Pengetahuan…. ada masa kunjungi juga blog ana… semuanya masih baru, tetapi akan dipertingkatkan sedikit demi sedikit…. tq…

    Balas

  133. jeri
    Dec 17, 2008 @ 13:51:08

    mlek deh blog nieh…

    maklumat pown byk.xdan nop xplore lako…..

    Balas

  134. nani
    Dec 19, 2008 @ 19:33:12

    assalamualaikum…usaha saudara atau saudari yang mewujudkan laman web ini amat saya puji kerana dapat berkongsi maklumat sesama umat islam.tahniah…..

    Balas

  135. BornMuslimKnowLittle
    Dec 21, 2008 @ 18:14:09

    Assalamualaikum…
    Teruskan usaha murni anda. Kejahilan harus diperangi dengan Ilmu agar kejahilan akan tewas. Keep up the good work …

    Balas

  136. nik iqram
    Jan 18, 2009 @ 11:36:17

    asslamualaikum..ana iqram dari kelantan..harap kta sama – sama dapat meneguhkan ukhuwah sesama kita

    Balas

  137. nik iqram
    Jan 18, 2009 @ 11:38:13

    assalamualaikum,ana iqram dari kelantan.website ni bagus..tahniah ana ucapkan pada owner..susah nak cari orang muda wat usha agama macam ni

    Balas

  138. zafanida
    Jan 21, 2009 @ 16:14:00

    Asssalamu’alaikum……,saudara-saudariku seiman, bolehkah ana minta tausyiah agar selalu terjaga dalam bertindak dalam menjalani kehidupan di dunia ini. Nasehat menasehatilah dalam kebaikan dan kesabaran…..,ukhuwah islamiyah adalah wadah yang sangat cocok untuk kita bertausyiah dengan saudara kita. Kita tahu bahwa iman kadang naik, kadang juga turun. Karena ana jarang buka internet, maka bolehlah layangkan tausyiah antum saudara seimanku melalui Hp : 08176429826. Atas tausyiah yang diberikan Jazakalllah khoiron Katsir. Semoga Allah teguhkan kita dalam ikatan UKHUWAH ISLAMIYAH melalui media ini.Amiiin………

    Balas

  139. Zamri Bali Darul Hikmah
    Jan 23, 2009 @ 12:04:08

    Salam ukhwah.bagusnya ada blog mcm ni. tahniah kerana membangunkan sumber ilmu Islam di ruangan maya.

    Balas

  140. sebaliktabir
    Feb 03, 2009 @ 14:01:08

    Salam ukhuwwah… menarik blog ni….
    Melihat pada gambar saudara saja seperti ada sesuatu..
    Saudara pasti dalam melihat byk perkara yg orang biasa tak mampu lihat…
    Teruskan usaha menggali alam Allah yg Maha Luas….

    Balas

  141. Ahmad Nizam
    Feb 05, 2009 @ 00:02:49

    Salaam. Ih ih ih dalam?? saya lihat biasa2 saja boss hehe. Cuma saya cuba setakat saya mampu je la utk bantu agama tercinta. Nak buat lebih2 lg x mampu , maka saya usaha atas kemampuan saya sahaja🙂 Semoga Allah merahmati dan memberkati kita semua, amiin …….

    Balas

  142. Hafiz
    Feb 25, 2009 @ 12:38:44

    Assalamualaikum. saya adalah pengunjung baru di sini, saya harap kita dapat berkongsi apa-apa ilmu pengetahuan. Kepada administrator, bagaimanakah saya ingin mendaftar sebagai ahli di sini?

    Balas

  143. Ahmad Nizam
    Feb 27, 2009 @ 16:42:22

    Wa’alaikumussalaam w.b.t… wahai Hafiz, ini bukan forum tetapi hanya blog peribadi hehe. X ada daftar apa2 kat sini , harap maaf dan maklum. Jazaakallahu khoirol jazaa’🙂

    Balas

  144. HARTANTI
    Mar 18, 2009 @ 17:15:34

    Assalamuaikum,saya pengunjung baru dari semarang ,profesi guru,mohon kerjasamannya dalam byk informasi

    Balas

  145. cikgupj
    Mar 18, 2009 @ 22:56:21

    Assalamualaikum Ustaz,
    di sini cikgu ingin jadi anak murid, izinkan cikgu mengambil ilmu dari blog ente ni yang sungguh berinformasi dan ilmiah.
    terimalah cikgu sebagai anak murid.Mudah-mudahan diberkatiNya.

    Balas

  146. tukang baca
    Apr 20, 2009 @ 16:39:22

    salam semua….
    saja ja nak nyampuk….memang best baca laman nie….tahniah….saudara ganu kat mane?

    Balas

  147. nur syahadah syafiqah
    May 06, 2009 @ 11:48:31

    saLAM UKHWAH

    Balas

  148. liyafendi
    May 15, 2009 @ 12:16:31

    Salam..
    just want to say your blog is truly a great Islamic blog!😉

    Balas

  149. teacher ida
    May 24, 2009 @ 11:11:10

    salam…
    alhamdulillah…bagusnya blog anda, mcm bkn blog peribadi tp yg di published oleh syarikat2…tahniah…
    berganda2lah saham palaha anda…insyaallah…

    Balas

  150. Ustaz Amir
    Jun 12, 2009 @ 15:00:22

    Assalamualaikum ANA. Ust ni orang selngor, zaujah orang ganu kite. alhamdulillah dapat ust ziarahi blog enta yang mumtaz ni. InysaAllah ust akan letak pada blog ust yang baru sebulan jagung. Blog Ust tu berfokuskan kepada peperiksaan PMR dan SPM. berbesar hati jika dapat dipautkan disini juga.

    Balas

  151. Ustaz Amir
    Jun 12, 2009 @ 15:11:42

    Sesiapa yang inginkan latih tubi dan gerak gempur bahasa arab pmr dan spm secara online jemputlah berkunjung ke arab2u.blogspot.com …

    Balas

  152. wizyaa
    Jul 04, 2009 @ 12:22:54

    Assalammualaikum wbt..
    prtama kali ana tgk dan baca web anta amat menarik sekali..taniah ana ucapkan..
    syukron byk knowledge disini..

    Balas

  153. Anis
    Jul 10, 2009 @ 21:30:40

    Assalamualaikum…
    Alhamdulillah.. syukur krn t’jumpa jgk sy dgn blog spt ini..
    Terima kasih jg diucapkan kpd Ahmad Nizam yg sudi meluangkan masa utk menaip artikel2 di blog ini..🙂
    Maklum la, sekrg zaman dh canggih.. rmi yg lbh cenderung m’baca di internet b’banding dgn buku..
    Nk tnya, ada x tafsir al-quran? bkn yg buku pnya.. yg blh di download.. Terima kasih..🙂

    Balas

  154. Ahmad Nizam
    Jul 10, 2009 @ 21:44:06

    wa’alaikumussalaam w.b.t.. syukron wahai Anis, apa2 pn macam biasa la, mesti ada salah dan silap ambe kat mana2, maka baca pn hati2 jugak yer hehe

    tafsir? saya hanya ada tafsir dalam English setakat ni. Ada sorang hamba Allah usahakan dalam Malay kat website dia, tp belum siap sepenuhnya, x sampai separuh pn lg rasanya.

    kalau deme nak yg english nya saya ada. sila bgtau la nak ke tidak yer hehe , baarokallahu lakum🙂

    Balas

    • Anis
      Jul 10, 2009 @ 21:57:12

      Errr… English.. x brp nk pandai la.. Baca tu mmg la blh tp 9t t’tanya2 plak apa maknanya.. hehe.. xpe la..
      InsyaAllah.. yg mn2 rs cam pelik skit tu 9t anis akn b’tanya la..
      Nk tnya, ada ke ruangan2 forum di sini? x hbs nk tgk lg..😀

      Balas

  155. Ahmad Nizam
    Jul 10, 2009 @ 22:05:21

    ok la mcm tu. forum nggak ada sih hehe. sebelum tu ambe bgtau awal2 yer, ambe ni sekali sekala je jenguk blog ni, kalau Anis tanya apa2 ambe tak jawab tu maknanya tak ada orang la tu huhu. harap2 ada la saudara2 kita yg lain akan jawab insyaAllah

    kalau nk forum besh Anis sila la berkunjung ke

    http://halaqah.net

    take care, Baarokallahu lakum 🙂

    Balas

  156. Anis
    Jul 10, 2009 @ 22:34:34

    begitu…🙂 perasan jg sbb tgk pd tarikh2 post yg di reply ada yg lmbt…
    terima kasih byk2 ye saudara..🙂

    Balas

  157. Anis
    Jul 11, 2009 @ 19:33:52

    Sy ada soalan nk tnya.. siapa2 yg sudi jwb..
    Bagaimana caranya @ adakah cara yg t’baik utk mendidik jiwa kita supaya benar2 takut kpd Allah?

    Balas

  158. zaira
    Jul 12, 2009 @ 08:06:39

    mengingati kematian dan balasan tuhan yang akan kita dapat kemudian hari..

    Balas

  159. Ahmad Nizam
    Jul 12, 2009 @ 22:41:00

    Salaam. Saya rasa saudara/ri Anis dah tahu jawapannya. tapi bagus la kalau sama2 kita nak berkongsi di sini😀

    Bagi saya, ini soal hidayah. Cuma kita mampu berusaha jika kita ada keinginan dan insyaAllah hidayah akan datang. Perkara ni perlu dibincang panjang lebar pasal bukan mudah utk melentur hati manusia ni hehe

    pertama sekali saya suka menyentuh tentang ILMU. Kerana hanya org berilmu yang akan betul2 kenal Tuhannya dan seterusnya. ILMU apa? Mula2 of course ilmu agama, dan kemudian ilmu2 lain termasuklah sains. kerana dengan ilmu sains juga kita dapat mengenal betapa agungnya ciptaan2 Tuhan kita. Dan camam2 lagi

    Pengalaman pun penting saya rasa, kerana apa yg dilalui oleh manusia itulah yang membuatkan kita berfikir. Sebab itu kanak2 jarang kita temui yang betul2 takutkan ALLAH hehe. Kalau takut pun, tahap ketakutan itu belum mendalam lagi kerana pengalamannya belum mantap.

    Nabi Muhammad pesan , orang yang yang pandai adalah org yang selalu ingat mati. Maka itu juga termasuk dalam takut pada ALLAH. Dengan kita bayangkan macam mana kita mati, bila2 masa kita boleh mati, lepas mati kena soal, azab dan sebagainya. Kalau selalu bayangkan menda2 gni boleh menyebabkan kita takut. kalau kita abaikan menda2 gni, boleh menyebabkan kita semakin alpa hehe

    Lepas tu cuba bayangkan siksaan neraka yang mana tiada azab yang sepedih itu di dunia ini. Azab kat dunia pun kita dah tidak tahan, bagaimana la nanti di sana yer haiizz, na’uzubillah. Maka banyakkanlah menangis kerana takut kan neraka, kerana tak guna kita menangis kerana hilang duit, hilang harta, dan seumpamanya. tetapi menangis kerana takut kan ALlah, takutkan neraka akan dapat ganjaran yang amat besar insyaAllah. kerana ada juga maksud hadith yang mana Allah haramkan api neraka dari menyambar mereka2 yang menangis kerana takutkan neraka itu.

    kemudian selalu lah kita fikirkan, bahawa anytime kita boleh mendapat musibah di dunia ni. Kat jalanraya anytime boleh accident, patah kaki, patah tangan. macam2 penyakit bahaya sekarang ini. Macam2 bala seperti jenayah, ALONG, ragut, bunuh dan sebagainya. Maka semua itu sentiasa terdedah kepada kita. Bila2 masa kita boleh mengalaminya. jangan ingat dalam tv dan surat khabar je peristiwa2 tu berlaku, tetapi anytime boleh berlaku kepada kita sendiri.

    Maka dengan mengingati hal2 tersebut, boleh menyebabkan kita selalu bertawakkal pada ALLAH, minta perlindungan ALLAH dan takut kepada Nya. kerana semua BALA, penyakit, kemalangan dan sebagainya berlaku atas izinNya.

    Hhhhmmm setakat ni je dulu kut. Sila la sapa2 nak bagi tips😀 Saya pn berkongsi je ni, bukan saya katakan saya pun dah betul2 takut pada ALLAH, dan tidak la saya berani nak kata saya tidak takut kan ALLAH. Kerana saya juga manusia biasa yang lemah, adakalanya terLUFER dan terSASUL. Cuma apa yang penting, kita faham yang kita perlu takut kepada ALLAH untuk kebahagiaan kita juga di dunia dan akhirat. Banyak hikmahnya takutkan ALLAH kerana jika betul2 takut pada ALLAH baru kita takut untuk berbuat jahat, berbuat maksiat, berbuat dosa sewenang2nya. 😉

    Balas

  160. Anis
    Jul 12, 2009 @ 23:45:15

    Alhamdulillah… bgus2.. syukran..
    Betul2.. Hidayah itu penting.. bru perasaan benar2 takut kpd Allah itu akn wujud di dlm diri kita.. Bru la kita akan m’jadi seorg yg btul2 taat kpd Allah..
    Betul2.. Klu kita seseorg yg betul2 takutkan Allah maka setiap saat kita akan takut utk lalai dr mengingatiNya krn kita tau akan balasanNya..
    B’balik kpd ttg hidayah, ada byk faktor2 yg blh m’halang seseorg itu drpd m’dpt hidayah espcially klu hati x bersih..
    Ilmu juga penting.. Selain dr tu, pun kena byk b’fikir…
    Terima kasih pada yg sudi m’jwb..
    Semoga kita semua akan m’dpt petunjuk & hidayahNya..

    Balas

  161. Mahmud Shah
    Jul 13, 2009 @ 10:39:52

    Nak didik jiwa, didiklah Diri sendiri. Nak takut Allah, lihatlah pada Diri sendiri. Nak bahagia dunia akhirat, latihlah Diri dan taklukkanlah Hati. Biar hati sentiasa kagum akan kebesaran-Nya, biar lidah sentiasa basah dengan zikir kepada-Nya…🙂

    …di mana aku berada di sana ada DIA…

    Balas

  162. miss
    Jul 14, 2009 @ 12:16:31

    assalamuaaikum………………….. antum anti from uitm sabah salam ukhuwah……. interesting,,,,,,,,

    Balas

  163. Acik fosilmitra
    Jul 14, 2009 @ 15:07:37

    “Adakah sama antara orang yang mengetahui dengan orang yang tidak mengetahui”-Firman Allah.

    Terima kasih atas maklumat yang saudara berikan… amat berguna sekali. Keep up a good work. TQ

    p/s: Mohon kebenaran utk copy paste apa yg patut ek..

    Balas

  164. Anis
    Jul 21, 2009 @ 02:01:54

    Mahmud Shah : Nak didik jiwa, didiklah Diri sendiri. Nak takut Allah, lihatlah pada Diri sendiri. Nak bahagia dunia akhirat, latihlah Diri dan taklukkanlah Hati. Biar hati sentiasa kagum akan kebesaran-Nya, biar lidah sentiasa basah dengan zikir kepada-Nya

    – Mcm mn nk didik jiwa tu.. tau x?
    – Nk takut Allah, lihat la diri sendiri? Nk lihat apa? Mn..?Hmm..
    x brp nk fhm la.. explain plz..
    – Taklukkan lah hati.. Ada idea x mcm mn baru blh takluk kn
    hati? Bagaimana nk m’capai kpd penaklukan hati itu sendiri?

    Balas

  165. Mahmud Shah
    Jul 21, 2009 @ 18:15:51

    Saudari Anis, disebabkan saudari dah bertanya saya jelaskan secara ringkas sahaja ya. Yang lain-lain saudari belajar dari guru-guru yang berkaitan🙂

    1. Nak didik jiwa: tanamkan sifat sayang pada Allah melebihi segalanya.

    2. Nak takut Allah: Lihatlah pada Diri kita yang cukup sempurna yang telah Allah jadikan. Bagaimana? Belajarlah ilmu perubatan🙂

    3. Taklukkan hati: Pupuk sifat ikhlas dalam apa jua yang diperbuat. Caranya, lihatlah betapa hinanya kita di sisi Allah.

    …di mana aku berada di sana ada DIA…

    Balas

    • nur
      Jul 25, 2009 @ 21:52:42

      1. Kebahagian sejati saat anda merasa setiap detik kematian dapat mendatangi anda namun anda telah merasa siap mati di sepanjang waktu.
      2. Anda merasa percaya diri dan tak takut apapun karena anda tahu bahwa Allah SWT akan selalu menjaga anda, selama anda tidak melakukan hal-hal yang dilarang Allah SWT dan anda percaya jika Allah SWT mencintai anda maka dosa sekecil apapun akan segera mendapat balasan atau teguran dari-Nya, maka takutlah akan balasan itu.
      3. Saat anda sedih, putus asa atau bahagia, ucapkan dalam hati bahwa anda Mencintai Allah SWT dengan tulus.

      Balas

  166. Anis
    Jul 25, 2009 @ 22:37:38

    Alhamdulillah..
    Syukran…. terima kasih byk2 di atas penjelasan2 kalian semua dlm m’beri ilmu…

    Balas

  167. drysusurrus
    Aug 07, 2009 @ 02:21:13

    Assalamualaikum, saya ingin meminta pertolongan. Boleh tak emel saya di angryme42@yahoo.com

    Balas

  168. sfr
    Aug 07, 2009 @ 15:49:13

    Assalamualaikum tuan rumah..sy cube tekan link tafsir al azhar kat pautan pilihan tu tapi tak keluar pape laa…camne ek?

    Balas

  169. sfr
    Aug 07, 2009 @ 15:57:41

    adakah link tafsir al-azhar tu sama dgn yg ini… http://kongaji.tripod.com/
    atau yg lain ek?

    Balas

  170. Ummu Wafa
    Aug 09, 2009 @ 06:40:39

    Salam Ukhuwwah untuk semua..mari bersatu hati dalam jihad ini..

    Balas

  171. SITI AL
    Aug 11, 2009 @ 15:12:40

    salam…maaf kerana lama menyepikan diri….siti sibuk sangat sebenarnya…bila dah menggalas tugas guru ni…bukan mudah nampaknya…lebih2 lagi di zaman yang penuh mencabar ni….

    Siti lagi pun posting di kuala tahan….di kawasan betul-betul pedalaman….sukar untuk dapatkan internet…
    cuma bergantung kepada wireless sekolah jer….

    siti kalau boleh nak mintak tolong awak tengokkan blog siti tu…
    ntah apa jadi ntah…
    siti nak masuk tak boleh….

    habis bercelaru dah tu….

    siti cuba pakai broadband kat sini tapi nampaknya tak boleh….

    kena guna stremyx juga gayanya…;tapi nantilah dulu….

    harap boleh tolong siti tengokkan blog siti tu…

    tq…

    ampun maaf dan salam salam ukhwah fillah.

    Balas

  172. Ust Amin
    Aug 15, 2009 @ 11:22:30

    Salam Ziarah, Bagus blog anta, linkkan blog ana dalam blog anta, semoga usaha dakwah kita dapat ditegakkan di bumi ini

    Balas

  173. mohd zubair
    Aug 21, 2009 @ 16:35:57

    assalamualaikum…tahniah org ganu kite….ambe sokong perjuangan anda

    Balas

  174. sfr
    Sep 08, 2009 @ 10:46:44

    assalamualaikum lama sy tak menjenguk..rupe2nye tuan rumah dah kemas rumah nak raye ye? sesekali tukar mood eh… ok..selamat beribadah..semoga sejahtera sokmo semuanya…

    Balas

  175. nazifa
    Sep 13, 2009 @ 13:04:59

    assalamualaikum…salam ukhuwah fillah kepada semua!!

    Balas

  176. starzz
    Sep 14, 2009 @ 20:38:51

    assalamualaikum… alhamdulillah sejak adanya topik dialog antara muslim dan kristian , saya terus menerus mengikuti pekembangan blog anda… sungguh mantap..
    keep up the good j0b!!! ^_^

    Balas

  177. Ahmad Nizam
    Sep 14, 2009 @ 22:46:01

    wa’alaikumussalaam w.b.t… Sila2 😀 maaf la ambe x reply semua komen di ruangan ini, takut nanti berjela2 sampai dalam tanah hehe. maka disediakan ruang ni bagi yang nak memberi kata dua atau meninggalkan link masing2, insyaALlah tiada halangan selagi link itu berguna 🙂

    Balas

  178. hafizzah
    Sep 15, 2009 @ 10:04:07

    Assalamualaikum w.b.t

    Salam perkenalan. Saya selalu baca blog anda. Sy ingin cadangkan tambahan pautan pada blog anda. http://saifulislam.com/ Terima Kasih pada tulisan2 yang membela islam. Semoga ramai orang seperti anda di malaysia ini.

    Balas

  179. zIeqiEn
    Oct 02, 2009 @ 21:27:36

    Assalamualaikum Warrahmatullah Wabarakatuh Wamaghfiratuh Waridhwan, Salam Perkenalan. Saya tertarik dengan blog ini. Saya harap anda dapat berkongsi ilmu dengan saya. Pada pendapat saya, blog ini merupakan salah satu tempat untuk kita bermunaqasyah ilmiah. ALHAMDULILLAH.

    Balas

  180. azhar
    Oct 05, 2009 @ 15:32:33

    Assalamualaikum w.b.t

    Buat semua kenalan dan empunye blog.. selamat menyambut hari raya.. dan sy mohon maaf dari zahir dan batin..

    Balas

  181. luqman
    Oct 08, 2009 @ 23:18:09

    tidak lama lg kami akan menyambut hari natal..seluruh manusia akan meraikn nyer..same2 kita menghidupkn lilin suci perjuangan yang mulia saint loment..

    Balas

    • Ahmad Nizam
      Oct 08, 2009 @ 23:30:31

      Salaam. Wahai Luqman, saya nak tanya. Atas tujuan apa kamu rayakan hari Natal?

      Terima kasih🙂

      Balas

    • mie
      Oct 08, 2009 @ 23:37:22

      luqman ke LOCKMAN NI

      Balas

  182. Affuan
    Oct 19, 2009 @ 15:55:51

    LOCKMERENG barangkali..

    Balas

  183. [u] [s]
    Oct 26, 2009 @ 12:49:28

    terima kasih atas kunjungannya, salam ta’aruf….

    bertukar link ya,🙂

    Balas

  184. malihah
    Oct 27, 2009 @ 11:15:24

    salam…

    Balas

  185. missungu
    Oct 31, 2009 @ 19:09:41

    salam.. seronoknye die ramai kenalan.. beratus2 komen.. hehehe..

    Balas

  186. zaidkjg
    Nov 03, 2009 @ 20:45:17

    assalamualaikum saudara2 ,nama teman zaid, alhamdulillah segala puji bg allah ,
    perkongsian yang berguna ,izinkan teman berkongsi articel yang berguna untk perkongsian ilmu🙂 ada silap&slh tegur2 k,

    Balas

  187. ACHMAD PURWANTO
    Nov 11, 2009 @ 11:30:20

    ASSALAMU’ALAIKUM…..
    JAZAKALLOH KHOIRO JAZZA, SEMOGA FIKIR DAN RISAU PERBAIKAN DAN PERUBAHAN DIRI & UMAT MENDAPAT RIDHO ALLOH SUBHANALLOHU TA’ALA, SEMOGA KITA SELALU SABAR DAN ISTIQOMAH…….
    WASALAM

    Balas

  188. zyrontyez
    Nov 12, 2009 @ 00:21:17

    Salam..
    Thanx untuk blog yang penuh info..
    Zuhair, Kuala Lumpur.
    Blogger.

    Balas

  189. Irene
    Nov 14, 2009 @ 12:24:24

    Salam semua, saya Irene. Seronok bila mendapati byk info yg sangat
    berguna utk saya mengenali ttg ilmu Islam ini di sini.
    Jika ada kesilapan,saya tidak kisah untuk ditegur.

    Balas

  190. Fitri
    Nov 30, 2009 @ 19:07:51

    Salam kenal.

    Rasanya kata “Ambe” itu berasal dari Sumatera kalau di Indonesia.

    Boleh tahu Ahmad Nizam ini dari suku apa?

    Balas

    • Ahmad Nizam
      Nov 30, 2009 @ 20:24:49

      Salaam. Wahai Fitri, ambe bukan orang Indon, ambe orang Terengganu, Malaysia

      Ambe tu bahasa Ganu, dari perkataan HAMBA. Mungkin orang Sumatera pun guna gantinama yang sama yer, ni baru saya tahu🙂

      Terima kasih dan jazaakallahu khoirol jazaa’ 🙂

      Balas

  191. Fitri
    Nov 30, 2009 @ 23:51:19

    Tentu saya tahu Ahmad Nizam bukanlah warga Indon. Hanya saja banyak orang Indonesia yang menjadi warga negara Malaysia.

    Kalau di Padang, Ambe sama artinya dengan Ambo.

    Saya bukan dari Sumatera, saya dari Kalimantan Timur.

    Balas

  192. Fitri
    Nov 30, 2009 @ 23:55:21

    Ralat:
    Ambo artinya aku / saya

    Kalau Ambe juga artinya aku / saya.

    Saya lupa suku apa yang menggunakan kata Ambe. Cuma pernah dengar ada yang memakai kata Ambe.

    Balas

    • Ahmad Nizam
      Dec 01, 2009 @ 00:25:43

      MEmang betul kata saudara Fitri, memang banyak warga INDON jadi warga negara malaysia

      Moyang saya pun berasal dari keturunan Raden, Majapahit😀

      Balas

  193. Fitri
    Dec 07, 2009 @ 12:09:00

    Boleh tahu, mengapa malaysia suka menyebut Indonesia dengan sebutan Indon? Karena jujur buat orang Indonesia kata tersebut terkesan kasar bagi kami.

    Balas

    • Ahmad Nizam
      Dec 07, 2009 @ 12:18:19

      Salaam. SAya mohon maaf jika bahasa itu kasar. Asalnya saya tak tahu la pula, tapi bagi saya itu cuma perkataan ringkasan dari Indonesia. Kalau orang melayu, nak kata mela macam tak sesuai pulak huhu

      Konsepnya sama macam sebut orang Amerika sebagai AS, orang Arab Saudi sebagai Arab, orang Thailand sebagai Thai dsbnya

      Kalau Malaysia biasa juga orang sebut orang Malay, cuma jadi macam bahasa Inggeris pulak. Pokoknya niat saya hanya utk ringkas kan. Maaf jika ada ketidak puas hatian🙂

      Balas

      • Fitri
        Apr 27, 2010 @ 11:25:43

        Saya mengerti.

  194. Liz
    Dec 21, 2009 @ 16:56:53

    kat mana nak tgk biodata AN?

    Balas

    • Ahmad Nizam
      Dec 21, 2009 @ 18:15:25

      Salaam . Wahai Liz, biodata saya semua nya yang rendah2 saja, termasuklah pelajaran rendah. Saya pun layak menyeru manusia yang BELUM beriman kepada beriman sahaja. Tetapi nak ajak yang sudah alim dan bijak pandai, itu bukan kemampuan saya hehe

      Baarokallahu lakum 🙂

      Balas

  195. Liz
    Dec 21, 2009 @ 22:06:22

    dah agak jawapan ni akan diterima. What is ur email address? If u dun mind.

    Balas

  196. Budi Muhammad Natsir
    Dec 22, 2009 @ 00:55:49

    Baaroka Allahu lakum.

    Balas

  197. Bang Zero
    Dec 30, 2009 @ 15:00:16

    salamun ‘alaikum…

    blog yang bagus…

    mampir-mampir ke warung saya yah…butuh banyak masukan.
    maaf kalo warungnya belum banyak jualannya…🙂

    Balas

  198. amiena
    Jan 06, 2010 @ 18:32:57

    assalamulaiku

    saya amat tertarik dengan blog nie
    banyak manfaat dan ilmu
    tahnia

    Balas

  199. cahaya pencinta
    Jan 13, 2010 @ 17:36:07

    salam..satu lg blog yg menarik dlm pemburuan sy memantapkan rohani..

    Balas

  200. de Go Blog
    Jan 14, 2010 @ 12:21:00

    salam….

    hai saudaraku?
    apa kabarkah dirimu….?
    kuharap dikau selalu dalam rahmat Allah….

    Ya, kita bersama dijalan ini….
    menegakkan kebenaran….
    namun, bedanya,
    dikau dibarisan depan….
    sedang daku dibarisan belakang….
    ah, itu tidak penting!

    yang penting teruslah!
    tanamkan benih-benih kejantanan! untuk melawan!
    melawan ketidakbenaran!

    salam semangat!

    Balas

  201. alfadzil
    Jan 26, 2010 @ 21:34:53

    salam, abe zam.. kawe ni ore kelate.. hehe. boleh x nk takruf ngan abe zam.. leh nk thu abe zam ngaji sapa mano.. antar kot emel kito la deh.. lagenda_zaman@rocketmail.com.. ngarapa ni.. jazakallah.. takbir!! ALLAHUAKHBAR..

    Balas

  202. ikhsan
    Jan 27, 2010 @ 13:03:52

    sukses

    Balas

  203. Na'im
    Feb 05, 2010 @ 16:00:25

    Salam Ukhwah…

    menarik blog ni…menepati apa yg saya ingin…rekemen oleh kawan…

    saya ada 1 pertanyaan yang perlu saudara tolong…sangat perlu…

    ada kristien mempertikaikan status Rasulullah di Syurga nanti…dia minta ayat Al-Quran berkenaan nya…saya yg lemah ini masih belum jumpa.. atau terlepas pandang..minta saudara yg lebih berpengalaman membantu…

    Salamm…

    p/s: jika sudah jawapanya…minta jasa saudara email kepada saya…

    Balas

  204. Iftitah
    Feb 10, 2010 @ 16:00:55

    Salam.
    name ambe iftitah.
    ambe takde ape-ape. sume Allah wi pinjam, anytime Dia leh amik balik.
    Ilmu ambe pun bukan milik ambe, sume orang len punye, ambe pinjam je, sebatang alif pun ambe x milik.
    Orang Islam lening ade hok molek, ade dok brape molek, ade dok molek lasung.
    Tanggungjawab hok molek2 ni la untuk bimbing hok dok brape molek ngan dok molek ni.
    Beng ikut jadi dop molek sudoh la.
    Nok menang gok lawan ngan Kafir ni dok susoh, tp dop mudoh gok.
    Kene ikut Al-Quran la..
    Al-Quran kate sebarkan salam, kite wi salam ke sume org, dok kire kenal ke dok
    tanye gok kabo, dah makan ke belum,
    kalo muke masam, tanye bakpe sedih ni. Tunjuk kite ni amik berat sesame saudare
    Beng klahi2, Allah dok brahi. Die wat saloh, kite mintak maaf.
    kalo kite wat saloh??? koho la kite kene mintak maaf, dok gitu?
    panjang ambe cerite kat sini. maroh tuan tanoh kekgi, hehe
    mintak ampun tuan tanoh, ambe tumpang lalu deh

    Balas

  205. op_nion
    Mar 15, 2010 @ 18:06:51

    assalamualikum abg nizam….
    ari ni, first time sy tgk blog abg nih.wow!memg menarik…bnyak info sy dapt. tq yer??abg nih, org ganu yer?dlu blajr pondok ker???sy pn org ganu…
    aper pn, slamat maju jaye lh abg zam ek?brsma lah kta nashat menshati sesama kta..kalu ader yg x brape nk btol, kta btol kn lah.kalu dh btol, kta tingkatkn lg lh btol 2.hehehe…..

    Balas

  206. mohd sukri
    Mar 17, 2010 @ 10:33:34

    alhamdullah………tahniah dapat wujudkan blog yang sangt berguna untuk sekalian umat manusia….dalam mejalankan kerja dakwah n menyambung perjuangan rasullah S.A.W, para sahabat2, tabi’e

    Balas

  207. Kanzun_Bahaduri
    Mar 18, 2010 @ 22:07:08

    Hamba juga suka blog tuan ambe ni. Teruskan. Semoga diberkati.

    Salam Hormat

    Pulau Borneo, Persada Kinabalu.

    Balas

  208. Mohd Khairul Fadhli
    Mar 20, 2010 @ 02:43:20

    Sekarang,saya sedang usahakan untuk menulis sebuah blog yg mugkin agak lengkap tentang Iluminati dan penguasaan mereka terhadap dunia. Doakan saya supaya saya tidak berputus asa membuat kajian demi memupuk kesedaran umat Islam🙂

    Balas

  209. adil
    Mar 22, 2010 @ 13:18:44

    salam..baguh Nizam..ambe pun on da way tuk perbaiki blog ambe..ayuh berjuang anok ganu kite.

    Balas

  210. Shuib
    Mar 28, 2010 @ 23:38:25

    camana aku nak join dialog? geram lak akutengok si cosmic yang tak paham2 pasal dialog. Mcm lecturer lak nak tanya suruh kita jawab. camana nak join. senang sket aku terangkan kenapa Nabi Muhammad tu di turunkan.

    Balas

  211. Shuib
    Mar 28, 2010 @ 23:39:48

    apsal aku nyer avatar ada lukisan segitiga ni?

    Balas

  212. musyreef
    Mar 29, 2010 @ 18:58:00

    lukisan jer shuib weh..xde maksud ape2 nyer

    Balas

  213. a. Adam
    Apr 03, 2010 @ 09:58:13

    assalaamu alaikum. ya akhi, lama ta jumpa. Apa kabar?

    saya baru membuat blog baru. Saya menunggu nasehat/sarannya jika ada Salam hangat selalu…
    anak Adam

    Balas

  214. Anung
    Apr 04, 2010 @ 02:18:53

    Assalamualaikum….salam kenal saja sobat. Tulisan anda sudah banyak dan bermanfaat. Saya harus banyak belajar kepada anda.

    Balas

  215. norafizah
    Apr 09, 2010 @ 15:04:50

    laman web ini sangat bagus..tapi saya tak dapat tahu statistik laman web ni..contohnya pelajar bape orang yang melawat, lecturer, orang awam, guru sekolah, dan lain-lain. Dari negeri mane, selangor,perak,negeri sembilan dan sebagainya

    Balas

  216. sword
    Apr 17, 2010 @ 18:56:35

    salam. baru hari ni(17 april 2010) saya jumpe blog ni. mungkin hidayah daripada ALLAH. sedang saya boring melayari internet..

    Balas

  217. miss laila
    Apr 19, 2010 @ 16:36:12

    bgus2..sy pun br terjumpe arini (19 April 2010)..hehe..(^_^)

    Balas

  218. ghazaliseman
    Apr 25, 2010 @ 23:11:32

    salam,

    saya ternanti-nanti update terbaru

    Balas

  219. as
    May 14, 2010 @ 00:05:41

    Salam..saya pun bru berjalan2 di blog nieh…sgt2 menarik pengisiannye…

    Balas

  220. novialy putri
    Jun 05, 2010 @ 16:48:04

    hey waw.. infonya dasyat, bikin saya buka mata lebar2..🙂

    salam kenal

    saya novi.

    yogyakarta🙂

    Balas

  221. makcikgu
    Jun 22, 2010 @ 21:33:30

    Salam.. kejadian histeria dan gangguan di sekolah telah membuka jalan nenjumpai blog ini dgn izin Allah ..syukur alhamdulillah maklumat yang ada diblog ni banyak membantu. terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu.Tahniah! Semoga Ahmad Nizam meneruskan usaha dan dapat membantu org2 yang ketandusan ilmu

    Balas

  222. Ahmad Nizam
    Jun 22, 2010 @ 21:39:38

    Wa’alaikumussalaam w.b.t……. Terima kasih banyak2, semoga kita semua sentiasa diberkati, diredhai, dirahmati dan diampuni segala dosa oleh Allah S.w.t. Baarokallahu lakum 🙂

    Balas

  223. abgreds
    Jun 29, 2010 @ 20:36:24

    assalamualaikum wbt.
    sedang berziarah mencari teman seperjalanan. semoga Allah memberkati usaha tuan menyebarkan hikmah ke alam maya.

    Balas

  224. ruhjihad
    Jul 12, 2010 @ 13:04:23

    Assalamualaikum.. First time baca ingatkan penulisnya dari indonesia. rupanya dari malaysia. teruskan menulis. anda seorg yg berani dalam kebenaran.

    Balas

  225. lann
    Jul 15, 2010 @ 11:58:48

    Assalamualaikum…Ahmad Nizam. nak tanye? mcmana nak buat blog mcm ni? boleh ajar skit?

    Balas

  226. aYaz
    Aug 01, 2010 @ 20:08:34

    assalam….
    sy suka utk mgikuti blog saudara..trdapat banyak isu dan kupasan2 yg menarik utk dibaca..
    oleh itu, sy brpndapat, dn ingin minta jasa baik dn budi bicara saudara utk mengupas dgn lbh detail ttg isu kitab perjanjian lama dan baru serta kebenaran dan kepalsuan injil2 yg trdapat pd ms skrg..
    sy pnh trbaca mgenai injil yg hmpir2 asli iaitu injil barnabas, tp sy msih blm fhm seluruhannya..jd, sy minta jasa baik saudara utk mngupasnya lbh dalam..
    terima kasih..wassalam..

    Balas

  227. nurtaufiq
    Aug 24, 2010 @ 23:03:50

    assalamualaikum ahmad nizam. Barakallahu.

    Balas

  228. Jamal Rafaie
    Sep 29, 2010 @ 23:27:54

    Salam..

    Saya baru pertama kali melawat blog ini, banyak pengisian yang bermakna..

    Selamat bertaa’ruf.. Jemput ke blog saya, saya banyak menulis tentang hiburan nasyid.. ^_^

    Barakallahu..

    Balas

  229. Ummu Wafa
    Oct 05, 2010 @ 11:49:55

    Salam,

    Kak Fatim ni baru je belajar buat blog. Rasa susah sangat. Kakak jumpa tips dari Kelas-blog.blogspot untuk memudahkan blog kita dicari oleh enjin carian. Pendek cerita, akak dah add blog adik macam dicadangkan tu. Tapi masalahnya akak tak tahu macam mana nak maklum untuk adik add blog akak jugak. So, akak gunakan ruangan ini. Boleh ke adik update link untuk blog akak yang baru nak bernyawa tu.
    Terima kasih banyak sebab bagi tips yang berguna.

    Balas

  230. Basir Nor
    Oct 15, 2010 @ 18:27:25

    Salam..

    pengisian yang baik dalam entri blog ni..

    boleh saudra trang atau sarankan mengenai fahaman syiah?

    sy harap saudara dapat membantu..

    terima kasih,salam

    Balas

  231. norhaini
    Nov 03, 2010 @ 01:49:32

    assalamualaikum w.b.t. ANA….kak ani pernah post comment di sini tetapi x ingat bila… berjam2 kak ani mencari komen sndiri itu…kerana teringin nk baca kalau2 ada komen rentetan darinya…. puas dicari x jumpa…can u help…? kak ani komen pasal seorang pengunjung yang menyatakan bahawa semua agama adalah ciptaan manusia…..

    Balas

  232. wawa
    Nov 07, 2010 @ 11:33:51

    saya suka bc cite kt cni..bez

    Balas

  233. Pejuang Islam
    Nov 24, 2010 @ 21:41:22

    teruskanlah….😉

    Balas

  234. asheeq
    Dec 07, 2010 @ 10:53:24

    Jazakallhu khairan.
    Moga diberkahi usaha murni anda ini, amiin…

    Balas

  235. cik_starzz
    Dec 24, 2010 @ 15:39:39

    salam ziarah
    blog yg sangat bermanfaat🙂

    Balas

  236. ratu na
    Jan 22, 2011 @ 20:41:35

    assalamualaikum…

    syukran ya akh…
    perkongsian ilmu dalam blog ni memg bgus…
    saya student UIA dan mngambil jurusan IsLamic revealed knowledge…
    dan ilmu2 yang dapat dalam blog ni mmg mmbntu saya… terima kasih bnyak2…

    maju2 org trganu =)

    Balas

  237. habib
    Feb 02, 2011 @ 12:07:36

    salam kenal bang,, semoga blognya selalu diridhoi Allah SWT..

    Balas

  238. siti
    Feb 15, 2011 @ 13:35:51

    subhanllah atas ilmunya…sungguh menarik….salam ukhwah juga

    Balas

  239. nur
    Feb 19, 2011 @ 16:43:02

    SALAM..

    Balas

  240. nur
    Feb 19, 2011 @ 17:08:24

    Assalamualaikum w.b.t.
    Saya berminat untuk mengkaji blog saudara bagi tujuan assgmen saya. Oleh yang sedemikian, saya ingin mengetahui biodata lengkap berkaitan saudara dan bidang pengajian saudara serta sejarah tertubuhnya blog ini. Saya berharap saudara dapat membalasnya melalui email saya secepat mungkin. Segala kerjasama daripada pihak saudara hanya Allah sahaja yang dapat membalasnya. Barakallah. Wassalam.

    Balas

  241. mencari jalan pulang
    Feb 25, 2011 @ 00:31:34

    assalamuaalaiku saudara nizam,

    saya ada terbaca tengtang salah sorang pengujung anda bertanya tentang tanah air api angin… saya telah banyak kali terdengar cerita tersebut! setiap kali saya bertanya mereka akan berkata seperti saudara ilmu tu da tahap tinggi!! dari mana kah asal ilmu tersebut?? sape pengasaa nya? dan ada ker nas2 & dalil2 nye dari al-quran? setiap kali saya bertanya pada yang menyampaikan selalu mereka berkata cari lah guru2nya! bagaimanakah nak bertemu dengan guru tersebut? mengapakah tukang2 sampai selalu bercerita tapi gurunye di rahsia kan? ada tak link2 yang boleh tuan cadangkan atau tuan boleh jawap kan atau sesiapa saja yang tahu mengenai nya?

    Balas

  242. Ahmad Nizam
    Feb 27, 2011 @ 04:03:34

    Wa’alaikumussalaam w.b.t……. Wahai Mencari jalan pulang, bolehkah saudara tolong copy dan paste di sini balik ayat mana tu? BAnyak sangat dah kat atas tu untuk saya cari satu2

    Maaf lah saya tidak biasa sangat ke sini sekarang, terlalu sibuk 😦

    Baarokallahu lakum …….

    Balas

  243. mencari jalan pulang
    Feb 28, 2011 @ 20:37:44

    assalamuaalaiku saudara ku nizam,

    ni lah pertanyaan saya dari:

    globalmalau
    Mei 07, 2008 @ 10:38:49

    Hikmatun…cuba analisis Tanah air Api Angin
    Syariat Tarekat hakikat Makrifat

    Tentu diantara ramai pengekses boleh berbincang…dan lakarkan unsur itu untuk manusia

    Balas

    Hikmatun
    Mei 07, 2008 @ 15:35:06

    globalmalau : Salam ya akhi, hehe tinggi tuuuu, saya tak lah arif sangat untuk membahas sampai tahap tu. Apa kata saudara bincangkannya di blog saudara ? Jazaakallahu khoir🙂

    kebanyakan org yang saya jumpa akan bercerita tentang ilmu ini! kadang kala ada yang di kupas nye ilmu sifat 20 itu sedalam2 nya, ada kata ini dari sheikh abdul qadir al -jailani. ada yang berkata ini ilmu ana al-haq ! ada yang kata ia dari wali songgoh ( wali 9) wali yang berpakaiaan hitam kalu dalam movie indonesia ! saya kekadang merasa sangsi pula dari mana datang nya semua ilmu ini adakah benar perjalan nya? harap tuan dapat menerangkan or boleh beri saya link2 yang boleh saya temui kebenaran nye !

    Baarokallahu lakum …….

    Balas

  244. Ahmad Nizam
    Feb 28, 2011 @ 22:18:11

    Wa’alaikumussalaam w.b.t… ya akhi. ooo ttg itu. itu sudah masuk bab Tasawwuf / akhlak batin dah tu. Kena tanya ahli dalam Tasawwuf la, Lagi pun menda2 begini seumpama falsafah , ia diciptakan kemudian dari zaman nabi dan sahabat. Kita sendirii pun boleh buat perbandingan , asalkan tidak lari dari syariat.

    Apa2 pun , kalau nak dalami ilmu begini, ASAS agama perlu kuat dulu. Kena tahu dulu bab Aqidah termasuk istilah2 dan sedalamnya

    Kena tahu dulu Syariah, hukum-hakam dan sedalamnya

    Dan ilmu Akhlaq atau Tasawwuf itu sendiri.

    Kerana banyak istilah dalam TAsawwuf itu mengguna pakai istilah2 dalam Ilmu Tauhid / Aqidah jugak. Maka jika salah faham istilah, berat jadinya nnt.

    Kerana itu banyak Tarekat yg tersasar dari landasan asal. Kerana dipengaruhi oleh falsafah2 luar itu bahaya. Bercakap pun dalam bahasa yang difahami sendiri sahaja, orang lain boleh keliru dan menimbulkan fitnah. Itu bahaya sebenarnya.

    Seumpama ada mazhab2 Kristian, yg bercakap soal KETUHANAN. Bagi mereka, org yg tidak faham bahasa2 percakapan mereka, ibarat org yg masih mencari2 dan tidak berfikiran tinggi macam mereka.

    Hati2 la wahai saudara, jika saudara berminat pada ilmu2 begitu. Cari tarekat yg betul2 jelas dan tidak tersasar. Islam itu mudah dan sederhana sebenarnya. Wallahu a’lam🙂

    Balas

  245. mencari jalan pulang
    Mar 01, 2011 @ 18:47:10

    Assalamualaikum w.b.t. saudara ku nizam,

    terima kasih anda sudi menjawab.. moga kita sama2 di beri pentunjuk & panduan yang lurus & benar dalam mencari jalan pulang menuju ke dunia akhirat..

    harap2 kalu anda dapat info dari mana perjalanan ini sudi ler kira nya masukkan di blog anda ini..
    insyallah saya akan bersama mengikuti perjalanan blog anda yang banyak ilmu pengetahuan yang boleh di buat ikhtibar.

    Balas

  246. Ahmad Nizam
    Mar 01, 2011 @ 19:57:26

    bro dah baca tulisan2 di link ni? http://tamansufi.tripod.com

    Balas

  247. UMAR
    Mar 14, 2011 @ 17:00:04

    Assalamu’alaikum, alhamdulillah ana ketemu blog ini, byk yg ana bs baca dan pelajari maka mohon izin dan restunya. sebelum dan sesudahnya jazakumullah wa syukron ya akhi. semoga jadi amal jariyah di sisiNya

    Balas

  248. kak nor
    Mar 14, 2011 @ 21:01:46

    Assalamualaikum….
    Salam ukhuwah dari kak nor sekeluarga untuk Ustaz Ahmad Nizam…kak nor izin share copy n paste dalam blog….banyak ilmu yang dikongsikan….terima kasih…semoga ALLAH memberkatimu dan mempermudahkan segala urusan…INSYAALLAH.

    Balas

  249. azlan
    Mar 17, 2011 @ 15:38:39

    encik saya minta copy ye…mudah-mudahan awak berjaya didunia n akhirat,…

    Balas

  250. zam
    Apr 18, 2011 @ 18:32:49

    salam perkenalan,
    semoga terus menulis utk menyebarkan ilmu…tq

    Balas

  251. Ahmad Nizam
    Apr 19, 2011 @ 08:13:40

    Wa’alaikumussalaam w.b.t……. Jazaakumullahu khoir, baarokallahu lakum 🙂

    Balas

  252. apanamadotcom
    Apr 26, 2011 @ 21:17:12

    Assalamualaikum…Saya amat tertarik dengan bahan yang disediakan oleh saudara. Oleh itu, saya telah link kan website pada pada Blog saya di http://apanamadotcom.wordpress.com. Jika boleh kita kongsi di Blog masing-masing. Terima kasih….

    Balas

  253. Erfan Razali
    Jul 16, 2011 @ 00:17:51

    assalamualaikum.. boleh x tlong repair link nasyeed tu.. ana teringin nak download..
    jazzakallahu khayran…

    Balas

  254. badrul hisham bin mohd fadzil
    Jul 24, 2011 @ 01:00:28

    assalamualaikum
    saya berminat dengan tulisan / jawapan yang saudara berikan, dan dari situ saya dapat agak yang saudara amat mahir dalam ilmu ilmu alquran.
    saya amat berharap agar saudara nizam dapat menjadi pembimbing saya..

    Balas

  255. everjihad
    Aug 10, 2011 @ 17:47:28

    assalamualaikum. salam ziarah…subhanallah blog enta cukup bermanfaat.

    Balas

  256. Dzikri Asmawi
    Dec 29, 2011 @ 15:45:16

    Assalamualaikum, ana Dzikri Asmawi dari Selayang, Salam Ukhuwah dan salam perkenalan, ana sedang mencari kitab Asbabun Nuzul di Internet ni, kalau ade boleh lah emailkn pada ana.

    Balas

  257. Affendi Hj.Yahya
    Jan 01, 2012 @ 16:50:15

    Asalammualaikum,….baru saja menemui laman ini dan mendapati maklumatnya berguna….terima kasih dan muga sdra terus aktif memuatkan maklumat dan ilmu berhubung dengan agama Islam..

    Balas

  258. Affendi Hj.Yahya
    Jan 01, 2012 @ 17:31:01

    Assalamualaikum sekali lagi AN, membaca dialog anda…..saya hormati kepintaran anda dalam Agama Islam…saya berdoa semuga Allah SWT terus merahmati anda dan terus menyumbang untuk umat Islam

    Balas

  259. Muhammad Afif Al-Manjuniyy
    Jan 18, 2012 @ 07:24:50

    semoga Allah redha…

    Balas

  260. محمد سهلان رشيدي بن محمدحيز الدين
    Jan 22, 2012 @ 14:14:49

    السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
    Salam perkenalan…semoga senantiasa teguh berbagi ilmu dan bermanfaat di dunia dan akhirat…

    Balas

  261. HilwatnNisa'
    Feb 24, 2012 @ 17:59:50

    Assalamualaikum…saya amt b’syukur kerana pada masa kini masih terdapat blog yg d’isi dgn info-info islam yg byk memberi manfaat kpd umat islam yg dahaga ma’arif & saqafah tentang islam & tokoh-tkoh islam….apa-apa pown saya nk wish thank ”q”…jerw for your info,”MAY ALLAH BLESS YOU”…K..Wassalam

    Balas

  262. cik_zurra
    Mar 04, 2012 @ 13:08:33

    salam.. banyak info yg saya dapat.. sykur

    Balas

  263. Sarimin
    Mar 14, 2012 @ 09:31:05

    Alhamdulillah…Semoga Sdr Nizam akan terus diberikan petunjuk dan kekuatan oleh Allah Ta’ala didalam meneruskan perkara kebaikan yang saudara sedang lakukan…InsyaAllah.

    Balas

  264. sharifah
    Mar 23, 2012 @ 12:21:55

    Assalamualaikum. Maaf mengganggu pagi2 Jumaat ni.

    Saya sedang membuat kajian di peringkat PhD tentang kredibiliti blog. Mohon kalian turut serta dalam kajian tersebut. Ini alamat surveynya:
    https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dDhYNEJHZGZpSDhHNE5nb1k2TV9VSEE6MA

    Moga pertolongan kalian diberkati Allah swt. InsyaAllah.

    Terima kasih yang tidak terhingga.

    Balas

  265. panji islam dari timur
    Apr 30, 2012 @ 07:26:02

    assalamu’alaikum….
    salam ukhuwah akh…

    ana dari indonesi… ingin turut memajukan islam….di malaysia ada undang2 yg mengatur tuk tidak pindah agama. tapi, beda dgn indonesi…. akibatnya banyak juga yg murtad.

    saya jadi iri buat membangun negara seperti antum…yang berkonstitued islam….

    salam dari indonesi

    Balas

  266. SYARIF
    Aug 01, 2012 @ 12:20:35

    ana juga dari Indonesia, biarlah kita berlainan tambatan namum berlayar tetap satu tujuan, arungi samudra yang penuh angin dan gelombang usahakan untuk menghasilkan, ok

    Balas

  267. faiz alby al askari
    Dec 16, 2012 @ 12:22:05

    salam dari saudaramu yang jauh disini, barakallohu fiik

    Balas

  268. kak long ena
    Dec 30, 2012 @ 15:57:52

    salam,,ana nak cari kitab usul dakwah dlm bhas arab..
    ade tak?

    Balas

  269. nuraziela humaira
    Jan 02, 2013 @ 10:28:26

    Assalamualaikum, dah lama ana tak jenguk blog ni..
    last ana folllow dialog antara muslim dgn kristian….rasanya..
    ALHAMDULILLAH banyak yang ana belajar

    Balas

  270. Ismaliza Ismail
    Nov 20, 2013 @ 00:31:49

    banyak input yang amat bermanfaat, terima kasih

    Balas

  271. din
    Oct 13, 2015 @ 10:39:40

    Assalamualaikum..alhamdulillah..tkasih kerana berkongsi ilmu. Ada sedikit pertanyaan. 1. Mengapa org yg telah dirawat mengalami senula sakit setelah beberapa hati,minggu, bulan atau tahun..saya mengalami demikian wpun telah disahkan tiada lagi jin sihir
    2. Adakah admin ada pusay rawatan sendiri.klu ada dimana. …
    3. Dimanakaj pusat rawatan yg boleh admin cadangkan…t kasih

    Balas

Sila tinggalkan komen

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: