Wallpaper Islamik – Nikmat Tuhan yang manakah kalian bohongi?

1 Komen



Nikmat Tuhan yang manakah kalian engkari (bohongi)?

Salaamun alaikum w.b.t……. Terima lah gambar foto manipulasi yang terbaru lagi dari ambe. Petikan dari Surah ArRahman.  Kalau terasa di hati nak download dan jadikan wallpaper, sila klik dulu untuk besarkan. Formatnya wide version – size 1680 X 1050

Advertisements

Wallpaper Islamik – Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang

2 Komen



Sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang

Salaamun alaikum w.b.t…….  Terima lah gambar foto manipulasi yang terbaru dari ambe,  kalau terasa nak download dan jadikan wallpaper, sila klik dulu untuk besarkan.  Formatnya wide version – size  1680 X 1050

Beberapa panduan dari AlQuran dan AlHadith tentang mencari rezeki yang berkat

8 Komen


Panduan dari AlQuran

“Barang siapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan (keperluannya) .” Surah at-Thalaq : ayat 3

“Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.” Surah Ibrahim : ayat 7

“Tetapi mereka telah mendustakan ( tidak patuh kepada hukum Islam), maka kami rampas dari mereka apa-apa yang telah mereka usahakan.” Surah Al-A’raf : ayat 96

“Kami tidak meminta rezeki kepadamu, Kamilah yang memberi rezeki kepadamu. Dan kesudahan yang baik adalah bagi orang bertakwa.” Surah Thahaa : ayat 132

“(Nabi Hud berkata: wahai kaumku, minta ampun kepada tuhanmu dan bertaubatlah kepadaNya, nescaya ia akan menghantar kepada kamu air hujan yang lebat dan menambahkan kekuatan kamu, dan jangan kamu kembali menjadi orang-orang yang berdosa.” Surah Huud : ayat 52

“dan nikahkanlah orang-orang bujang dari kalangan kamu, dan orang-orang soleh dari hamba lelaki dan hamba perempuan kamu. Dan jika mereka orang-orang yang fakir nescaya Allah akan menjadikan mereka kaya, dan Allah sangat luas dan sangat mengetahui.” Surah An-Nur : ayat 32

“Katakanlah: “Sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezeki bagi siapa yang dikehendakiNya di antara hamba-hambaNya dan menyempitkan (siapa yang dikehendakiNya)”. Dan barang apa saja yang kamu nafkahkan, maka Allah akan menggantinya dan Dia lah Pemberi rezeki yang sebaik-baiknya.”. Surah Saba’ : ayat 39

“Syaitan menjanjikan (menakut-nakuti) kamu dengan kemiskinan dan menyuruh kamu berbuat kejahatan (bakhil); sedang Allah menjanjikan untukmu ampunan daripadaNya dan kurnia. Dan Allah Maha Luas (kurniaNya) lagi Maha Mengetahui.” Surah Al Baqarah : ayat 268

Lagi

Beberapa panduan dari AlQuran dan AlHadith tentang mencari pasangan hidup

6 Komen


Salaamun alaikum w.b.t……. Kita tidak boleh berputus asa untuk mencari isteri solehah atau suami soleh. Biar pun sudah banyak kali kita gagal dalam menyintai seseorang dan berniat untuk menjadikannya sebagai pasangan hidup kita dunia dan akhirat.  Biar pun kita pernah bercerai setelah berkahwin dan mengalami kegagalan-kegagalan lain yang seumpamanya. Perkahwinan adalah suatu yang dituntut di dalam Islam kerana ianya adalah satu perkara yang mulia , banyak hikmahnya dan sudah bermula dari dalam syurga dulu lagi. Berikut adalah beberapa panduan dari AlQuran dan AlHadith untuk mencari pasangan hidup agar kita dapat bahagia di dunia dan di akhirat insyaAllah.

“Dan kahwinkanlah orang-orang yang sendirian di antara kamu dan orang-orang yang layak (berkahwin) dari hamba-hamba sahayamu yang laki-laki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memampukan mereka dengan kurniaNya. Dan Allah Maha Luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui. Dan orang-orang yang tidak mampu menikah hendaklah menjaga kesuciannya, sehingga Allah memampukan mereka dengan kurniaNya…….”. Surah An-Nur : ayat 32-33.

“Allah menjadikan bagi kamu isteri-isteri dari jenis kamu sendiri dan menjadikan bagimu dari isteri-isteri kamu itu, anak-anak dan cucu-cucu, dan memberimu rezeki dari yang baik-baik. Maka mengapakah mereka beriman kepada yang bathil dan mengingkari ni’mat Allah ?” Surah An Nahl : Ayat 72

“Maha Suci Tuhan Yang telah menciptakan makhluk-makhluk semuanya berpasangan, samada dari yang ditumbuhkan oleh bumi atau dari diri mereka ataupun dari apa yang mereka tidak mengetahuinya.” Surah Yaa Sin : Ayat 36

“Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka, iaitu seorang mujahid fi sabilillah, seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka, dan seorang yang menikah kerana ingin memelihara kehormatannya”. (Hadis Riwayat Ahmad 2: 251, Nasa’i, Tirmidzi, Ibnu Majah hadis No. 2518, dan Hakim 2: 160 dari shahabat Abu Hurairah radliyallahu ‘anhu).

.

Panduan dari AlQuran

“Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya adalah Dia menciptakan untuk kalian isteri-isteri dari jenis kalian sendiri, supaya kalian cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antara kalian mawaddah dan rahmah. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir.” Surah Ar-Ruum : 21

Lagi

Nombor Fibonacci bukti kukuh adanya Tuhan yang Mencipta

1 Komen



.

Nombor Fibonacci adalah salah satu sistem pernomboran alam. Mereka tidak hanya muncul dalam pertumbuhan arnab, tetapi di mana-mana di alam ini. Dari tatacara daun pada tanaman, hinggalah kepada struktur di luar angkasa. Banyak bunga yang berkaitan dengan nombor Fibonacci. Beberapa darinya mempunyai satu pedal. Tiga pedal lebih umum seperti bunga lili dan ‘iris. Beberapa mempunyai 5 pedal seperti buttercup, mawar liar, Larkspur, dan columbines. Beberapa mempunyai 8, 13, 21, 34, 55 dan 89. Semuanya adalah turutan nombor Fibonacci. Bahkan beberapa biji benih buah-buahan cenderung kepada nombor Fibonacci.
.

Bukti AlQuran adalah dari Tuhan pencipta alam ini

Tinggalkan komen


Bukti AlQuran adalah dari Tuhan pencipta alam ini

Dalam Quran Ada bbrp perkataan yg diulang dgn bilangan yang menarik. Antaranya :

Day (Hari) – 365 kali
Days (Hari2) 30 kali
Moon (Bulan) 12 kali

Lagi

Menjawab answering-islam.org Bahagian 1 – Sejarah AlQuran dan Injil

30 Komen


Assalaamu’alaikum w.b.t……. Semoga kamu semua sihat-sihat dan ceria belaka. tanpa membuang masa , saya terus straight to the point. Saya akan mula menjawab persoalan-persoalan yang ditimbulkan dalam laman web http://www.answering-islam.org/Bahasa . Kenapa saya terasa mahu menjawabnya? Kerana saya perhatikan di mana-mana pun dalam internet ini, kebanyakan penghujjah-penghujjah Kristian mengambil point-point dari laman web tersebut tanpa mengkaji sendiri adakah ianya betul atau tidak.

Kerana terlalu banyak apa yang diperkatakan di dalam laman web tersebut tentang Islam adalah TIDAK BETUL sama sekali. Nanti saya akan huraikan satu persatu insyaAllah.  Cuma untuk tajuk pertama kali ini, saya akan cuba ulas dulu topik yang ditulis oleh webmaster nya yang bertajuk Sejarah AlQuran dan Injil dibandingkan Untuk rujukan anda, sila lawati link ini http://www.answering-islam.org/Bahasa/AlKitab/sejarah_quran_injil.html

Harap anda dapat copy and paste sendiri link tersebut ke kotak URL pada browser internet anda, kerana saya tidak ada minat untuk meletakkan link hyperteks nya di sini hehe.  Jika saya letak linknya di sini,  ibarat saya membantu laman web tersebut pula dalam search engine.

.

Alkitab lebih banyak bahan sejarah dari AlQuran

Menurut penulis answering-islam, AlKitab umat Nasrani lebih kurang 4 kali lebih panjang berbanding dengan AlQuran.  Maka saya tidak nafikan itu, jika dilihat dari segi isi sejarah memang lebih banyak kandungannya di dalam AlKitab. Cuma kita perlu juga tahu, AlQuran bukannya KITAB SEJARAH semata-mata , bahkan AlQuran adalah kitab yang mengandungi firman2 ALLAH yang berupa perintah, larangan, fakta-fakta ilmiah, kisah-kisah sejarah dan termasuk juga banyak kisah di masa hadapan dan menceritakan perihal akhirat.  Sedangkan di dalam AlKitab boleh dikatakan tidak ada diceritakan tentang keadaan di alam barzakh, mahsyar, dan Hari akhirat dengan banyak seperti yang tercatit dalam AlQuran.

Lagi

Older Entries