Petikan akhbar Berita Harian bertarikh 11hb Ogos 2004
Kuala Lumpur – Hasil kajian mendapati 15 bahan mentah yg sering digunakan dalam masakan rakyat negara ini adalah seperti belacan, ikan bilis, ikan kering, udang kering dan garam, adalah penyumbang kepada penyakit barah dan lain-lain. Garam yg ada sekarang diambil daripada air laut. Air laut yg masin berfungsi menyerap bauan busuk yg terhasil daripada longgokan kotoran yg terdiri daripada sampah sarap dan sebagainya.Rakyat negara ini mengambil jalan mudah tanpa mengira baik buruk dalam pengambilan garam laut dalam masakan mereka . Alasannya kerana sudah biasa dan harganya murah serta mudah diperolehi.


KESAN MEMAKAN GARAM LAUT

1. Garam biasa adalah Natrium Klorida(Nacl) yg ditambah dgn Aluminium Hydroxide utk mencegah pengumpulan hablur Natrium Klorida. Aluminium adalah logam ringan yg diketahui berkumpul di otak menyebabkan penyakit ALZHEIMER’S (pelupa) Kehadiran Natrium Klorida tanpa zat galian yg lain seperti yg terdapat dari laut menjadikannya satu BAHAN RACUN yg agresif di peringkat selular. Dalam usaha mengasingkan Natrium dan Klorida bagi meneutralkannya,kandungan air perlu ditingkatkan dan ini menyebabkan kesan langsung terhadap volume darah yg juga akan meningkat. Volume darah yg bertambah ini menyebabkan tekanan darah meningkat seterusnya membawa kepada TEKANAN DARAH TINGGI

2. Tekanan darah tinggi yg tidak terkawal akan menyebabkan jantung bekerja lebih kuat daripada biasa. Ini adalah satu punca utama PENYAKIT JANTUNG. Dalam proses penyingkiran Natrium Klorida, Kalsium diserap dari tulang utk tujuan mengiringi pengeluaran Natrium Klorida. Kesan jangka panjang pengunaan kalsium ini menyebabkan timbul masalah OSTEOPROSIS (REPUT TULANG).Juga dengan adanya timbunan sisa-sia kalsium di dalam pundi kencing dan buah pingang yg akan membentuk BATU KARANG berkesudahan dgn KEROSAKAN BUAH PINGGANG

3. Protein-protein haiwan seperti ayam dan daging serta makanan laut seperti udang dan ketam yg “Non-Degradeable” ditukar menjadi Asid Urik dan akan bergabung dgn Natrium Klorida membentuk kristal. Kristal kemudiannya ditimbunkan ke sendi-sendi lalu menyebabkan GOUT, ARTHRITIS, RUMATOID ARTHRITIS & OSTEO ARTHRITIS . Toksik (Nacl) akan menyerap kedalam lubang saluran darah (HOLICOBACTOR PYLORI) maka terhasillah PENYAKIT BARAH (KANSER)
# Di Britain para saintis menganggarkan kematian pra matang kira-kira 40,000 nyawa setahun berpunca dari pengambilan berlebihan garam
# Garam juga telah diisytiharkan sebagai musuh NO.1 oleh Kesihatan Awam di kebanyakan Negara
Oleh itu penggunaan garam yg diproses dari air laut ( Garam biasa ) akan menyebabkan manusia mengalami pelbagai masalah kesihatan yg berpanjangan

Sumber rujukan : Dari Buku Water & Salt dan panduan CAP ( Persatuan pengunaan Pulau Pinang )