Percanggahan-percanggahan NYATA di dalam BIBLE / AlKITAB

397 Komen


Assalaamu’alaikum w.b.t……. Bible atau AlKITAB sememangnya terkenal dengan percanggahan-percanggahan yang terNYATA JELAS dan BANYAK. Amat berbeza sekali dengan hujjah-hujjah yang mereka bawa kononnya ayat-ayat AlQuran juga ada percanggahan. Setelah dibincangkan maka terNYATA itu bukan percanggahan tetapi hanya pentafsiran meleset manusia-manusia yang TERDESAK.

Jika anda tidak percaya, maka sila bawakan percanggahan-percanggahan yang kamu rasa ada dalam AlQuran dan mari kita bincangkan secara teliti dan ilmiah, bukan datang menuduh tanpa BUKTI dan terlalu mengikut EMOSI.  Terima lah KEBENARAN walaupun ianya pahit untuk ditelan.  Tulisan saya bukan untuk menghina sesiapa, tetapi kerana perasaan tanggungjawab dan kasihan-belas saya untuk menyedarkan anda semua dari tipu-helah kerajaan ROME dan Yahudi yang telah menyeleweng dari ajaran asal dahulu kala yang hanya gilakan kuasa di dunia sampai ke hari ini.  Mereka itulah satu puak yang dinamakan Illuminati.

Semoga kamu beroleh PETUNJUK dari ALLAH S.w.t dan kembali kepada FITRAH.  Jika kamu sudah kembali kepada FITRAH dan menjadi ISLAM (menyerah diri sepenuhnya kepada ALLAH) maka kamu ibarat KAIN PUTIH yang masih belum tercatat DOSA, sedangkan KEBAIKAN-KEBAIKAN kamu selama ini di dunia sudah dikira oleh TUHAN Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Sungguh BERUNTUNG lah orang-orang itu, subhanallah.

Percanggahan-percanggahan dalam AlKitab / Bible

1 – Yesus mesti merasai sengsara , kemudian bangkit dari mati TIADA disebut dalam Perjanjian Lama sedangkan Lukas mengatakan “Adalah tersurat bahwa Kristus wajib merasai sengsara, kemudian bangkit pula dari antara orang mati pada hari yang ketiga;”

Lagi

Advertisements

Menjawab answering-islam.org Bahagian 1 – Sejarah AlQuran dan Injil

30 Komen


Assalaamu’alaikum w.b.t……. Semoga kamu semua sihat-sihat dan ceria belaka. tanpa membuang masa , saya terus straight to the point. Saya akan mula menjawab persoalan-persoalan yang ditimbulkan dalam laman web http://www.answering-islam.org/Bahasa . Kenapa saya terasa mahu menjawabnya? Kerana saya perhatikan di mana-mana pun dalam internet ini, kebanyakan penghujjah-penghujjah Kristian mengambil point-point dari laman web tersebut tanpa mengkaji sendiri adakah ianya betul atau tidak.

Kerana terlalu banyak apa yang diperkatakan di dalam laman web tersebut tentang Islam adalah TIDAK BETUL sama sekali. Nanti saya akan huraikan satu persatu insyaAllah.  Cuma untuk tajuk pertama kali ini, saya akan cuba ulas dulu topik yang ditulis oleh webmaster nya yang bertajuk Sejarah AlQuran dan Injil dibandingkan Untuk rujukan anda, sila lawati link ini http://www.answering-islam.org/Bahasa/AlKitab/sejarah_quran_injil.html

Harap anda dapat copy and paste sendiri link tersebut ke kotak URL pada browser internet anda, kerana saya tidak ada minat untuk meletakkan link hyperteks nya di sini hehe.  Jika saya letak linknya di sini,  ibarat saya membantu laman web tersebut pula dalam search engine.

.

Alkitab lebih banyak bahan sejarah dari AlQuran

Menurut penulis answering-islam, AlKitab umat Nasrani lebih kurang 4 kali lebih panjang berbanding dengan AlQuran.  Maka saya tidak nafikan itu, jika dilihat dari segi isi sejarah memang lebih banyak kandungannya di dalam AlKitab. Cuma kita perlu juga tahu, AlQuran bukannya KITAB SEJARAH semata-mata , bahkan AlQuran adalah kitab yang mengandungi firman2 ALLAH yang berupa perintah, larangan, fakta-fakta ilmiah, kisah-kisah sejarah dan termasuk juga banyak kisah di masa hadapan dan menceritakan perihal akhirat.  Sedangkan di dalam AlKitab boleh dikatakan tidak ada diceritakan tentang keadaan di alam barzakh, mahsyar, dan Hari akhirat dengan banyak seperti yang tercatit dalam AlQuran.

Lagi

Yesus (Nabi Isa a.s) bukan Tuhan – Bahagian kedua

527 Komen


……. Sambungan dari    Jesus (Nabi Isa a.s) bukan Tuhan

Assalaamu’alaikum w.b.t……. Oleh kerana blog ini masih lagi sentiasa diserang oleh pihak Kristian, walaupun saya sudah cuba untuk menyepikan diri dari bercakap tentang Kristologi ini, maka saya lanjutkan perbicaraan lagi.   Semoga kamu beroleh HIDAYAH dariNya, amiin.

Berikut ditambahkan lagi fakta-fakta bahawa Yesus itu bukannya Tuhan dan dia adalah seorang Rasul Allah yang mulia;

–  Inilah silsilah Yesus Kristus, anak Daud, anak Abraham. Abraham memperanak Ishak, Ishak memperanak Yakub, Yakub memperanak Yehuda dan saudara-saudaranya. Yakub memperanak Yusuf suami Maria, yang melahirkan Yesus yang disebut Kritus (Matius 1 : 1 ).

Kenapa tidak ada Allah dalam Silsilah keturunan Yesus itu??

kenapa semuanya manusia??

Maka JELAS bagi mereka yang punya akal, bahawa yesus adalah keturunan MANUSIA

–   “Dan engkau Betlehem, tanah Yehuda, engkau sekali-kali bukanlah yang terkecil di antara mereka yang memerintah Yehuda, karena daripadamulah akan bangkit seorang pemimpin, yang akan menggembalakan umatKu Israel.” (Matius 2:6)

Ini maknanya Yesus diNUBUWWAH kan oleh Tuhan menjadi Nabi kepada umat israel

Setiap yang diNUBUWWAHKAN adalah pasti BUKAN TUHAN

NuBUWWAH itu maknanya menjadikan dia NABI, perkataan Arab tu

Lagi

Dialog tentang perbandingan AlQuran dan Bible – Mana yang benar? 10

250 Komen


……. Sambungan dari Dialog tentang perbandingan AlQuran dan Bible – Mana yang benar? 9

Assalaamu’alaikum w.b.t……. Terlebih dahulu adalah dinasihatkan agar cuba berdialog dengan beradab sopan dan beretika. Elakkan dari menggunakan kata2 kesat dan keji. Demi kerana kebenaran , maka berdialog lah dengan tenang, bukan dengan perasaan benci dan sengaja mahu menyakiti hati pihak lain.


Peace, love and justice for all 🙂

Bacaan berkaitan:

Dari sekecil makhluk hingga sebesar makhluk semuanya bertasbih memuji Allah

Lagi

Ayat-ayat porno dalam Bible dan kaedah larangan berzina dalam AlQuran

232 Komen


Assalaamu’alaikum w.b.t…….  Terlebih dahulu saya memohon maaf sekiranya tulisan ini akan menyinggung mana2 golongan. Tulisan ini bukan bertujuan untuk mengguris mana2 hati dan perasaan tetapi sekadar mahu menyampaikan KEBENARAN dan mengajak kita semua berfikir tentang beberapa perkara. Berikut akan disenaraikan beberapa ayat porno yang terkandung dalam Bible yang diimani oleh umat Kristian.

Yehezkiel

Yehezkiel 23:1 Datanglah firman TUHAN kepadaku:
23:2 “Hai anak manusia, ada dua orang perempuan, anak dari satu ibu.
23:3 Mereka bersundal di Mesir, mereka bersundal pada masa mudanya; di sana susunya dijamah-jamah dan dada keperawanannya dipegang-pegang.
23:4 Nama yang tertua ialah Ohola dan nama adiknya ialah Oholiba. Mereka Aku punya dan mereka melahirkan anak-anak lelaki dan perempuan. Mengenai nama-nama mereka, Ohola ialah Samaria dan Oholiba ialah Yerusalem.
23:5 Dan Ohola berzinah, sedang ia Aku punya. Ia sangat berahi kepada kekasih-kekasihnya, kepada orang Asyur, pahlawan-pahlawan perang,
23:6 berpakaian kain ungu tua, bupati-bupati dan penguasa-penguasa, semuanya pemuda yang ganteng, pasukan kuda.
23:7 Ia melakukan persundalannya dengan mereka, semuanya orang Asyur pilihan; ia menajiskan dirinya dengan semua orang, kepada siapa ia berahi dan dengan berhala-berhalanya.
23:8 Ia tidak meninggalkan persundalannya yang dilakukannya sejak dari Mesir, sebab pada masa mudanya orang sudah menidurinya, dan mereka memegang-megang dada keperawanannya dan mencurahkan persundalan mereka kepadanya.
23:9 Oleh sebab itu Aku menyerahkan dia ke dalam tangan kekasih-kekasihnya, dalam tangan orang Asyur, kepada siapa ia berahi.
Lagi

Paulus menggunakan perkataan ‘bodoh’ sedangkan Bible sendiri melarang menyebut bodoh

13 Komen


Assalaamu’alaikum w.b.t……. Lepas satu demi satu kebathilan Paulus terbongkar. Kali ini mari kita lihat betapa dia pernah mengatakan bodoh di dalam tulisannya dalam 1 Korintus.  Pertamanya, mari kita perhatikan ayat dalam Surat Matius ini;

Versi Firman Allah yang hidup

Matius 5:21 “Di bawah Hukum Musa berlaku peraturan: ‘Jika kamu membunuh, kamu harus mati.’
5:22 Tetapi Aku berkata bahwa apabila kalian marah, sekalipun di rumah sendiri, kalian menghadapi kemungkinan dihukum. Apabila kalian menyebut seorang teman ‘tolol’, kalian menghadapi kemungkinan diseret ke hadapan pengadilan. Dan apabila kalian mengutuki dia, maka kalian menghadapi kemungkinan dilemparkan ke dalam api neraka.

.

Versi Alkitab Terjemahan Lama

5:21 Kamu sudah mendengar barang yang dikatakan kepada orang dahulu kala, yaitu: Janganlah engkau membunuh, dan barangsiapa yang membunuh, ia akan terkena hukum.
5:22 Tetapi Aku berkata kepadamu, bahwa tiap-tiap orang yang marah akan saudaranya, ia akan terkena hukum; dan barangsiapa yang berkata kepada saudaranya: Hai jahil! ia akan dihukumkan oleh majelis besar; dan barangsiapa yang berkata: Hai gila! ia akan terkena hukum masuk api neraka.

.

Versi Alkitab Terjemahan Baru

Lagi

Dialog tentang perbandingan AlQuran dan Bible – Mana yang benar? 9

310 Komen


……. Sambungan dari Dialog tentang perbandingan AlQuran dan Bible – Mana yang benar? 8

Assalaamu’alaikum w.b.t……. Terlebih dahulu adalah dinasihatkan agar cuba berdialog dengan beradab sopan dan beretika. Elakkan dari menggunakan kata2 kesat dan keji. Demi kerana kebenaran , maka berdialog lah dengan tenang, bukan dengan perasaan benci dan sengaja mahu menyakiti hati pihak lain.


Peace, love and justice for all 🙂

Bacaan berkaitan:

Dari sekecil makhluk hingga sebesar makhluk semuanya bertasbih memuji Allah

Lagi

Older Entries